Ekonomi Güncelleme Tarihi: 2 May 2022 01:25

Kriz kapıda dünya kendi kendini besleyebilir mi?

Dünyadaki yeni endişe kaynağı gıda krizi oldu. En merak edilen soru "Dünya kendi kendini besleyebilir mi?" Tarihi gübre sıkıntısı gıda güvenliğini tehdit ediyor.

Kriz kapıda dünya kendi kendini besleyebilir mi?

Fiyatlardaki artış ve insan yapımı besinlerin kıtlığı, tarım endüstrisini uyum sağlamaya zorluyor ve etki ciddi olabilir.

Şimdiye kadar ilk kez, dünyanın her yerindeki çiftçiler - hepsi aynı anda - hasat zamanı geldiğinde verimlerini bozmadan ne kadar az kimyasal gübre uygulayabileceklerinin sınırlarını test ediyor. Erken tahminler kasvetli.

Endüstri danışmanlığı MB Agro'ya göre , dünyanın en büyük soya fasulyesi üreticisi Brezilya'da potas kullanımında %20'lik bir kesinti verimde %14'lük bir düşüş getirebilir. Kosta Rika'da 1.200 küçük üreticiyi temsil eden bir kahve kooperatifi, çiftçiler normal uygulamanın üçte birini bile kaçırırsa, gelecek yıl üretimin %15'e kadar düştüğünü görüyor. Gıda güvenliği kar amacı gütmeyen bir grup olan Uluslararası Gübre Geliştirme Merkezi'ne göre, Batı Afrika'da düşen gübre kullanımı bu yılki pirinç ve mısır hasadını üçte bir oranında azaltacak.

“Muhtemelen çiftçiler kendilerini besleyecek kadar büyüyecekler. IFDC'nin Fildişi Sahili'ndeki kıdemli gübre piyasası uzmanı Patrice Annequin, "Ama asıl soru, şehirleri beslemek için ne yapacakları." dedi. Terörizm gibi mevcut risklerin üzerine Batı Afrika'da artan açlığı eklediğinizde, "bu, bölgemizdeki birçok hükümet için kesinlikle tehlikeli."

Dünya çapında tarımda çalışmayan milyarlarca insan için, küresel ölçekte uygun fiyatlı gübre kıtlığı uzak bir sorun gibi görünüyor. Gerçekte, hiçbir haneyi zarar görmemiş bırakmayacaktır. En az rahatsız edici senaryoda bile, sentetik besinler için yükselen fiyatlar , gelişmiş dünyada aylarca hatta yıllarca sütten sığır etine ve paketlenmiş gıdalara kadar her şey için daha düşük mahsul verimi ve daha yüksek bakkal fiyatları ile sonuçlanacaktır. Ve zaten yüksek düzeyde gıda güvensizliği ile karşı karşıya olan gelişmekte olan ekonomilerde? Daha düşük gübre kullanımı, yetersiz beslenme, siyasi huzursuzluk ve nihayetinde, aksi takdirde önlenebilir insan hayatı kaybına neden olma riskleri taşır.

“Bu mahsul döngüsünde gübre kullanımını azaltıyorum. Filipinler'in pirinç üreten bölgesinde Luzon'da yaşayan 61 yaşındaki bir çiftçi olan Marcelo Cudia, son 13 yıldır ektiği arazinin dışında böyle stratosferik fiyatları karşılayamam" dedi. Yaklaşık 12.000 mil ötede, Brezilyalı soya fasulyesi çiftçisi Napoleão Rutilli aynı zorlu seçimlerle karşı karşıya. “Gübreler pahalıysa, daha az gübre kullanacağız. 33 yaşındaki ikinci nesil çiftçi, “Daha az kullanırsak daha az üreteceğiz” dedi. “Gıda fiyatları artacak ve herkes zarar görecek.”

Gübre Fiyatları Neden Artıyor?

Ticari çiftçiler, hasatlarını beslemek için azot, fosfor ve potasyum olmak üzere üç temel besin maddesinin bir kombinasyonuna güvenirler. Bu girdiler her zaman kilit rol oynamıştır, ancak insanlığın seri olarak üretilen amonyak bazlı besinleri üretmeyi öğrenmesi yalnızca bir yüzyıl önceydi. 1900'lü yılların başlarında, bugün hala gübre yapmak için kullanılan Haber-Bosch yönteminin keşfi, çiftçilerin verimlerini büyük ölçüde artırmalarına olanak sağlamıştır. Tarım endüstrisi o zamandan beri insan yapımı gübreye bağımlı hale geldi - hatta ona bağlı. Toprağın ihtiyaçları bölgeden bölgeye farklılık gösterse de genel eğilim oldukça tartışılmaz: Daha fazla gübre kullanımı daha fazla gıda üretimini beraberinde getiriyor.

