Ekonomi Güncelleme Tarihi: 28 Tem 2017 01:37

Moda girişimcileri Chobani desteğiyle dünyaya açılıyor

Hamdi Ulukaya Girişimi’ne seçilen iki moda markası, ABD’deki üç haftalık girişimcilik kampından döndü. Modaya sosyal sorumluluk bilinci getiren Reflect ve geleneksel Türk peştemalini aksesuara dönüştüren HamamLook LLC’nin temsilcileri, edinikleri deneyimlerle dünya pazarına adım atmaya hazırlanıyor

Moda girişimcileri Chobani desteğiyle dünyaya açılıyor

Chobani adlı yoğurt markasıyla sıfırdan başlayan bir girişimci olarak 10 yıl içerisinde ABD’de gıda devleri arasına giren Hamdi Ulukaya, Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak isteyen genç girişimciler için 5 milyon dolar ayırdı.

Geçtiğimiz aylarda TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasında gösterilen Hamdi Ulukaya, girişimci adayları ve dünyaya açılmak isteyen startup’lar için iki ayrı destek programı başlattı.

Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG) adıyla oluşturulan Girişimci Adayı ve Startup Destek Programları, her yıl Türkiye’nin dört bir yanından başvuru alarak karşılıksız eğitim ve danışmanlık desteği verecek. Bu yıl Türkiye’nin dört bir yanından 3300 girişimci adayı ve 394 startup’ın başvurduğu programa 24 girişimci adayı ve 6 startup katılmaya hak kazandı.

Hayaller kuluçkadan çıkmaya hazır

Ulukaya’nın Startup Destek Programı’na seçilen altı Türk girişiminden ikisi, moda alanında faaliyet gösteriyor. Üç hafta boyunca ABD’de kendileri için özel olarak hazırlanan kampa katılan Reflect ve HamamLook LLC markalarının kurucuları Ece Altunmaral, Edipcan Yıldız, Deniz Akgüngör ve Ece Çırakoğlu Chobani Kuluçka Merkezi’nde ve New York üniversitesinde marka yaratma, pazarlama, sosyal medya, yaratıcılık, müşteri ilişkileri, ortaklıklar gibi konularda eğitim alan girişimciler aynı zamanda firmalarını ABD pazarını yakından tanıma ve bağlantılar kurma fırsatı buldu.

*Reflect: Dezavantajlı toplulukların sanat yoluyla kendini ifade etmesi gerektiğine inanan Ece Altunmaral ve Edipcan Yıldız, bu ifadelerin güçlü bir iletişim aracı olduğuna inandıkları kıyafetlerle yayılmasını ve sosyal farkındalık yaratmasını hayal ederek Reflect'i kurdular. Aktivist giyim markası reflect, oluşturduğu katılımcı ve sürdürülebilir tasarım anlayışı ile modayı sosyal etki için bir araca dönüştürüyor. Her koleksiyonunda farklı bir sosyal mesele belirleyen reflect, ilk koleksiyonun ilhamını İstanbul’da yaşayan Suriyeli mülteci çocuklarla yapılan sanat terapilerinden aldı. Çocukların ifadelerini tasarımlara yansıtırken de farklı disiplinlerden sanatçılarla çalıştı. Reflect, üretimin her aşamasında adil ticaret şartlarının gözetildiğinden ve kullanılan her materyalin çevre dostu olduğundan emin oluyor ve üretimden, paketleme ve dağıtıma kadar bütün süreçleri sürdürülebilir bir çerçevede yapıyor.

“Hamdi Ulukaya Girişimi programında hedefimiz global bir marka olma yolunda ilk adımları atabilmekti. 3 hafta süresince moda, finans ve reklam alanlarından birçok insanla tanışma fırsatı yakaladık ve gelecek iş birlikleri için görüşmelere katıldık. Reflect, New York'da seçili mağazalarda satılmaya başladı.”

* Hamamlook LLC: Deniz Akgüngör ve Ece Çırakoğlu’nun kurduğu girişim, Türkiye’de üretilen ve geleneksel olarak elle dokunan peştemallerden yapılma tekstil ürünlerini ithal eden ABD merkezli bir plaj giyim markası. Türk tekstilini dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Geleneksel el yapımı Türk peştemalını e-ticaret kanalları www hamamlook com üzerinden Amerika pazarına satıyor ve peştemali bir havlunun ötesinde bir moda aksesuarı olarak tanıtıyorlar. İki girişimcinin en büyük arzusu Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak. Yakın zamanda Hamamlook markası Amerika’dan sonra Türkiye’deki lüks otel ve spa zincirlerine de satışlarını başlatacak.

