Ekonomi Güncelleme Tarihi: 20 Ara 2016 10:20

Dolar kuru coştu! Merkez Bankası faiz arttırırsa...

Dolar kuru bugün coştu. 1 dolar bugün 3.52 TL'yi aşarak güne başladı. Merkez Bankası faiz artışı kararı verirse bugün dolar ne olur sorusunun yanıtı haberimizde.

Dolar kuru coştu! Merkez Bankası faiz arttırırsa...

RUSYA'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından artan güvenlik endişeleriyle dolar güne 3,52'nin üzerinde başladı. Euro ise 3,65 civarında işlem görüyor.

Dolar dün 3,50 civarında işlem görürken suikast sonrası gece saatlerinde 3,5370'e kadar yükseldi. Euro 3,65 civarında seyrediyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BUGÜN SAAT 14.00'DE

Piyasalar bugün Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı. Merkez Bankası'nın faizde yine artışa gitmesi bekleniyor.

Merkez Bankası kasımdaki toplantısında politika faizini yarım puanlık artışla yüzde 8'e yükseltmişti. Banka böylece Ocak 2014'ten beri ilk kez faiz artışına gitmişti.

DOLAR YORUMLARI 20 ARALIK 2016 MERKEZ BANKASI FAİZ ARTTIRISA DOLAR NE OLUR?

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali yayınladığı notta TCMB’nin finansal istikrarı güçlendirebilmek ve enflasyon görünümü üzerindeki yukarı riskleri kontrol altında tutabilmek amacıyla haftalık repo faiz oranında ve faiz koridorunun üst bandında 25’er baz puanlık artırıma gidebileceğini, bu yöndeki bir adımın orta vadede Türk finansal varlıkları üzerindeki baskıyı hafifletmek açısından faydalı olabileceğini söyledi.

"FAİZ ARTIŞI OLMASA DA TL DEĞER KAZANABİLİR"

ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'ndan faiz değişikliği beklemediklerini ve buna rağmen TL'nin değer kazanabileceğini söyledi.

Altın, "Merkez Bankası bu ayı 'bekle gör' şeklinde geçirebilir. Eğer faiz artışı gelirse TL'de net değer kazanımıyla sert hareketler yaşanabilir. Ancak bekle gör politikası uygulansa da TL'de yine değer kazanımlarının ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bu noktada 3.51 önemli, bu seviye altında kalındıkça düşüşler devam edecektir" diye konuştu.

DOLAR KURU 3.40'A ÇEKİLEBİLİR

Işık FX Araştırma Uzmanı Gökhan Özkan ise faiz artışının kurda 3.40'a kadar geri çekilmeye neden olabileceğini söyledi.

Özkan "MB'den bu hafta üst bantta 25 baz puan, politika faizinde 25 baz puan artırım bekleniyor. Merkez bu ayı pas geçerse kurda 3.55 - 3.60 denemesi söz konusu olabilir. 2017'ye yönelik sağlam duruş sergiler ve sıkı para politikasının korunacağı beklentisi oluşturursa 3.40, 3.45'e doğru çekilmeler olabilir" dedi.

"FAİZ ARTIŞI KURDA ANA HAREKETİ DEĞİŞTİRMEZ"

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, MB'nin faiz artışına gitmemesi durumunda kurda bir hareket olabileceğini ancak yeni bir rekor beklemediğini söyledi.

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç ise 25 veya 50 baz puan artışın kurdaki yükselişin önünü kesebileceğini ancak ana hareketi çok değiştirmeyeceğini belirterek "TL'deki değer kaybının önüne geçmenin tek yolu faiz değil.." dedi.

Ekleme Tarihi: 20 Ara 2016 10:20