Ekonomi Güncelleme Tarihi: 11 May 2017 03:35

Kıdem tazminatında yeni sisteme ilişkin ayrıntılar belli oldu

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatı fonuna ilişkin teknik çalışmaların tamamlandığını, eski çalışanlara alternatifler sunulabileceğini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, kıdem tazminatında işçi aleyhine sonuç çıkacak algısının kendisini üzdüğünü belirtti.

Kıdem tazminatında yeni sisteme ilişkin ayrıntılar belli oldu

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatında çalışılan modelle ilgili ipuçları verdi. Kıdem tazminatında yeni sisteme geçilmesinden sonra, mevcut çalışanlara alternatifler sunulabileceğini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, “Çalışan ‘Eski sistemde kalmak istiyorum’ diyebilir. İkincisi işvereniyle uzlaşır, sistemle ilgili hesaplaşmasını yaparlar ve sıfır olarak yeni sisteme girer. Bir diğer alternatif olarak da, işverenle anlaşır ve haklarını yeni sisteme de devredebilir” diye konuştu.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşülecek

Müezzinoğlu kıdem tazminatı görüşmelerinde işçiler aleyhine sonuç çıkacakmış gibi algı olduğunu ve bunun kendisini üzdüğünü söyledi. Bakan Müezzinoğlu, “Son 50 yıla baktığımızda kıdem tazminatından istifade eden çalışan oranı yüzde 25’i geçmiyor. Sistemin ana hatası, çalışanın alın terinin biriktiği yeri işverenin kasası olması” dedi. Kıdem tazminatında teknik çalışmaların önceki gün itibariyle tamamlandığını ifade eden Müezzinoğlu, “Güvenceli, hakkaniyetli, şeffaf ve sürdürülebilir bir sistem kurmak istiyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda da görüşüp daha sonra paydaşlarımızla paylaşacağız” dedi.

PRİM TAKİBİ BİZDE

Yeni kıdem tazminatı modelinde devletin desteği olup olmayacağıyla sorularına yanıt veren Bakan Müezzinoğlu, “Sistemin dönüşümünü başarabilmek adına, devletin burada işin bir yerinden tutmak gerekiyor. Farklı şeyler de olabilir. Sıkıntısız bir geçiş için devletin desteğinin içinde olması gerekiyor” dedi. Müezzinoğlu, kıdem tazminatı primlerin ödenmesinin nasıl takip edileceği sorusuna da “Biz aylık takibini yapacağız. İşsizlik fonunu nasıl takip ediyorsak, onu da öyle yapacağız” yanıtını verdi. Esas olanın işçiyi korumak olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “Ama sık boğaz edip, yarın çalışmaları bitireceğiz noktasında da değiliz. 41 yıllık bir sorundan bahsediyoruz” dedi.

Çalışma hayatında seferberlik kapsamında da yeni bir aşamaya geçildiğini açıklayan Müezzinoğlu, “Milli seferberliğin yeni başlığı iş sağlığı ve güvenliği olacak. Cumartesi günü işçi ve işveren sendikalarının katılacağı, tüm tarafların katılacağı geniş bir katılımlı bir toplantı yapacağız. ‘Hedef sıfır’ diyoruz.” dedi. Müezzinoğlu istihdam seferberliğinde son rakamları da açıkladı.1 Ocak-3 Mayıs itibariyle toplam 1 milyon 3 bin kişi istihdam edildi.

Ekleme Tarihi: 11 May 2017 03:35