Ekonomi Güncelleme Tarihi: 17 Şub 2017 00:57

Burdur GES, ABank ve Tekno Ray Solar'dan büyük işbirliği

Sektör ve müşteri odaklı stratejisiyle hedeflerine emin adımlarla ilerleyen ABank ile Türkiye’de güneş enerjisi sektörünün en büyük projelerine imza atan Tekno Ray Solar’dan örnek proje iş birliği. 

Burdur GES, ABank ve Tekno Ray Solar'dan büyük işbirliği

Odaklandığı alanlar arasına “yenilenebilir enerji” sektörünü de ekleyen ABank, fotovoltaik güneş enerjisi sektör lideri Tekno Ray Solar tarafından, Burdur Çallıca’da, kurulan güneş enerjisi santrali için; 96 ay vadeli, 6 milyon dolarlık finansman desteği sağladı.

29 Aralık 2016 itibariyle geçici kabulü yapılarak işletmeye alınan Burdur Çallıca GES’in, yıllık toplam 10.7 milyon kWh elektrik üretimi gerçekleştireceği belirtildi. Konya-Kızören’de üretime geçirdiği GES ile Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santraline sahip olan Tekno Ray Solar’ın, 7.4 milyon dolarlık yatırım ile kurduğu bu yeni santralinin; 1,2 MW gücünde 5.5 üniteden oluşan 6,6 MW’lık güce sahip olduğu ifade edildi. Ayrıca proje sayesinde, 20 bine yakın ağacın kurtarılması ve 10 bin tona yakın karbondioksit salınımının önüne geçileceği vurgulandı.

Toplamda 125 bin m2’lik alan üzerine kurulu olan yeni santral, Tekno Ray Solar’ın Türkiye’nin şebeke alt yapısına uygun olarak geliştirdiği, konusunda ilk ve tek olan “GES Uzaktan İzleme Sistemi” ile takip ediliyor.

Düzenlenen açılış töreninde konuşan ABank Ticari Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mete Hakan Güner, yenilenebilir enerji kaynaklarının, sürdürülebilir bir ekonomi ve ülkemizin ve dünyanın geleceği için hayati bir önemi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu finansman desteği, sektör ve müşteri odaklı bankacılık stratejimizin önemli bir örneğidir. Bu konuda, bir sektör lideriyle işbirliği yapmaktan ve en önemli projelerinden birine finansal destek sağlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tekno Şirketler Grubu’nun bundan sonraki projelerinde de birlikte çalışmayı ümit ediyoruz.”

Tekno Şirketler Grubu CEO’su Altay Coşkunoğlu ise, Türkiye olarak enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu ve enerjinin, ülkemizdeki cari açığın en temel kaynağını oluşturduğunu vurgulayarak; “Türkiye olarak enerji stratejimizi doğru planlayabilir ve her sene enerji ithalatı için ödediğimiz tutarı GES yatırımlarında kullanabilirsek, enerji ithalatımızı %75 oranında azaltabilir ve yaptığımız yatırımın karşılığını 3 sene içerisinde geri alabiliriz. Güneşi olmayan Almanya 44 GW kurulu GES gücüne sahip. Çin’in toplam yatırımları 50 GW’yi aştı ve ABD, sadece 2016 yılında 20 GW yatırım yaptı.” dedi.

Tekno Şirketler Grubu CFO’su Berna Meriç ise, “ABank yenilenebilir enerji kaynaklarına gösterdiği hassasiyeti, bu projemize sağladığı finansman desteğiyle ispatladı. Bu tür proje finansmanlarına, ülkemizdeki finans sektörünün bakış açısı ABank gibi devam ettiği sürece, hem kendi kendini ödeyen yatırımlar giderek büyüyecek hem de çevreci enerji desteklenmiş olacak. Bu bilinçle sektör lideri firmamız Tekno Ray Solar’a vermiş oldukları destekten dolayı ABank’a teşekkür eder, daha birçok projeye birlikte imza atmayı dileriz.” dedi.

Ekleme Tarihi: 17 Şub 2017 00:57