Ekonomi Güncelleme Tarihi: 24 Oca 2017 08:16

Bankalar devrediyor yeni büyük bir pazar doğuyor şirketler tetikte

Yeni çıkarılan kararname ile kamu bankaları sorunlu varlıklarını, varlık yönetim şirketlerine devredebilecek. Varlık yönetim şirketlerine de yeni büyük bir pazar doğmuş olacak.

Bankalar devrediyor yeni büyük bir pazar doğuyor şirketler tetikte

Kamu bankaları da sorunlu varlıklarını, varlık yönetim şirketlerine devredebilecek. 684 sayılı KHK ile Bankacılık Kanunu'na, "Sermayesinin yarıdan fazlası doğrudan veya dolaylı olarak kamuya ait olan veya kamu tarafından kontrol edilen bankaların alacaklarının varlık yönetim şirketlerine satışında uygulanacak usul ve esasları belirlemeye Kurul yetkilidir" maddesi eklendi. Böylece, kamuya ait bankaların, sorunlu alacaklarını varlık yönetim şirketlerine devretmesinin de önü açıldı. Bugüne kadar sadece özel bankalar sorunlu varlıklarını şirketlere devredebiliyordu.

BÜYÜK PAZAR DOĞDU

Yeni düzenleme ile birlikte sayıları 11'i bulan varlık yönetim şirketlerine de hem yeni hem de büyük bir pazar doğdu. Uzmanlar, kamu bankalarının portföyünün büyük olduğunu ve hem kredi hem de kart borcu olanların sayısının da fazla olduğunu belirterek, varlık yönetim şirketlerine büyük bir pazar yaratıldığını, şirketlerin portföylerinin bir anda büyüyeceğini söylüyor.

Bugün itibariyle de sorunlu kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 3.5'lar seviyesinde ve sadece 2016'nın 11 aylık dönemi içinde kredi ve kredi kartından dolayı yasal takibe düşmüş kişi sayısı 1.3 milyona yakın.

3,5 MİLYON KİŞİ BORÇLU

2003'te çıkan kanunla, BDDK'dan aldıkları lisansla faaliyet gösteren varlık yönetim şirketleri; bankalar, özel finans kurumları ve diğer mali kurumların tahsili gecikmiş alacaklarını ihale ile satın alarak, yeniden yapılandırıp, tahsilini sağlıyor. 13 yıldır da varlık yönetim şirketleri toplam 20 milyar liralık sorunlu kredi satın aldılar. Bugün için de 3.5 milyona yakın kişinin varlık yönetim şirketlerine borcu olduğu söyleniyor

Ekleme Tarihi: 24 Oca 2017 08:16