Ekonomi Güncelleme Tarihi: 2 Oca 2018 11:26

Çiftlik Bank'ta kaç kişiyi, ne kadar, nasıl dolandırdıkları ortaya çıktı

KKTC menşeli "Çiftlik Bank" adındaki internet sitesinin sahibi Mehmet Aydın'ın, yüksek getiri vaadiyle topladığı paraları şahsi hesabına aktardığı belirlendi...

Çiftlik Bank'ta kaç kişiyi, ne kadar, nasıl dolandırdıkları ortaya çıktı

KKTC menşeli "Çiftlik Bank" adındaki internet sitesinin sahibi Mehmet Aydın'ın, yüksek getiri vaadiyle topladığı paraları şahsi hesabına aktardığı belirlendi.

Konuyla ilgili olarak Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör bugünkü köşesinde, Mehmet Aydın'ın Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yakalandığını ifade etti.

Güngör'ün aktardığı bilgiye göre, SPK, "Mehmet Aydın'ın kişisel hesaplarında 22.6 milyon TL var. Toplanan tutarların tamamı ticari faaliyetlere aktarılmadı. Bir kısmı kişisel amaçlar için kullanılmış" diye belirtti.

SPK'nın raporunda, Çiftlik Bank'ın "reel üretim yapacağım" diyerek halktan para topladığı, toplanan paralarla kurulan şirketlerin ise zararda olduğu vurgulandı. SPK, ayrıca, Çiftlik Bank'ın para girişlerinin para çıkışlarından fazla olduğunu belirtti.

Çiftlik Bank'ın, 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden toplam 511.7 milyon TL topladığı ortaya çıkarken, 62 bin 877 kişiye 398.3 milyon TL ödeme yaptığı ifade edildi. Kalan 113.4 milyon TL'nin ise Kuzey Kıbrıs'a aktarıldığı belirtildi. 

Dilek Güngör'ün yazısı şu şekilde:

"Çiftlik Bank’ın sahibi Mehmet Aydın’ın yüksek getiri vaadiyle topladığı paraların büyük kısmını KKTC’deki şahsi hesabına aktardığı belirlendi. Aydın’ın reel yatırımlar dediği üç şirketin de zararda olduğu ortaya çıktı

Çiftlik Bank isimli oyunla internet üzerinden yüksek getiri vaat ederek halktan para toplayan Mehmet Aydın, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yakalandı. Çiftlik Bank platformunda vaat edilen yüksek oranlı getirinin kaynağı olarak hayvancılık sektöründe yapılan reel yatırımları gösteren Mehmet Aydın'ın şirketlerinin zararda olduğu ortaya çıktı. SPK, şirketin sahibi Mehmet Aydın'ın Çiftlik Bank oyununda toplanan paranın büyük bölümünü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kurulan Fame Game şirketine oradan da kendisinin ve karısının şahsi hesaplarına aktardığını tespit etti.

511 MİLYON TOPLADILAR

SPK, sanal oyun olan Çiftlik Bank'ın www.ciftlikbank.com ve www.ciftlikbank.web.tr adresli internet siteleri ve Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık, Fame Game Hayvancılık Sanayi, Çanakkale Dora Gıda ve Fame Game Software şirketinin faaliyetlerini inceleyerek rapor hazırladı. SABAH'ın ulaştığı rapor, Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları'nın inceleme başlattığı Çiftlik Bank'la ilgili çarpıcı bilgiler içeriyor. SPK raporuna göre, Çiftlik Bank ödeme sistemi Papara kanalıyla 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden toplam 511.7 milyon TL topladı. 62 bin 877 kişiye 398.3 milyon TL ödeme yaptı. Kalan 113.4 milyon TL Kuzey Kıbrıs'a aktarıldı. Papara dışında G-pay ve Epin gibi ödeme sistemlerinden de Kıbrıs'a yaklaşık 120 milyon TL gönderildiği tespit edildi.

Ekleme Tarihi: 2 Oca 2018 11:26