Ekonomi Güncelleme Tarihi: 12 Ara 2020 17:12

Facebook Davası bir ilk adım ama fazlası gerekiyor

Federal Ticaret Komisyonu ve 48 eyalet ve bölgenin başsavcıları Facebook'a karşı antitröst davaları açtı .

Facebook Davası bir ilk adım ama fazlası gerekiyor

Eyalet durumu FTC'lerden daha geniş, ancak her ikisi de Facebook'un Instagram ve WhatsApp satın almalarının çözülmesini gerektiriyor. Hemen ardından Evi Antitröst Alt Komitesi raporunda , Facebook, Google ve Amazon antitröst ihlalleri suçlu olduğu sonucuna varılmıştır - - ve Google'a, FTC karşı Adalet antitröst durumda Bölümü ve devlet AG takım elbise felsefesi göreli geniş tabanlı değişikliği için onaylayın konsantre ekonomik güç.

Mark Zuckerberg'in 2018'de bir Senato komitesi önüne ilk kez çıktığını gören çok az kişi , herhangi bir düzenleyicinin internet platformlarının karmaşıklıklarını bir fark yaratacak kadar hızlı bir şekilde çözebileceğini hayal etti. House Antitrust raporu, Kongre denetiminin dev bir sıçrama yaptığını doğruladı. Şimdi FTC ve 48 eyalet bunu yaptı. Davalarının teorisi, sofistike olduğu kadar zariftir. Dava, zararın kanıtı olarak , Facebook'un hakimiyet elde edene kadar sürekli olarak nispeten çekici gizlilik koşulları sunduğunu ve ardından kullanıcı verilerini yağmaladığını gösteren hukuk bilgini Dina Srinivasan'ın çalışmasına dayanıyor.

Facebook aleyhine açılan yeni vakalar, pazar payı gibi endüstriyel çağ kavramlarının Facebook'un ekonomik gücünü ölçmenin doğru yolu olmadığını kabul ediyor. Dava başarılı olursa, bu ülkedeki ekonomik gücü nasıl gördüğümüz konusunda hayati bir değişiklik getirebilir. Bu önemli bir ilk adım ancak Facebook'un ve diğer teknoloji devlerinin geniş güçlerini sınırlamak yeterli olmayacak. Daha fazlasını yapmamız gerekecek.

Ekonomik gücün ilk testi, Facebook'un eylemlerinde herhangi bir kısıtlama olup olmadığıdır. Hükümetler hiçbir anlamlı kısıtlama getirmedi. Rakipler Facebook'tan uzak durur. Haber kuruluşları gibi tedarikçiler, Facebook içeriklerini reklam gelirlerini çekmek için kullandığından güçsüz kaldılar. Reklamverenler, Facebook'un kullanıcı sayısının ve reklam görüntülemelerinin abartılı olduğunu bilir, ancak değişikliği etkilemekte güçsüzdür. Her durumda, Facebook'un ekonomik gücünün kaynağı, ürün veya hizmetin değeri kullanıcı sayısının bir fonksiyonu olarak arttığında ortaya çıkan ağ etkileridir. Ağ etkileri nispeten yeni bir ekonomik güç kaynağıdır ve Facebook, hiçbir rakibin onu tehdit edemeyeceği kadar birikmiştir. Yasal kısıtlamaların olmadığı durumlarda, Facebook, pazar hakimiyetini tehdit edebilecek birçok yeni şirketi satın aldı. Instagram ve WhatsApp'ta olan buydu. Geçen ay yine olduFacebook'un Kustomer'ı satın alması .

Yeni antitröst davalarının çözülmesi yıllar alacak. Yol boyunca, Facebook günlerini mahkemede geçirecek. Dahili Facebook iletişimlerinden elde edilen kanıtlar, FB'nin Instagram ve WhatsApp'ı satın almalarının rekabet korkusundan kaynaklandığına dair hiçbir şüphe bırakmıyor . Sonuç ne olursa olsun, bu dava her Amerikalı için önemli olmalı. Ekonomik politikanın en büyük şirketlere ne derece esir kalacağını belirleyebilir. FaceBook'un demokrasiyi, halk sağlığını, mahremiyeti ve rekabeti kasıtlı olarak baltalamasının hiçbir sonucu yoksa, kurumsal suistimalde bir sınır hayal etmek zor.

Tekellere muhalefet, başından beri bir Amerikan değeri olmuştur. Kurucu babalarımız, tekeli yeni ülkenin demokrasi ve kendi kaderini tayin hakkını vurgulayan değerleriyle bağdaşmaz olarak anladılar. Dağıtılmış ekonomik gücü ve girişimciliği destekliyorlardı. Bu idealize edilmiş kapitalizm vizyonu, tekel ve monarşinin otoriter değerlerine değerli bir alternatif olarak kurucuların demokrasi vizyonuyla eşleşti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin ekonomik tarihi, ekonomik gücün sınırlarını savunanlar ile onlara karşı çıkanlar arasında bir savaş olmuştur. 19. yüzyılda tarımdan sanayiye, 20. yüzyılın sonunda sanayiden bilgiye her büyük ekonomik geçiş, dengeyi bozdu ve ekonomik güç hakkında yeni bir tartışmayı gerekli kıldı.

Girişimci kapitalizm doğal bir durum değildir. Hükümetin kurallar koymasını ve bunları adil bir şekilde uygulamasını gerektirir. Ekonominin yapısındaki değişiklikler, sanayileşme ve bilgi ekonomisi ile meydana geldiği gibi, ekonomik güç dengesini değiştirerek ekonomik gücün yoğunlaşması için bir fırsat penceresi yaratır. Sanayi kapitalizminin gerektirdiği devasa sermaye yatırımları, gücü federal hükümetinkine rakip olan Standard Oil gibi tröstlere yol açtı ve ilk antitröst yasaları dalgası olan Sherman (1890), Clayton (1914), Federal Ticaret Komisyonu (1914) Elçilerin İşleri . İşçileri korumaya yönelik yasalarla ve daha sonra Depresyona yanıt olarak oluşturulan sosyal güvenlik ağıyla birlikte, antitröst yasaları, geniş çapta dağıtılmış uzun bir ekonomik güç dönemini başlattı.

Tarihimizin çoğunda Amerikalılar, hükümetin, ister yabancı ister yerli olsun, tehditlere karşı savaşta bizim çıkarlarımızı temsil ettiğini anlamışlardır. Konsantre ekonomik güç, demokrasi ve kendi kaderini tayin için bir tehdit oluşturur, bu yüzden onu düzenlemek mantıklıdır.

Bu görüş, Ronald Reagan'ın bize “sorunun hükümeti” olduğunu söylediğinde, 1980 başkanlık kampanyasında siyasi gücü kaybetti. Reagan, piyasaların her zaman en etkili sermaye tahsis etme işini yaptığı ve hükümetin müdahale etmemesi gerektiği fikrini benimsedi. Yüksek enflasyon ve düşük ekonomik büyüme çağında, bu mesaj alıcı bir kitle buldu. Reagan'ı izleyen başkanlar onun piyasa merkezli felsefesini benimsedi. Antitröst politikasının temelindeki felsefeyi kaldırıp terk ettiler. Ekonomide bir dönüşüme izin verdiler, üretim işlerinin çoğunu denizaşırı ülkelere gönderdiler ve kalan işlerin çoğu için işçi korumalarını kaldırdılar.

Time

Ekleme Tarihi: 12 Ara 2020 17:12