Ekonomi Güncelleme Tarihi: 26 Nis 2017 11:51

Koç Holding Beylikdüzü'ndeki 2 bin 600 işçili Arçelik fabrikasını taşıyor

İstanbul'un plansız kentleşmesi ile şehir içerisinde kalan ve ciddi anlamda rant sahalarına dönüşen fabrikalar İstanbul içinden bir bir taşınıyor. Son olarak Koç Holding markalarından Arçelik'in 2 bin 600 kişinin çalıştığı Beylikdüzü fabrikası Çerkezköy'e taşınıyor.

Koç Holding Beylikdüzü'ndeki 2 bin 600 işçili Arçelik fabrikasını taşıyor

İstanbul’un hızlı ve çarpık kentleşmesi ile nedeniyle şehir içinde kalan fabrikalar birer birer taşınma kararı alıyor. Yakın zamanda Anadolu Grubu'na bağlı Efes markasının Merter’de bulunan fabrikasının taşınma kararı almasının ardından, bu kez de bir başka sanayi devi daha İstanbul’dan fabrikasını taşımaya hazırlanıyor.

Koç Holding'in en bilinen markalarından beyaz eşya devi Arçelik’in İstanbul Beylikdüzü’nde 1974'ten beri kurulu bulunan fabrikası Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesine taşınıyor.  Arçelik Beyaz Eşya'nın , Beylikdüzü’nde bulunan fabrikasının taşınması İstanbul Beylükdüzü’de istihdam edilen 2 bin 600 işçiyi de kara kara düşündürüyor.

Fabrika yetkililerinden edinilen bilgiye göre Arçelik Fabrikası'nın tamamının yaklaşık 1 yıl içerisinde 31 Mart 2018‘e kadar Çerkezköy'e taşınması planlanıyor. Koç Grubu, Beylikdüzü'ndeki Arçelik Farbrikasının boşaltılan gayrimenkulünün yerine hangi projenin yapılacağına henüz karar vermedi  

Arçelik'ten taşınma ile ilgili yapılan açıklamada "şirketin İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde bulunan Elektronik İşletmesi’nin yüksek teknolojik standartları yakalaması, rekabetçiliği ve operasyonel verimliliği arttırmak ve farklı tüketici ihtiyaçlarına en etkin şekilde karşılayabilmek amacıyla Organize Sanayi Bölgesi Atatürk Caddesi 8.Sokak No.1 Kapaklı, Çerkezköy/Tekirdağ adresine taşınacağı kaydedikdi. Açıklamada Taşınma işleminin 31 Mart 2018‘e kadar tamamlanmasına karar verdiklerini duyurdu. Arçelik açıklamasında şirkez tarafından boşaltılan gayrimenkulün nasıl değerlendirileceği yönünde henüz bir karar alınmadığını belirtti.

Arçelik'in Beylikdüzü fabrikası 1974 yılında merhum Vehbi Koç tarafından temeli atılarak inşa edilmişti. Koç Grubu bünyesindeki Arçelik Fabrikası tam 43 yıldır hizmet veriyordu.

ARÇELİK'TE ÇALIŞAN 2 BİN 600 İŞÇİ NE OLACAK?

Taşınma iddialarının kamuoyuna yansımasından sonra Türk Metal İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Murat Salar, İstanbul Beylükdüzü’deki 2 bin 600 işçinin çalıştığı Arçelik fabrikasına gelerek açıklamalarda bulunmuştu. Salar işçilere “Taşınma ihtimali var, ailelerinizi bu duruma hazırlayın” dedi. Açıklamasında taşınma durumunda patronun istediği işçiyi yanında götürme veya götürmeme hakkı olduğunu hatırlatan Salar taşınacak işçiler için faizsiz kredi sözü vermişti. Bazı işçiler taşınmanın kendileri için sorun olmayacağını fabrikanın bulunduğu yere gidebileceklerini belirtirken bazıları ise kurulu düzenlerini bozamayacaklarını kaydetmişti. 

Arçelik'in yasal tüm çalışanlarını götürme yükümlülüğü yok. Taşınması söz konusu yatırımın yeni kurulacağı yer belirli bir kilometrenin üzerinde ise patronun işçileri taşıma sorumluluğu ortadan kalkıyor.

Mağduriyetin ve işsizliği eşiğindeki Arçelik işçilerinin taşınma sonrası neler yapacağına dair kafaları bir hayli karışık. 

Ekleme Tarihi: 26 Nis 2017 11:51