Ekonomi Güncelleme Tarihi: 7 Eyl 2018 13:19

Enerji maliyetlerini azaltmak için “Isı Pompası”

Isı pompaları, doğalgaz bağımlılığından kurtulmak ve cari açığın azaltılması için en verimli ve etkili, alternatif ısıtma ve soğutma teknolojisidir. Yenilenebilir enerji kaynağı olan toprak, su veya havadaki mevcut ısıyı değerlendirerek çalışan Isı Pompaları, standart iklimlendirme cihazlarından çok daha verimli bir şekilde ısıtma-soğutma ve sıcak su ihtiyacını karşılıyor.

Enerji maliyetlerini azaltmak için “Isı Pompası”

Son yıllarda artan enerji maliyetleri yüzünden,sanayicilerin daha verimli sistemlere yöneldiğini ifade eden Canovate Enerji Sistemleri AŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Alper Zülkaroğlu, şunları söyledi: 
“Günümüzde, enerji çok pahalı. Bir işletme enerji giderlerini ne kadar düşürürse, daha rekabetçi ve daha karlı bir işletme haline geliyor. Endüstriyel sistemlerdeki ısı pompası uygulamasında,(mevcut sistemin aksine) ısıtma ve soğutma tek bir cihaz ile yapılıyor. Bu da, sistemin bakım ve ilk kurulum maliyetlerini düşürüyor. Aynı zamanda ısı pompaları, çok az bakım isteyen cihazlardır.İşletme sahipleriyatırım yapmadan önce, sunulan sistemin kendini amorti etme süresine ve ilk yatırım maliyetine bakıyor. Isı pompaları, projeye göre değişiklikler göstersede,endüstriyel projelerde ortalama 9 ile15 ay gibi bir sürede kendini amorti ediyor. Bu süreden sonra da, sistem maliyeti tamamen işletmenin kasasında kar olarak kalıyor” dedi. 

Isı pompası projelerinin %80’ni, endüstriyel projeler oluşturuyor 

Son yıllarda mevcut sistemlerin verimsizliğini gören sanayicilerin, ısı pompasına yöneldiğinin altını çizen Alper Zülkaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti: 
“Isı pompalarına olan bilinç ve ilgi her geçen yıl artıyor. Birçok firma, ısı pompasını ürün gamına almış durumda. Ancak bu artış hızı, Avrupa ülkeleri kadar hızlı değil. Nitekim bu konuda, sektördeki firmaların, devlet kurumlarının ve üniversitelerin bu teknolojiyi daha fazla tanıtmaları gerekiyor. Canovate Enerji olarak,bu yılki projelerimizin %80’ni endüstriyel projeler oluşturuyor. Sanayicilerin, ısı pompasına olan talebi artarak devam edecek” diye konuştu. 

Canovate, ilk yerli üretici konumundadır 
Isı pompalarının Türkiye’deki ilk yerli üreticisi konumunda olan Canovate Enerji, hava, su ve toprak kaynaklı ısı pompaları üretimi yapıyor. Günümüzde, ülkemizdeki konutların yarısında ısı pompası kullanılmış olsaydı, daha az doğalgaz ithal edilerek, yılda 6-8 milyar dolar arasında enerji tasarrufu sağlanabilirdi. Cari açığı düşürme ve doğalgaza bağımlılığı azaltma noktasında, tüm Avrupa ülkelerinde 2000’li yılların başından beri yapıldığı gibi, ülkemizde de sistemin yaygınlaşmasına öncelik verilmesi gerekiyor. 

Isı Pompaları sayesinde, %70’e varan enerji tasarrufu sağlanıyor 
*Otellerde ısıtma, soğutma ve sıcak su amaçlı, %70’e kadar enerji tasarrufu sağlanıyor. 
*Konutlarda yakıt cinsine göre, %40- % 60’e kadar enerji tasarrufu sağlanıyor. 
*Fabrikalarda imalat operasyon çıktılarına göre, %60 - %70’e kadar enerji tasarrufu sağlanıyor. 
*AVM’lerde, kamu binalarında, okullarda, ofislerde, seralarda ve kümeslerde, %70’e kadar enerji tasarrufu sağlanıyor. 
 
Isı pompalarını, diğer cihazlardan ayıran özellikler şunlardır:
1-Isı pompaları bir numaralı enerji verimli cihazlardır.
2-Isıtma ve soğutma için iki sistem yerine, yalnızca tek bir sisteme ihtiyaç bulunur.
3-Mekan içi hava kalitesini artırır.
4-Mekanlara, eşit ve tutarlı bir ısıtma sağlanır. 
5-Düşük işletme maliyeti vardır.
6-Daha az bakım gerektirir.
7-Karbon sürümünü azaltır.
8-Uzun ömürlüdürler.
 
CanovateGroup, dünyanın sayılı ar-ge ve inovasyon firmaları arasında yer alıyor
Sektöründe, Türkiye’nin ve dünyanın sayılı ar-ge ve inovasyon odaklı firmalarından olan CanovateGroup, 50 yıldır bilişim, telekom, ısıtma/soğutma sistemleri, savunma sanayi, elektro optik sistemler ve balistik sistemler alanlarında ar-ge yaparak, ileri teknoloji geliştirmeye devam ediyor. Türk firması CanovateGroup, Data Center (veri merkezi) ve uçtan uca Fiber Optik Sistemlerinde teknolojisi ve uçtan uca ürün portföyü ile dünyanın ilk 10 global markası arasında yer almaktadır

Ekleme Tarihi: 7 Eyl 2018 13:19