Ekonomi Güncelleme Tarihi: 8 May 2022 23:30

Herkes evden çalışıyorsa, ticari ofis alanı neden patlama yaşıyor?

Pandemi döneminde büyük şirketlerin başlattığı evden çalışma uygulaması hem şirketleri hem de çalışanları memnun etmişti. Pekiyi herkes evden çalışıyorsa, ticari ofis alanı neden patlama yaşıyor?

Herkes evden çalışıyorsa, ticari ofis alanı neden patlama yaşıyor?

Pandemi sırasında herhangi bir insan evden çalışmayı severdi. Aileleriyle daha fazla zaman geçirmeleri, daha fazla evcil hayvan benimsemeleri, teslimat hizmetlerinin büyüsünün tadını çıkarmaları, Netflix'i yemeleri, takım elbiselerini terleriyle değiştirmeleri ve hatta benzeri görülmemiş sayıda iş kurmaları gerekiyordu. Tüm bu nedenler - ve daha pek çok neden - biz Covid'i dikiz aynasına koymaya çalışırken bile bu kadar çok işçinin aynı şeyi yapmaya devam etmek istemesinin arkasında yatıyor.

Bu çalışanlar için bir uyarı: gerçeğe hazırlanın. İşverenler sizi ofise geri almayı planlıyor.

Facebook , halihazırda işgal edilmiş olan 3 milyon fit kareye eklemek için neden New York'ta başka bir 300.000 fit kare ofis alanı kiralasın ki? Google neden Manhattan'daki bir ofis binasına 2,1 milyar dolar harcasın ve şehirdeki "yayılan kampüsünü" 12.000'den fazla çalışanını barındıracak şekilde genişletsin? Bunlar, bulut üzerine kurulu işletmelere sahip teknoloji şirketleri… peki neden ofisleri genişletelim?

Ve Manhattan'ın ticari emlak piyasası neden bu tür şeyleri takip eden CRBE ile 31 Mart itibariyle kiralama faaliyetinin yıldan yıla %100 arttığını bildirerek “yeniden toparlansın”? New York City'li bir ev sahibi, "Bina tarihindeki en yüksek doluluk oranı olan %95 doluluk oranına ulaştık" diye haykırdı .

Bu sadece New York City olayı da değil.

Güney Karolina, Charleston'da ticari boşluk oranları %2'nin altında ve neredeyse 10 m2'lik endüstriyel alan yapım aşamasında. Florida, Jacksonville'de 2021 , ticari gayrimenkul yatırımcıları için "harika bir yıl" oldu ve tüm ürün türlerinde pazar kirası, doluluk ve alıcıların ilgisinde artış görüldü. Kuzeybatı Arkansas ticari gayrimenkulü 2005'ten bu yana en düşük boşluk oranına sahip. Philadelphia, Baltimore, Santa Clara ve Chicago'da, geliştirilmekte olan karma kullanımlı ticari ve konut mülklerinde pandemi sonrası bir “patlama” var. Iowa'daki geliştiriciler , endüstriyel alanların "yeterince hızlı inşa edilemeyeceğini" söylüyor. Ofis boşluk oranları düşmeye devam ediyorSan Diego, Los Angeles ve Orange County, California'da.

Medyada defalarca duyduğumuz gibi, herkes “evden çalışıyorsa” ticari ofis alanı pazarı neden patlama yaşıyor? Evet, tüm bu Amazon siparişleri sayesinde depolamaya daha fazla talep var. Ama aynı zamanda başka bir şey yüzünden: Önümüzdeki aylarda herkes evden çalışmayacak. Ofise geri dönüyorlar.

Elbette, büyük şirketler çalışanlarını geri getirmekte hala yavaş. Goldman Sachs'tan KPMG'ye kadar daha büyük kuruluşlar - kötü PR ve olası davalardan endişe duyuyorlar - geçici olarak çalışanların kendi düzenlemelerini belirlemelerine izin veriyor. Ama bu hızla değişiyor. Microsoft tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, şirket liderlerinin yarısından fazlası çalışanlarının haftanın beş günü ofise dönmesini istiyor . GenZ'ciler bile uzaktan çalışmayı olumsuz görüyor!

Peki bu işçiler dönecek mi? Bir seçim yapmayacaklar.

Birçok çalışanın ofise geri dönmek konusunda isteksiz olduğunu biliyoruz. Daha geçen hafta yapılan bir araştırma , Apple'ın iş gücünün yarısından fazlasının evden çalışmayı tercih ettikleri için işlerini bırakmak istediğini ortaya koydu. Diğer araştırmalar - bunun ve bunun gibi - işçilerin ezici bir çoğunlukla işe gidip gelmek yerine evlerinden çalışmayı tercih ettiklerini gösterdi. Onları kim suçlayabilir?

Ancak çalışanlar her zaman evden çalışmak isteseler de bu olmayacak. Gerçek şu ki, işgücünün yaklaşık yarısını istihdam eden ülkenin küçük işletmelerindeki işçiler bir süredir ofise geri döndüler. Neredeyse tamamı küçük ve orta ölçekli firmalardan oluşan müşterilerimi ziyaret ettiğimde, çalışanları masalarındadır. Bana inanmıyorsanız, şehrinizin banliyölerinde bir gezintiye çıkın ve otoparklara bakın.

Evden çalışma düzenlemelerinin artık işletmelerin sağlaması gereken temel bir fayda olduğuna hiç şüphe yok. En iyi müşterilerim, çalışma kültürlerini yeniden ele alıyor ve çalışanlarına izin verebilecekleri kadar esneklik sunmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama bir sınır olacak. Tamamen sanal hale gelen ve çalışanlarının haftada iki günden fazla uzaktan çalışmasına izin veren çok, çok az kişi tanımıyorum.

Bunun nedeni, işverenlerin, ekipler birlikte, yüz yüze ve işbirliği, yenilik ve evet, hatta sosyalleşebildiği zaman gerçek işin yapıldığını biliyor olmalarıdır. Ayrıca, evden çalışmanın bazıları için zor olabileceğini, diğerlerinde yalnızlık ve depresyona neden olabileceğini ve ayrıca yan konserlerini yürütmek yerine aslında kendilerine ödenen işten kaçınmaları için fırsatlar sunduğunu da biliyorlar.

Evden çalışmak burada kalmaktır. Ancak – ticari gayrimenkulde gördüklerimize bakılırsa – şirketler ofislerini terk etmiyor, genişletiyor. Birçok işveren, çalışanlarının geri geçişine yardımcı olmak için ellerinden gelenin en iyisini yapıyor. Ama sonuçta, bu iş. Ve iş bir işyerinde yapılır, yani ofise gelmek - en azından çoğu zaman - işçilerin yüzleşmek zorunda kalacakları bir gerçektir.

Ekleme Tarihi: 8 May 2022 23:30