Ekonomi Güncelleme Tarihi: 24 Nis 2017 11:47

Çaykur Katarlılara satıldı mı? Zeybek, Alkin ve Bulut ne dedi?

"Çaykur Katarlılara satıldı" iddialarına açıklık getiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rize Çaykur fabrikasının satış planı olmadığını söyledi. Türkiye Varlık Fonu Üyeleri Kerem Alkin ve Yiğit Bulut sert tepki gösterdi. İddiayı gündeme Deniz Baykal getirmişti.

Çaykur Katarlılara satıldı mı? Zeybek, Alkin ve Bulut ne dedi?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kamuoyunun Rize'deki Çaykur fabrikasının Katarlı işadamlarına satıldığına yönelik medyada çıkan haberlere ilişkin yaptığı açıklamada "Çaykur’un satış planı yok" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci  katıldığı bir televizyon kanalının canlı yayında ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu. Bakan Zeybekci, kendisine yöneltilen "Çaykur’un Katarlılara satıldığına ilişkin  iddialara" yönelik "Çaykur’un söylendiği gibi bir ortaklık veya satış planı yok. Zaten remsi açıklamayı Çaykur Genel Müdürlüğü yaptı. Şöyle bir şey de var; Türkiye’deki bir şirketin yabancı yatırımcı tarafından alınmış olmasını ben yadırgamıyorum ama böyle birşey şu anda yok" dedi.

VARLIK FONU YÖNETİM KURULU ÜYES KEREMİ ALKİN'DEN ÇAYKUR AÇIKLAMASI

Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, özel bir televizyon kanalında Çaykur ile ilgili çıkan ’Satıldı, teminat verildi’ haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.Prof. Dr.  Alkin,  ÇAYKUR'un Türkiye Varlık Fonuna  devredildiğini hatırlatarak Varlık Fonundan resmi bir açıklama olmadan vatandaşların haberlere itibar etmemesi gerektiğini belirtti.

ALKİN: “ÇAYKUR İLE İLGİLİ HASSASİYETİMİZ VAR”

Kerem Alkin Türkiye'deki 81 şehir içerisinde, Rize’nin önemle üzerinde durulan değer verdikleri şehirler içerisinde olduğunu hatırlatarak, “Çaykur’da bu yönüyle bakıldığı zaman ürettiği katma değer itibariyle çay dünyada en önemli unsurlardan bir tanesi. Türkiye, Rize ve Çaykur olarak dünya çay üretiminde önemli bir oyuncu bu yönüyle bakıldığı zaman Rize’nin yöresel anlamda ya da il, bölge bazında kalkınmasına ve katma değer üretimine katkı sağlıyor. Türkiye’nin dünya çay endüstrisindeki iddiasına katkıda bulunuyor olması nedeniyle Çaykur ile ilgili özel bir hassasiyet söz konusudur” ifadelerini kullandı.

“ÇIKAN HABERLER HEM ZAMAN KAYBETTİRİYOR HEM DE BİZİ ŞAŞIRTIYOR”

Çaykur’un markasının gelecek dönemde Türkiye ve Rize’ye çok katkıda bulunacağını aktaran Alkin, “Önümüzdeki dönemde Çaykur’un bu anlattığımız nitelikler çerçevesinde gerek Rize’ye gerekse Türkiye’nin dünya çay endüstrisindeki konumuna katkıda bulunmak üzere yapacağı çok şeyler var. Bütün bunlarla ilgili hazırlıklara devam ettiğimiz henüz daha Türkiye Varlık Fonu’yla ilgili organizasyon sürecini tamamladığımız bir dönemde birden bire Çaykur birilerine satıldı, teminat gösterildi, ipotek verildi gibi haberler aslı astarı olmayan haberler, anlamsız haberler. Hem zaman kaybettirmesi itibariyle hem de belki başka pozitif anlamdaki konulara tam belki adapte olmamız gereken dönemde bizleri şaşırtıyor” diye konuştu.

Alkin Türkiye Varlık Fonu’ndan resmi olarak satışına ilişkin bir açıklama olmadan vatandaşın bu haberlere itibar etmemesi istedi. 

ÇAYKUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMA YAPTI 

Türkiye Varlık Fonuna devredilen ÇAYKUR ile ilgili Katarlılara satıldığı iddiaları üzerine ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, yazılı bir açıklamada yaptı. ÇAYKUR kanadından yapılan yazılı açıklamada "ÇAYKUR'un Katarlılara satıldığı haberinin gerçekle alakası yoktur. Böyle bir konu kesinlikle söz konusu değildir."denildi. ÇAYKUR'un başında eski AK Partili Bakan İmdat Sütlüoğlu bulunuyor. 

TVF ÜYESİ YİĞİT BULUT: İDDİALARINI ISPATLAMAYAN ŞEREF YOKSUNU DEVLET MİLLET DÜŞMANI

Cumhubaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarından ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Bulut ÇAYKUR'un satıldığı haberlerine en sert tepkiyi verdi. Yiğit Bulut, "Bütün iddialar yalan olup, cahilce gündeme getirilen iddialarını ispatlayamayanlar şeref yoksunu, devlet-millet düşmanlarıdır" dedi.

Yiğit Bulut ÇAYKUR ile ilgili iddialara Twitter hesaından yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Bulut bazı basın yayın organlarında ve bazı siyasetçiler tarafından gündeme getirilen ÇAYKUR'un satışı ile ilgili iddiaların tamamen gerçek dışı ve deli saçması olduğunu söyledi. Bulut ne bir satışın, ne bir teminatın söz konusu dahi olmadığını ve gündeme bile gelmediğini duyurdu. 

KONUYU GÜNDEME DENİZ BAYKAL GETİRMİŞTİ

ÇAYKUR'un  Katarlılara satışını ilk kez CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal gündeme getirmişti. Baykal'ın satışı Osmanlı Devleti'nin Düyun-u Umumiyesine benzetmesi büyük yankı bulmasına neden olmuştu. 

Türkiye Varlık Fonuna devredilen ÇAYKUR'un Katarlılara satıldığı iddialarını gündeme CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal getirmişti.

Baykal ÇAYKUR’un Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesini eleştirerek konuyu Cumhuriyetin maliye tarihi açısından önemli dönüm noktası olduğunu belirtip Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Düyun-u Umumiye benzetmesi yapmıştı. 

Baykal Türkiye'nin Katar’dan 650 milyon dolar borçlandığını, borçlanma karşılığı olarak da Türkiye  Varlık Fonu’na devredilmiş ÇAYKUR’un teminat gösterildiğni iddia etmişti.

Baykal ÇAYKUR’un rehin vererek, Katar’dan Türkiye Cumhuriyetinin 650 milyon dolar borçlandığını öne sürdü ve bunu Türkiye'nin bozulan ekonomisinin teminat vererek devlet güvencesinin yeterli olmaktan çıktığını devletin rehin vererek, teminat vererek borçlanabileceğini kaydetmişti. Baykal durumu Duyun-u Umimiye'ye benzetti.

Ekleme Tarihi: 24 Nis 2017 11:47