Ekonomi Güncelleme Tarihi: 25 Nis 2022 00:27

Merkez Bankası'ndan Zorunlu Karşılık kartını açtı

Türkiye, kredi büyümesini kontrol etmek için bankaların Zorunlu Karşılıklarını revize etti.  Değişiklikler 27 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olacak

Merkez Bankası'ndan Zorunlu Karşılık kartını açtı

Merkez Bankası kuralların revizyonunu açıkladı

Türkiye merkez bankası, kredi büyümesini kontrol altında tutmak ve dövizin yerel para birimine çevrilmesini teşvik etmek amacıyla bankalar için bazı zorunlu karşılık kurallarını revize etti.

Para otoritesi, bankaların yerel para birimi cinsinden ticari nakit kredilerinin - küçük ve orta ölçekli işletmeler ile ihracat ve tarım kredilerini içerenler hariç - zorunlu karşılıklara tabi olacağını söyledi.

Merkez Bankası'nın Cumartesi günü yaptığı açıklamada , 1 Nisan'dan bu yana dört haftalık dönemler halinde kullandırılan ticari kredilerde %10 zorunlu karşılık uygulanacağı belirtildi .

Döviz cinsinden hesapların liraya çevrilmesi hedefini karşılamayan borç verenlerdeki kişisel hesaplar için de zorunlu karşılıkları artırdı. Para otoritesi, yabancı para mevduat oranını %5'in altında olan bankalar için 500 baz puan, %5 ile %10 arasında olan bankalar için ise 300 baz puan artırdı.

Lira Fed'in Daha Sert Enflasyonla Mücadele Duruşuna Düştü: Türkiye İçinde

Değişiklikler, 27 Mayıs hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacak ve bakım dönemi 10 Haziran'da başlayacak.

Zorunlu karşılıkların revizyonu, enflasyonun %60'ı geçmesine rağmen merkez bankasının gösterge oranını art arda dördüncü ay %14'te tutmasının ardından geldi. Yetkililer, Türkiye'nin faiz tamponuna katkıda bulunmak yerine, daha fazla döviz getirebilecek ve merkez bankasının rezervlerini artırabilecek diğer politikalara daha fazla eğiliyor.

Derinleşen ticaret dengesizlikleri ve fiyatlara göre ayarlandığında dünyanın en olumsuz borçlanma maliyetleri, ABD Merkez Bankası'nın önderlik ettiği küresel sıkılaştırmanın yoğunlaştığı bir dönemde 800 milyar dolarlık ekonomiyi giderek daha kırılgan hale getirdi.

Para Politikası Kurulu, Nisan ayı faiz karar metninde , cari hesabı kontrol altında tutma ihtiyacına karşı uzun vadeli yatırım kredilerindeki büyüme beklentisini tarttığını söyledi. Banka, zorunlu karşılıklarda olası bir hareketin sinyalini vererek, “Bu bağlamda, komite makroihtiyati politika setini güçlendirmeye karar verdi” dedi.

Alışılmışın dışında politikaları tercih etmek, bu yıl şu ana kadar merkez bankasının kasasını sınırladı. Ülkenin altın varlıkları hariç brüt rezervleri, 15 Nisan'da sona eren haftada 2021'in sonuna göre yaklaşık %5 düşüşle yaklaşık 69 milyar dolar oldu.

Merkez bankasının zorunlu karşılık kararında yer alan diğer noktalar ise şöyle:

31 Mayıs itibarıyla kredi büyüme oranı 31 Aralık 2021 ile karşılaştırıldığında %20'nin üzerinde olan bankaların bu tarihlerdeki kredi bakiyeleri arasındaki fark altı ay süreyle %20 oranında zorunlu karşılıklara tabi tutulacaktır, o dedi.

Merkez Bankası, finansman şirketlerinin yüzde 0 olan RRR'lerinin artık bankalarla aynı seviyede belirleneceğini ve yerli kreditörlere olan yükümlülüklerinin zorunlu karşılık kapsamına alınacağını söyledi.

Ekleme Tarihi: 25 Nis 2022 00:27