Ekonomi Güncelleme Tarihi: 11 May 2017 10:23

Memur anneye yarım gün mesai tam maaş hakkı geliyor

Hükumet 2016 yılında annelere yarım gün çalışma imkanı getiren yasayı çıkarmıştı. İşçilerin ardından memurlar için de yarım gün mesai tam maaş sistemini devreye alıyor.

Memur anneye yarım gün mesai tam maaş hakkı geliyor

Doğum yapan annelere tanınan yarım gün çalışma imkanı, işçilerden sonra memurlar için de uygulamaya konuyor. Memur anne, yarım gün çalışıp ay sonunda tam maaş alabilecek.

Hükumet 2016 yılında çalışan annelere yarım gün mesai kolaylığı getiren yasayı çıkarmıştı. Çalışan işçi annelerden sonra kamudaki memurlar için de yarım gün sistemi devreye giriyor. Memur annelerin yarı zamanlı çalışma hakkını kullanımlarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik yakında çıkıyor. İlgili yönetmelik, geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.

Yönetmelik ile ilgili Bakanların İmzalarının ardından karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Yönetmelik ile birlike memur anneler yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Ayrıca yönetmelikte çocuğun okul çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışma hakkı ile ilgili detaylar belli olacak.

6663 sayılı Yasa ile doğum yapan memurlara, analık izni sonrasında mali ve sosyal haklarında herhangi bir kesinti yapılmadan, birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışma imkanı getirilmişti. Çoğul doğumlarda bu sürelere 1'er ay eklenmesi hükme bağlandı. Yasaya göre, çocuğu olan memur anne ve baba, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Yarı zamanlı çalışmada, mali haklar yarım ödenecek.

(Akşam)

Ekleme Tarihi: 11 May 2017 10:23