Ekonomi Güncelleme Tarihi: 18 May 2017 11:42

Körfez ülkeleri kadife kumaşlara akın etti

CNR EXPO Yeşilköy’de 20 Mayıs tarihine kadar devam edecek EVTEKS Fuarı yabancı ziyaretçi akınına uğradı. ABD, Almanya, İran, Rusya, Suudi Arabistan, Çin, İtalya, İspanya, Sırbistan ve Yunanistan başta olmak üzere 120 ülkeden gelen profesyonel ziyaretçiler fuarda kadife ve deri ev tekstili ürünlerine ilgi gösterdiler.

Körfez ülkeleri kadife kumaşlara akın etti

Alanında dünyanın ikinci en büyük fuarı olan 23.İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS) 20 Mayıs’a kadar CNR EXPO Yeşilköy’de devam edecek. CNR Holding kuruluşlarından ITF İstanbul Fuarcılık organizasyonunda Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSİAD) iş birliğinde gerçekleştirilen fuara, ABD, Almanya, İran, Rusya, Ukrayna, İngiltere, Kanada, Suudi Arabistan, Çin, Hindistan, İtalya, İspanya, Yunanistan başta olmak üzere 120 ülkeden gelen profesyonel ziyaretçiler sektörün yüzünü güldürdü. Türkiye’de yıldızı parlayan ev tekstil sektörünün en büyük platformu olan EVTEKS aralarında Zorlu, Home Sweet Home, Karaca, Soley, Özdilek, Minteks ve Verdi Tekstil gibi 2 binin üzerinde markanın katılımı ile düzenleniyor. Fuarda bu yıl dokuma kadife kumaşlardan üretilen seccadeden perdeye kadar pek çok ev tekstili ürünü Körfez ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkenin ilgi odağı oldu. 

Dünyada yalnızca Türkiye'de bulunan Kadife kumaşta çığır açacak teknoloji

AB ülkeleri, ABD ve Suudi Arabistan başta olmak üzere pek çok ülkeden gelen alıcılar kadife ev tekstili ve deri ev tekstili ürünleri için yüklü siparişler verdiler. Türkiye’de Yüzde 8 civarında pazar payı bulunan kadife kumaşlarını, yüzde 20’lere çıkaracak teknolojinin tanıtımı ilk kez EVTEKS Fuarı’nda yapıldı. Dokuma kadife kumaşında çığır açacak teknoloji hakkında bilgi veren firma yetkilisi Mehmet Kurtcan, “Türkiye’de sahip olduğumuz teknoloji ile dokuma kadife kumaşta en fazla 1.40 metre boyunda üretim yapabiliyorduk. Dünyada yalnızca bizde olacak makine ile artık 3.20 metre boyunda tek parça dokuma kadife kumaş üretebileceğiz. EVTEKS Fuarı’nda da bu makineyi alıcılarımıza anlatıyoruz. Polonyalı bir alıcı şimdiden makinede dokunacak tüm kadife kumaşlara talip oldu. Bu teknoloji ile kadife kumaşta sektör lideri olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kadife dokuma seccadelerin yüzde 80’i Suudi Arabistan’a gidiyor

Fuara, Suudi Arabistan, Kazakistan, Endonezya, İran’dan gelen profesyonel ziyaretçiler kadife dokuma kumaşlardan üretilmiş kendinden saçaklı seccadeler için siparişler verdiler. Seccadeye teknolojiyi katarak ilk kez kendinden saçaklı seccade ürettiklerini belirten Başoğlu Tekstil firmasının sahibi Servet Başoğlu, İran, Suudi Arabistan, Kazakistan, Endonezya gibi ülkelerde genel olarak kadife dokuma sanayisi olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk arkadaşlarımız bu ülkelere giderek onlara kadife dokuma tezgahları kuruyorlar. Bu ülkelerde kadife dokuma üzerine eğitimler veriyoruz. Yalnızca Suudi Arabistan’da 3 civarı kadife dokuma fabrikası var. Onların kurucuları da Türk arkadaşlarımızdır. Türkiye’de ortalama 1.000 kadife dokuma tezgahında üretilen seccadelerin yaklaşık yüzde 80’ini Suudi Arabistan’a gönderiyoruz. Her hafta Suudi Arabistan’a gönderilmek üzere bir konteyner seccade yükleyen firmalarımız var.”

Dana postundan deri halılar trend oldu

Fuarda kadifenin yanı sıra deri ev tekstili ürünleri de yabancı alıcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Almanya, Nijerya, Suudi Arabistan, Rusya’dan gelen alıcılar dana postundan deri halılar başta olmak üzere deri ev tekstili ürünleri için yüklü siparişler verdiler. Son dönemde Türkiye’de de trend haline gelen dana postundan deri halılar normal halıya göre iki kat daha kaliteli olması ve leke tutmaz özelliği ile dikkat çekiyor.

Ekleme Tarihi: 18 May 2017 11:42