Ekonomi Güncelleme Tarihi: 3 May 2022 13:02

Birleşik Krallık resesyona giriyor olabilir mi?

Birleşik Krallık resesyona giriyor olabilir mi? Küçük işletme sahipleri, tüketiciler gerekli olmayan şeyleri almayı azalttıkça İngiliz ekonomisi şimdiden darbe alıyor

Birleşik Krallık resesyona giriyor olabilir mi?

Claire Tasker'ın mücevher işi için endişe verici zamanlar. Hertfordshire merkezli kuyumcu, yükselen yaşam maliyetlerinin ülke genelinde haneler üzerinde akut baskı oluşturmasıyla tüketicilerin nasıl tasarruf sağladığını ilk elden gördü.

Hitchin'deki ev stüdyosundan el yapımı güzel mücevherlerini satan küçük işletme sahibi, "İnsanların harcayacak paraları yoksa, o zaman benimki gibi şeyler satın almayı gerçekten düşünmeyecekler" diyor .

Sadece satışların baskı altında olması değil. Mallarını yapmak için kullanılan altın, gümüş, bakır ve değerli taşların maliyeti de önemli ölçüde arttı.

Tasker, “Daha iyi olduğunu göremiyorum” diyor. "Hayat pahalılığı beni de etkiliyor. Para kazanmaya çalışmanın stresi var ve serbest meslek sahibi olmak endişe verici. Sabit bir geliriniz yok.”

Tasker'ın Hitchin'de deneyimlediği şey, daha geniş ekonominin bir mikrokozmosudur. Enflasyon geçen yazdan bu yana yükseliyor ve Vladimir Putin birliklerini Ukrayna'ya göndermeden önce bile Covid sonrası toparlanmanın bocaladığına dair işaretler vardı. Ekonomi Şubat ayında sadece %0,1 büyüdü ve perakende satışlar Mart ayında beklenenden fazla düştü.

Nisan ayında, yaşam maliyeti baskıları yoğunlaştı. Ortalama enerji faturası yılda 700 £ arttı; Rishi Sunak vergileri artırdı; araç maliyetleri arttı. 1950'lerden bu yana yaşam standartlarında yaşanan en büyük baskı, tüketicilerin daha kasvetli hale gelmesine ve mağazalarda harcama yapmaya çok daha az istekli olmalarına neden oldu.

Uzmanlara göre soru, ekonominin yavaşlayıp yavaşlayamayacağı değil, R kelimesinden bahsetmeye başlamanın zamanının gelip gelmediği: resesyon. İngiltere Merkez Bankası'nın para politikası komitesinin eski bir üyesi olan David Blanchflower'ın hiç şüphe yok. “Her kanıt, durgunluğun yaklaştığını gösteriyor” diyor.

OBR ve IMF, 2023'te belirgin bir yavaşlama öngörüyor,

ancak kötü ekonomik haberler beklenenden daha erken geldi

İngiltere'nin art arda iki çeyrek negatif çıktıya maruz kalma olasılığı – resesyonun teknik tanımı – Şansölye'nin bahar açıklaması için tahminleri hazırlarken Bütçe Sorumluluğu Ofisi (OBR) tarafından kesinlikle olası görülmedi. OBR, tüketicilerin karşı karşıya olduğu olumsuzluklara dikkat çekerken, büyümenin bu yıl %3,8 olacağını söyledi. Uluslararası Para Fonu'nun en son dünya ekonomik görünümü , G7 sanayileşmiş ülkeler grubundaki en güçlü ortak olan %3,7'lik bir büyüme öngördü .

OBR ve IMF, 2023'te belirgin bir yavaşlama öngörüyor, ancak kötü ekonomik haberler beklenenden daha erken geldi. Blanchflower kadar karamsar olmayan ekonomistler bile son aylarda resesyon risklerinin arttığını kabul ediyor. Deutsche Bank, ekonomik gerileme ihtimalinin şu anda üçte bire yakın olduğunu söylüyor. Enflasyonun daha uzun süre daha yüksek kalması muhtemel olduğundan, yaz boyunca hane halkları üzerindeki tasarruf baskısı artacaktır. Resmi veriler aksini söylese bile, birçok tüketici için bu bir durgunluk gibi hissedilecek.