Ancak sentetik besinlerin maliyetleri fırladığından - Kuzey Amerika'da, bir fiyat göstergesi pandeminin başlangıcındaki fiyatın neredeyse üç katı - çiftçiler, kullanımı bazen dramatik bir şekilde azaltmaya başlamak zorunda kaldılar. Bu, dünyayı keşfedilmemiş bir alana sokar.

ABD gübre fiyatları, arz kesintileri arttıkça arttı

Kenya'daki Tegemeo Tarım Politikası ve Kalkınma Enstitüsü'nde araştırmacı olan Timothy Njagi, ülkedeki fiyatlara atıfta bulunarak, “Gübre fiyatları geçen yıla göre ortalama %70 arttı” dedi. “Gübre yerel olarak mevcut, ancak çiftçilerin çoğu için ulaşılamıyor. Daha da kötüsü, birçok çiftçi bu maliyetleri karşılayamayacaklarını biliyor.”

Fiyatlar bir yıldan fazla bir süredir birçok nedenden dolayı yükseliyor: dünyadaki azotlu gübrelerin çoğunun ana hammaddesi olan doğal gazın kaçak fiyatlandırması; Belaruslu büyük bir potasyum üreticisine yaptırımlar; ABD Körfez Kıyısı'nda bölgede üretimi geçici olarak durduran arka arkaya yaz sonu fırtınaları; artı kimyasallar dahil her küresel tedarik zincirini bozan Covid-19 kısıtlamaları.

Fiziksel gübre pazarındaki bu sıkılaşma, en büyük fosfat üreticisi olan Çin'i, yurt içinde bir stok oluşturmak için giden sevkiyatları kısıtlamaya sevk etti ve küresel kıtlığı daha da kötüleştirdi. Buna, dünyanın besin ihracatının neredeyse beşte birini fiilen kesen Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve gübre endüstrisi ve onun fiyatlandırma mekanizmaları tartışmasız her zamankinden daha bozuk.

İngiltere merkezli bir ticaret birliği olan Tarım Endüstrileri Konfederasyonu'nun gübre başkanı Jo Gilbertson, "Gübre satışları çok, çok düşük, umutsuzca düşük ve bu geleneksel olarak yılın en yoğun zamanı olmalı" dedi. "Sorunun tohumları şimdi ekiliyor."

Alt Gübre Hit Çıkışını Nasıl Kullanacak?

Dünyanın en büyük azotlu gübre şirketi CF Industries Holdings Inc.'in CEO'su Tony Will, Mart ayında yaptığı bir röportajda, "En büyük endişem, dünyanın belirli bölgelerinde çok ciddi bir gıda sıkıntısıyla karşı karşıya kalmamız" dedi.

Filipinler'de, önemli bir azotlu gübre olan üre, şimdi torba başına yaklaşık 3.000 peso (yaklaşık 57 $) ve tarlalara taşındığında daha da fazla. Filipin Mısır Federasyonu A.Ş. başkanı Roger Navarro, geçen yılın bu zamanlarında fiyatın üç katından fazla olduğunu söyledi. Verimde %10 düşüş. "Çok üzücü ama gerçek bu."

Getiri görünümü başka yerlerde daha da kötü. Peru'nun tarım endüstrisi 180.000 metrik ton üre açığıyla karşı karşıya ve pirinç, patates ve mısır gibi temel gıda maddelerinin üretimi, daha fazla gübre sağlanmadıkça %40'a kadar düşebilir. Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü, mahsul veriminin gelecek sezon %10 düşebileceğini tahmin etti, bu da 36 milyon ton daha az pirinç olacağı anlamına geliyor - 500 milyon insanı beslemeye yetecek kadar. IFDC Aralık ayında yaptığı açıklamada, Sahra Altı Afrika'da gıda üretiminin 2022'de 100 milyon insanın gıda ihtiyacına eşdeğer yaklaşık 30 milyon ton düşebileceğini söyledi - ve Ukrayna'daki savaştan önce yapılan bu tahmin fiyatları yeni rekorlara itti. bahar.

Ayrıca, daha az gübre kullanımının daha düşük kaliteli mahsullerle sonuçlanacağına dair artan bir endişe var. Güneybatı Kansas'ta yaklaşık 4.000 akre buğday ve kabaca 3.000 akre mısır ve sorgum yetiştiren Gary Millershaski'ye sorun. Ayrıca Kansas Buğday Komisyonu başkanı Millershaski, komisyonun bu bahardaki “en büyük korkusunun”, buğdayın birkaç hafta önce kış uykusundan çıkmasıyla çiftçilerin nitrojen uygulamayı atlamış olmaları olduğunu söyledi. Yaparlarsa, tahılın protein içeriğine zarar verebilir ve "daha düşük buğday sınıfı" ile sonuçlanabilir.

