Ekonomi Güncelleme Tarihi: 22 Şub 2018 17:23

Ayda 27 gün zeytin yiyoruz siyahtan vazgeçmiyoruz

Dünyanın ve Türkiye’nin tercihi Fora Zeytin’in araştırma şirketi AKADEMETRE’ye her bölgede toplam 26 ilde yaptırdığı kapsamlı araştırma, zeytin tüketicisiyle ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre, zeytin tüketicisi ambalaja önem veriyor.

Ayda 27 gün zeytin yiyoruz siyahtan vazgeçmiyoruz

Tüketici artık açık zeytini değil, ambalajlı zeytini, ambalajda da cam kavanozu tercih ediyor. Ayda 27 günü zeytin yiyor, siyah zeytinden vazgeçmiyor. Bunun yanı sıra tüketici, sadece kahvaltıda değil, salatada da zeytin yiyor.

Dünyanın en büyük zeytin işleme tesisine sahip olan Fora Zeytin, Türkiye’nin en güvenilir araştırma şirketlerinden AKADEMETRE Araştırma ve Stratejik Planlama Şirketi’ne ‘Zeytin Sektörü Pazar Dinamikleri ve Algı Tespiti Araştırması’ yaptırdı.

Tüketicilerin zeytin satın alma tercihlerini ve tercih kriterleri ile geçmiş yıllardaki araştırma sonuçlarına göre davranış ve algılarındaki değişimi anlamak amacıyla yapılan kapsamlı araştırma, zeytin tüketicisinin alışkanlıklarına ve beklentilerine ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre,  zeytin tüketicisi için ‘ambalaj’ ve ‘doğallık’ en önemli tercih faktörleri olarak ön plana çıkıyor.

AÇIK DEĞİL AMBALAJLI ZEYTİN

-          Tüketici tercihini açık zeytin yerine ‘ambalajlı zeytin’den yana yapıyor. Sadece ambalajlı zeytin tüketenlerin sayısı 2015 yılına göre yüzde 23,4 armış durumda. Bu durum, pazarın  ambalajlı zeytin yönünde büyüdüğünü gösteriyor. Ambalajlı zeytin penetrasyonu yüzde 70’lere ulaşıyor. Yani her 100 evden 70’ine ambalajlı zeytin giriyor.

AMBALAJIN ‘CAM’ OLANI MAKBUL

-          Ambalajlı zeytine yönelen tüketici, ambalajlar arasında ise % 55 oranında cam kavanozu tercih ediyor. Cam kavanoz tercihinin geçmiş yıllara göre arttığı görülüyor. Cam kavanoz tercihinde; sağlıklı ve kullanışlı algısı etkili oluyor.

SİYAH ZEYTİN BİR NUMARA

-          Tüketicilerin evinde en çok bulunan zeytin çeşidi siyah zeytin (yüzde 90’dan fazla). Yeşil zeytin ise onu takip ediyor. Evlerin yaklaşık yüzde 70’inde tek çeşit zeytin bulunuyor. Evlerinde iki çeşit zeytin bulunduranların oranı ise yüzde 28.

AYDA 27 GÜN ZEYTİN YİYORUZ

-          Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de tüketicinin ayda 27 gün zeytin tüketiyor olması. Bu da zeytinin temel bir gıda olduğunu gösteriyor.

ZEYTİNLİ SALATALARI SEVDİK

-          Zeytin, kahvaltı dışında en çok salatada kullanılıyor. Kahvaltı dışında zeytinin tüm kullanım alanlarında (poğaça, pizza, sandviç), 2015 senesine göre yükseliş görülüyor. Bu durum, zeytinin kullanım alanlarının yaygınlaştığını gösteriyor.

KARAR MERCİ KADINLAR

-          Ailedeki zeytin alışverişinin belirleyicisi ise kadın oluyor. Kadının marka tercihindeki etkili rolünün 2015 yılına göre daha da arttığı gözlemleniyor. Günümüz alışveriş trendleri değişiyor, büyük metrekareli marketlerden toplu alışveriş yerine, küçük ve yaygın marketlerden daha sık alışveriş yapılıyor. Bu nedenle eşlerin birlikte alışveriş yapması azalıyor, alışveriş kadının görevi haline geliyor. Alışveriş sıklığı arttıkça gramaj tercihi de düşüyor, en çok 500 gr’lık paketler talep görüyor.

FORMUNA DİKKAT EDEN FİT ZEYTİN DİYOR

-          Yapılan araştırmada, fit ve az tuzlu zeytinin satın alınma oranının 2015’ten bu yana yüzde 9 artmış olması dikkat çekiyor. Bu zeytinleri tüketmiş olanların yeniden satın alma isteği ise 2015’ten buya yüzde 51 oranında artmış bulunuyor.

Ekleme Tarihi: 22 Şub 2018 17:23