Ekonomi Güncelleme Tarihi: 1 May 2022 15:59

Erdoğan'ın Suudilerle ticaretinde Kaşıkçı'nın adı geçmiyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyaretinde Suudi veliaht prens Muhammed bin Salman ile samimi pozlar verdi. Ticaretin konuşulduğu buluşmada Kaşıkçı'nın adı geçmedi.

Erdoğan'ın Suudilerle ticaretinde Kaşıkçı'nın adı geçmiyor

Recep Tayyip Erdoğan ve Muhammed bin Salman , garip kucaklamalar ve sabit sırıtışlarla uzlaşma pozu verdiler. Geçtiğimiz üç yıl boyunca, Türk liderin ve Suudi veliaht prensin aynı odada bulunması düşünülemezdi, ancak Cuma günü Cidde sarayının bir misafir odasında her ikisi de yeni bir başlangıcın sinyalini vermeye çalıştı.

Bölgesel rakipleri birbirinden ayıran hiçbir hırçınlık belirtisi yoktu ve -kesinlikle- anlaşmazlığın sebebinden hiç söz edilmedi: Suudi Cemal Kaşıkçı cinayeti .

Bunun yerine, bölgesel ağırlıklar arasındaki ikili ilişkileri eşiğin ötesine taşımaya hazırlanan Erdoğan, rakibinin sarayında olmaktan memnun görünüyordu. Bu arada Suudi veliaht prens, ödül kazanmış bir adamın bakışına sahipti.

Bu noktaya giden yol dolambaçlı olmuştu. Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki bağlar , çoğu Prens Muhammed'in güvenlik yardımcıları olan bir suikastçı ekibinin Suudi muhalifi krallığın İstanbul'daki konsolosluğunda pusuya düşürmek ve parçalamak için İstanbul'a uçtuğu Ekim 2018'den bu yana çoğunlukla kopmuştu.

Ancak cinayet Türk casusları tarafından kaydedildi ve ardından gelen soruşturma, Prens Muhammed'in mahkemesinin kalbine yol açtı ve Erdoğan'ın fiili lideri boykot etmesine ve Suudi elçileri tarafından sunulan milyarlarca doları tazminat ödemesine neden oldu.

Aynı zamanda, bir yanda Suudi Arabistan, BAE ve Mısır ittifakı ile diğer yanda Katar, Türkiye ve Mısır'ın Müslüman Kardeşleri'nin kalıntılarının karşıt bloğu arasındaki fay hattını güçlendirdi.

Üç yıldan fazla bir süre boyunca, iki taraf işin içine girdi ve Erdoğan, Suudi varisini utandırmak veya Ankara'yı Riyad'a karşı bölgesel bir karşı ağırlık olarak öne sürmek için nadiren bir anı kaçırdı. Ancak, içeride sorunlu bir ekonomi tarafından hırpalanmış, seçimle karşı karşıya kalan ve görünüşte tecritten bıkmış olan Erdoğan'ın sert duruşu yavaş yavaş yerini realpolitik'e bıraktı.

BAE ve İsrail'e ulaştı ve hatta Mohamed Mursi rejimini deviren ve güçlü adam Abdel Fattah al-Sisi'yi başlatan darbeden bu yana bağların zehirli kaldığı Mısır'a bile tekliflerde bulundu.

Ancak Suudi Arabistan, geçilmesi en zor köprüydü. Erdoğan'ın sıfırlama kazanması için mütevazı bir turta yemesi gerekiyordu.

Geçen yıl Türkiye'de Riyad'la olan çekişmesinden çok az avantaj elde ettiğine dair bir görüş şekillenmeye başladı. Donald Trump hâlâ Beyaz Saray'dayken, kaldıraç için daha fazla bir açı olabilirdi. Ancak 2020 ABD seçimleri bunu değiştirdi; Joe Biden her iki liderden de uzaklaştı ve ikisi de onu özellikle sevmiyor.

Ancak yumuşama olacaksa, çözülmesi gereken bir sorun vardı; Kaşıkçı'nın katil zanlılarının İstanbul'da gıyabında yargılanmasına devam ediliyor. Bu ayın başlarında, bir Türk savcı davayı durdurmaya karar verdiğinde Prens Muhammed dileğini yerine getirdi . Sahne kuruldu.

Nisan 2022 Salı, Türkiye, İstanbul'daki Mısır pazarında bir satıcı müşterileriyle konuşuyor. Türkiye'de yıllık enflasyon Pazartesi günü yüzde 61,14'e çıkarak 20 yılın en yüksek seviyesine tırmandı ve birçok hane için yaşam maliyeti krizini derinleştirdi.  Verilere göre yıllık en yüksek fiyat artışı yüzde 99,12 ile ulaştırma sektöründe olurken, gıda fiyatlarındaki artış yüzde 70,33 oldu.  (AP Fotoğraf/Francisco Seco)

Bu nedenle, ticari bağları olan ve Mekke'ye hac ziyaretini örtü olarak kullanan Erdoğan, Cuma günü Prens Muhammed'in önünde durdu, Riyad'a rakip bir güç üssünü pekiştirme hırsları iç politika tarafından kapsandı ve ekonomik büyüme için umutsuz bir ihtiyaç vardı . Suudi Arabistan ile ilişkiler yardımcı olabilir

Erdoğan , Kaşıkçı'nın ölümünden sonraki haftalarda Prens Muhammed'i saf dışı bırakmak için doğrudan anlaşmaya çalıştığı Suudi hükümdar Kral Salman'a da saygılarını sundu.

Evde, ziyareti kasvetli tonlarda gözlemlendi ve Kaşıkçı'dan herhangi bir söz minimumda tutuldu.

Erdoğan, İstanbul'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, "Ziyaretim iki kardeş ülke olarak yeni bir işbirliği dönemi başlatma ortak irademizin tezahürüdür" dedi.

Sanki hiçbir şey iki ülkeyi bölmemiş gibi Cidde'de karşılandı. Ancak özel olarak, Suudi yetkililer sevinçliydi. Bir yetkili Guardian'a verdiği demeçte, Erdoğan'ın gezisinin Türkiye'nin daha fazla bölgesel bir rol oynama emellerini sınırladığını söyledi. "Bizim ona ihtiyacımızdan daha çok onun bize ihtiyacı var ve bize seyahat eden de o. Bu duruşu ona milyarlarca dolarlık gelir kaybına mal oldu. Herhangi bir ticaret bizim şartlarımıza göre olacak.”

Ekleme Tarihi: 1 May 2022 15:59