Ekonomi Güncelleme Tarihi: 25 Nis 2022 14:31

Evden sonra araç almak da hayal oldu büyük zam geliyor

Türkiye'de ev hayal olmuştu otomobil de hayal oldu. Yılsonuna kadar araçların sadece fabrikadan çıkışına yaklaşık yüzde 25 zam geleceği belirtiliyor.

Evden sonra araç almak da hayal oldu büyük zam geliyor

Yılsonuna kadar araçların sadece fabrikadan çıkışına yaklaşık yüzde 25 zam geleceği belirtiliyor. Zam oranının Türkiye’deki son tüketiciye yansımasının daha fazla olması bekleniyor.

Türkiye’de otomobil fiyatları, ocak ayından bu yana artış gösterdi. Bazı marka ve modellerde ise bu oran yüzde 20’lere kadar çıkıyor. Özellikle vergi dilimi değişen araçlarda fiyat artışları çok daha fazla oldu. Ancak yetkililer asıl zamların mayıstan itibaren kademeli olarak başlayacağını söylüyor.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte üretimde yaşanan maliyet artışları, otomobil fiyatlarına zam olarak yansıyacak. Dünya Gazetesi'nden Aysel Yücel'in haberine göre; İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan, yıl sonuna kadar otomobillerin sadece fabrikadan çıkış maliyetinin yüzde 25 artmasının beklendiğini söyledi. Ziya Alp Gülan, otomotiv sektöründeki daralmayı ve fiyat artışlarını İTO’nun nisan ayı meclis toplantısında da gündemine de taşıdı.

Ziya Alp Gülan, yüzde 25'lik artışın sadece otomobillerin fabrikadan çıkıştaki baz maliyetindeki artış olduğuna dikkat çekerken, Türkiye’deki vergi sistemi ve kura bağlı olarak bu oranın daha artabileceğine vurgu yaptı. Zam oranının Türkiye’deki son tüketiciye yansımasının daha fazla olması bekleniyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, sanayide artan maliyetler nedeniyle otomobil fiyatlarında yeni zamların kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Son dönemde hammadde fiyatlarındaki rekor yükseliş ve lojistik maliyetlerindeki artış otomobillerin zamlanmasına neden olacak. Mayıs ve hazirandan itibaren bu zamları görmeye başlayacağız” dedi.

Ekleme Tarihi: 25 Nis 2022 14:31