ABD buğdayının neredeyse yarısının diğer ülkelere ihraç edilmesiyle bu, tüm dünyadaki tüketicileri etkileyecek bir sorun. ABD'de en çok yetiştirilen sınıf olan ve çok amaçlı un yapımında kullanılan sert kırmızı kış buğdayının hasadı Haziran ayında başlayacak.

Düşük Gübre Hit Enflasyonunu Nasıl Kullanacak?

Şüphesiz, üretilen gıda daha pahalı olacaktır. Birleşmiş Milletler dünya gıda fiyatları endeksi Mart ayında %13 daha yükselirken, Ukrayna'daki savaş mahsul arzını vurdukça küresel gıda fiyatları şimdiden en hızlı şekilde yükseliyor .

Filipinler Tarım Bakanı William Dar, Bloomberg News'e gönderdiği kısa mesajda, "Gıda güvenliği tehlikede" dedi.

Gelirlerde buna tekabül eden bir artış olmaksızın artan gıda fiyatları, toplumsal huzursuzluğu tetikleme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. 2008 ve 2011'de yükselen enflasyon, Asya, Orta Doğu ve Afrika'da 30'dan fazla ülkede gıda isyanlarını tetikleyerek Arap Baharı'ndaki ayaklanmaları körüklemeye yardımcı oldu.

"Büyük endişe şu: Yüksek gıda fiyatları bumerang tepkisine neden olacak mı?" Nijerya Gübre Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği genel sekreteri ve Başkanlık Gübre Girişimi üyesi Gideon Negedu dedi. "Gıda piyasaları, ortalama hane gelirlerinde orantılı bir artış olmadığı için bu fiyatlara tepki vermeye başlayabilir."

Çiftçiler Ne Yapabilir?

Çiftçiler boş boş oturmuyor. Son gelişmelerden önce gübre sağlamayı başaranlar, "hassas tarım" da dahil olmak üzere ne kadar kullandıkları konusunda daha stratejik davranıyorlar. Bu, tarlaları hakkında daha fazla veri toplamak, artan verimlilik için mahsulleri izlemek ve diğer veri analiz araçlarını kullanıma sunmak anlamına gelir. Çiftçiler, aşırı cömert bir basketbol sahası yerine, toprakta kalan besin maddeleri için giderek daha fazla test yapıyor ve tam olarak gerektiği kadar gübre uyguluyorlar - ABD ve Brezilya gibi bazı yerlerde on yıllardır kullanılan ancak bazılarında henüz yaygın olmayan bir uygulama. kelimenin diğer kısımları.

Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde profesör ve uzatma toprak bilimcisi Carrie Laboski, bir toprak fosfor veya potasyum için yüksek testler yaparsa, "genellikle çok az gübreye veya hiç gübreye ihtiyaç duyulmaz" dedi. Mısır gibi bazı mahsuller için yetiştiriciler, ekim yaparken biraz “başlangıç ​​gübresi” uygulayabilir; bu, toprakların mahsul besinleri için yüksek test yapması durumunda sigorta gibidir. Nitrojen söz konusu olduğunda, “onu yok etmemeli, azaltmalılar” dedi.

Bazı çiftlikler, zamanla yavaş yavaş çözünen küçük besin kapsülleri gibi kontrollü salimli formülasyonları da araştırıyor. Büyük ölçekleri göz önüne alındığında birçok ticari çiftlik için bir çözüm olmasa da, diğerleri hayvan atıkları da dahil olmak üzere kimyasal gübrelere alternatifler araştırıyor.

Birleşik Krallık'ta Tarım ve Bahçe Bitkileri Geliştirme Kurulu'nda çiftlik ekonomisi baş analisti Mark Topliff, "Kompost ve kanalizasyon çamuru ve biyolojik katılar veya organik besinler daha değerli hale geliyor" dedi.

Hatta bazı çiftçiler, mısır gibi yüksek gübreli mahsullerden, fasulye gibi düşük talepli ekimler lehine tamamen uzaklaşıyorlar .

Güney Dakota'nın merkezinde buğday, mısır, ayçiçeği, yulaf ve soya fasulyesi yetiştirmek arasında seçim yapan ABD'li bir çiftçi olan Tregg Cronin, kendisini kıskanılacak bir durumda buldu: Geçen yıl kuraklık, Cronin'in toprağını aşırı nitrojenle bıraktı. Bu yüzden, nitrojene soya fasulyesinden daha fazla ihtiyaç duyan %10 daha fazla ayçiçeği ekmeyi tercih ediyor. Ancak önümüzdeki aylarda gübre fiyatları yüksek kalırsa, gelecek yıl daha fazla soya fasulyesine yönelecek. Diğerleri de benzer hesaplamalar yapıyor ve doğru yönde bahse girdiklerini umuyor.

"Gerçekten 3B satranç oynamak istiyorsanız," dedi, "dönüşünüzü bu yıldan daha çok gelecek yıl düşünmelisiniz.

Ekleme Tarihi: 2 May 2022 01:25