Ekonomi resesyona girerse, politika hataları yapmaktan Hazine ve İngiltere Bankası suçlanacak. Bir Hazine sözcüsü şunları söyledi: “Artık ekonomiyi desteklemeye devam ediyoruz. Bu yıl hane halkları üzerindeki baskıları hafifletmek için 22 milyar sterlinlik bir paket sağlıyoruz ve yarım milyon küçük işletme için 1.000 sterline varan vergi indirimi de dahil olmak üzere işletmelere yardımcı oluyoruz.”

Gölge Şansölye Rachel Reeves, Sunak'ın bahar açıklamasında tüketicileri yaklaşan ekonomik fırtınadan korumak için daha fazlasını yapmamakla hata yaptığını söylüyor.

“Birleşik Krallık ekonomisi, Şansölye'nin işletmeleri destekleyememesi ve gerçek bir büyüme planı ortaya koymaması nedeniyle şimdiden zor durumda kaldı. Şimdi, düşen yaşam standartlarının ve önemsiz büyümenin bir başka yılına bakıyoruz” dedi.

İşçi, hükümeti artan ekonomik riskleri önlemek için acil durum bütçesi yapmaya çağırıyor. Bu haftaki yerel seçimlerle, artan yaşam maliyeti Muhafazakarlar için ağır bir bedelle gelebilir. Reeves, Sunak'ın daha fazla destek beklemenin "aptalca" olduğuna dair yorumlarının partinin iletişiminin koptuğunu gösterdiğini söyledi.

“Yaşam maliyeti krizinin ortasında insanlar üzerinde vergileri artıran tek büyük ekonomiyiz ve bu, zaten sıkıntıyı hisseden aileler için koşulları çok daha kötü hale getirecek bir seçim.”

Hazine, direksiyon başında uyuyakaldığı suçlamasını reddederek, yatırımın bu yıl süper indirimli vergi indirimi ile destekleneceğini ve bahar beyanında vergi indirimleri ve sürücüler için özel tüketim vergisinde indirimin yer aldığını belirtti. Buna rağmen, yaşam maliyeti krizi derinleştikçe Sunak'ın popülaritesi azaldı.

Tüketici harcamaları, pandemi sırasında hanehalklarının biriktirdiği 200 milyar sterlinden fazla tasarrufla desteklenebilir. Bununla birlikte, düşük gelirli haneler para kaybederken, tasarruf fazlalığı çoğunlukla toplumdaki en zengin %40'lık kesimde yoğunlaştı. Ortalama ücretlerin enflasyona ayak uydurması beklenmezken, kamu sektöründekilerin ve güvencesiz sıfır saatlik işlerin bu yıl en fazla zemin kaybetmesi bekleniyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın para politikası komitesinin, bu hafta, art arda dördüncü toplantı için faiz oranlarını yükselterek, 30 yılın en yüksek seviyesi olan %7'lik yıllık enflasyon oranına yanıt vermesi bekleniyor. Şehir Perşembe günü yüzde 1'e çeyrek puanlık bir artış bekliyor - 2008 mali krizinden hemen sonra bu yana en yüksek seviye.

Banka, sürekli yüksek enflasyonun kök salmasını önlemek istiyor ancak ekonomistler, artan borçlanma maliyetlerinin, ekonomi zaten bocalarken iş dünyasının ve hanehalkının karşı karşıya olduğu sorunları artırma riski olduğu konusunda uyarıyorlar. 1970'lerin sonundan beri Birleşik Krallık'ta yaşanan beş sıkılaştırma döngüsünden dördü resesyonla sonuçlandı.

Capital Economics'in Birleşik Krallık baş ekonomisti Paul Dales, "Banka, ücretler ve fiyatlar üzerinde herhangi bir ikinci tur etkiyi kontrol altına almaya odaklanarak ekonomiyi resesyona sürükleme riskiyle karşı karşıya" dedi . Threadneedle Street'in faiz oranlarını 2023 yılına kadar %3'e kadar yükseltmesini beklemesine rağmen, şiddetli bir gerileme onu daha yavaş hareket etmeye zorlayabilir.

