Ekonomi Güncelleme Tarihi: 12 Oca 2018 11:28

"Halkbank cezasını kendi öder Hazine'nin çok yüksek borcu var"

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD'den gelebilecek olası Halkbank cezası için Hazine'nin fazladan borçlandığı iddialarının doğru olmadığını öne sürerek, "Bir ceza gelirse bunu Halkbank öder" dedi.

Şimşek, Hazine'nin yüksek miktarda nakit tutması için de "Yılın ilk çeyreğinde çok yüklü Hazine’nin borç geri ödemeleri var" açıklamasında bulundu.

Hazine’nin ‘güçlü nakit’ tutmasının Halkbank ya da erken seçimle ilgisi olmadığını belirten Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Tamamen yılın ilk çeyreğinde çok yüklü Hazine’nin borç geri ödemeleri var. Hazine’nin borçlanma faizinde aşırı oynaklığın önüne geçmek için” dedi.

Son günlerde Hazine’nin fazladan borçlanmasının Halkbank’a gelebilecek bir ceza için hazırlık olduğu iddiaları ile ilgili olarak Şimşek, bir temelerinin olmadığını söyledi. 2018 yılının ilk çeyreğinde Hazine’nin her zamankinden daha fazla bir iç borç geri ödemesi olduğunu vurgulayan Şimşek, şu açıklamada bulundu:

“Enflasyonda gelinen nokta, küresel bir takım belirsizlikler bütün bunların Hazine’nin borçlanma maliyetlerine orantısız bir şekilde yansımasını engellemek amacıyla önden biraz yüklemeli bir borçlanma politikası yürüttük.

Halkbank’a bir ceza gelirse bunu Halkbank öder. Halkbank için borçlanmayız biz. Şunu anlatmaya çalışıyorum, ‘Halkbank veya finans sisteminin başka bir bileşeni kararlardan dolayı sıkıntıya düşerse gereken desteği veririz’ dedim ama maksadım likidite desteği manasındaydı.

Dolayısıyla çok yüklü bir ceza gelecek de buna önceden hazırlık, gibi bir düşünce yok. Hazine’nin güçlü nakit tutmasının ne Halkbank’a ile ilişkisi var ne de geçmişte iddia edildiği gibi erken seçimle ilgisi var. Tamamen yılın ilk çeyreğinde çok yüklü Hazine’nin borç geri ödemeleri var. Hazine’nin borçlanma faizinde aşırı oynaklığın önüne geçmek için” dedi.

50 MİLYARLIK YENİ KREDİ DESTEĞİ

Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinde geri dönüşlerin kullandırılmasına yönelik bir prensip kararı aldıklarını ve Bakanlar Kurulu kararının çıktığını hatırlatan Şimşek, bir protokol taslağı hazırlandığını, KGF ile Hazine arasında yaklaşık 1 hafta içinde bu protokolün imzalanabileceğini söyledi.

Kullanıma açılacak 50 milyar liralık kredi için ağırlığın ihracat ve imalat sanayine verileceğini anlatan Şimşek “Yaklaşık üçte biri ihracata, üçte biri imalat sanayi yatırımlarına geriye kalan üçte biri de işletme kredileri, kadın girişimciler ve tarım yatırımlarının desteklenmesine verilecek.

Pozitif ayrımcılık anlamında kadın ve tarım yatırımlarına parantez açmış olduk. Geri dönüşlere ilişkin de tahminler var. Geçen sene ve bu yıl hepsi 130-140 milyar lira arası büyüklükten bahsediyoruz. Geri dönüşlerde de üçte ikisi imalat sanayi yatırımlarına ve ihracata gidecek geri kalan üçte biri de diğer bütün alanlara gidecek” dedi.
(Kaynak: Neşe Karanfil/Hürriyet)

Ekleme Tarihi: 12 Oca 2018 11:28