“Fiyat baskıları güçlü kalırsa, konut fiyatlarında hafif bir durgunluk ve/veya mütevazı bir düşüş Banka'yı çok fazla yıldırmayabilir. Ancak ekonomi ve/veya konut piyasası beklediğimizden daha zayıf olursa, Banka faiz oranlarını bu kadar artırmayabilir” dedi.

HSBC'de kıdemli bir ekonomi danışmanı olan Stephen King, merkez bankalarının yükselen enflasyona yakalandığını ve faiz oranlarında sadece mütevazı artışlarla hedefe geri döneceğine dair bir varsayımın olduğunu söyledi.

King, "Tarih, bir kez bir enflasyon sorununuz olduğunda ondan kurtulmak için çok fazla ekonomik acı çekmeniz gerektiğini gösteriyor" diye ekledi.

Tasker için durum Brexit tarafından karmaşıklaşıyor, çünkü daha yüksek nakliye maliyetleri ve gecikmeler AB'deki müşterilere satış yapmayı zorlaştırıyor. Koronavirüs pandemisi sırasında, kuruyor olsa da, artan iç talepten yararlandı.

“Enerji fiyatlarında artış olacağı haberinden bu yana satışlarda düşüş görüyorum. Sadece ben değil, Facebook gruplarında küçük işletmeleri olan insanlarla birlikteyim” dedi.

“İnsanlar harcama yapmazsa, işletmeler kapanacak. Bunun ekonomi için yararlı olduğundan emin değilim.”

Küresel ekonomiye ilişkin endişeler de bu hafta arttı, avro bölgesi imalat üretimindeki büyümenin Nisan ayında durduğunu gösteren verilerle birlikte Çin'in fabrika faaliyeti , Kovid-19 karantinalarının endüstriyel üretimi vurması ve tedarik zincirlerini bozmasıyla daha hızlı daraldı.

Diğer büyük ekonomiler nasıl gidiyor?

İngilrere

Dünyanın en büyük ekonomisi ilk çeyrekte beklenmedik bir şekilde küçüldü. GSYİH , ticaretten gelen daha zayıf katkı ve Covid yardımının sona ermesiyle düşük hükümet harcamaları nedeniyle %0,4 düştü. Enflasyon yüzde 8,5 ile kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve Federal Rezerv'e faiz oranlarını yükseltmesi için baskı yaptı.

Euro Bölgesi

Büyüme 2021'in dördüncü çeyreğindeki %0.3'ten Ocak-Mart'ta %0.2'ye yavaşladı. Almanya geçen yılın son aylarındaki daralmadan toparlandı ancak Fransız ekonomisi durdu, İtalya küçüldü ve İspanya'nın büyümesi yavaşladı. Uzmanlar , doğalgaz ithalatına olan bağımlılık nedeniyle Ukrayna'daki savaşın ortasında Rusya ile yaşanan gerilim nedeniyle bölgenin enflasyon ve ekonomik yavaşlama riskinin yüksek olduğu konusunda uyarıyor .

Çin

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, Pekin'in sıfır-Covid politikası, fabrika üretimi ve tüketici harcamaları üzerinde baskı yaratan Omicron'un yayılmasını kontrol altına almak amacıyla büyük şehirlerin kilitlenmesine yol açtığı için baskı altında. Etkinin, küresel tedarik zincirlerinde dalgalanması ve diğer ülkelerdeki faaliyetleri vurması bekleniyor. GSYİH ilk çeyrekte yüzde 1.3 büyüdü.

Rusya

Rusya'nın bu yıl ve Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından uygulanan kapsamlı batı yaptırımlarının ekonomik aktiviteyi etkilemesiyle birlikte derin bir resesyona girmesi bekleniyor. GSYİH'nın 2022'de %8 ila %10 arasında düşeceği tahmin ediliyor, bu 1990'larda Sovyetler Birliği'nin çöküşünden hemen sonra en büyük yıllık düşüş. Enflasyonun yüzde 23'e varması bekleniyor.

Ekleme Tarihi: 3 May 2022 13:02