Hamdi Ulukaya Girişimi ile Hamamlook Amerika’da Chobani ekipleriyle birlikte çalışma fırsatı buldu. Bu sayede ekiplerin çalışma prensiplerini öğrendi ve yeni bağlantılar kurma şansı elde etti.

Hamdi Ulukaya: HUG girişimciliğin gücünü iyilik namına harekete geçirecek

Chobani kurucusu ve CEO'su Hamdi Ulukaya, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Girişimcilik, şu dünyada iyilik namına bir şeyler yapabilmek için inanılmaz bir güç kaynağı; Chobani'deki yolculuğumdan öğrendiğim en önemli şeylerden biri bu. Bizim HUG'daki amacımız işte o gücü harekete geçirmek, Türkiye'nin dört bir yanındaki genç girişimcilerin potansiyelini ve tutkusunu su yüzeyine çıkarmak. Geçtiğimiz ay boyunca bu muhteşem startup'ları ve girişimci adaylarını Amerika'da ağırlamaktan büyük mutluluk duydum. Onlar artık Chobani ailesinin birer üyesi. Şimdi Türkiye'de ve hatta dünyada fark yaratmak üzere bir yolculuğa çıkıyorlar. Bu yolculuğun onları nereye taşıyacağını görmek için sabırsızlanıyorum."

ABD kampında neler vardı?

Kamp boyunca Hamdi Ulukaya, hayallerini ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmek isteyen Türkiyeli genç girişimciler ile bizzat ilgilendi. Ulukaya her fırsatta katılımcılarla bilgi ve deneyimlerini paylaşarak onlara bir girişimcinin “mutlaka” ve “asla” larını aktardı.

NYU’da eğitim aldılar, MIT ve Cambridge’e gittiler, Google’ı ziyaret ettiler

İstanbul’daki hazırlık programının ardından HUG’ın ABD’deki eğitim kampına katılan girişimciler, bir yandan eğitimlerine devam ederken bir yandan da çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere katıldılar. Genç girişimciler, eğitimlerinin bir kısmını New York Üniversitesi’nde görürken Boston’a yaptıkları ziyarette MIT laboratuvarlarını ve Cambridge İnovasyon Merkezi’ni gezme fırsatı buldular.

Program katılımcıları aynı zamanda Google’ın New York’taki ofisini ve Grand Central Tech, Barclays Accelerator, Venture for America gibi startup destek organizasyonları ile Kickstarter gibi başarılı startup’ları ziyaret ettiler.

Girişimci adaylarına kültürel etkileşim fırsatı

HUG tarafından hazırlanan programda, girişimcilerin zengin ve etkili bir kültürel etkileşim deneyimi edinmelerine özel bir önem verildi. Program kapsamında genç girişimciler Central Park’ta piknik, MoMA ve Metropolitan müze gezileri ve Broadway’de müzikal izleme gibi New York’a özgü pek çok deneyim de yaşadılar.

Mentorleriyle buluştular, Chobani ekipleriyle atölyelere katıldılar

Her birine kendi iş fikirlerine uygun mentorler atanan katılımcılar, ayrıca Chobani’nin alanında uzman ekipleri ile marka yaratmak, pazarlama, sosyal medya, yaratıcılık, müşteri ilişkileri, ortaklıklar gibi pek çok konuda atölyeler yaptılar.

Genç girişimciler, program kapsamında aynı zamanda Chobani’nin kuruluş hikayesine yakından tanıklık etmek üzere Norwich’te bulunan Chobani üretim tesislerini ziyaret ettiler ve fabrikadaki deneyimli çalışanlarla girişimcilik, şirket kültürü ve sosyal fayda üzerine sohbet ettiler.

Türkiye’yi ABD’de temsil eden isimlerle buluştular

Girişimci adayları ve startup sahipleri bir yandan eğitim alırken bir yandan da aralarında Morgan Stanley Kıdemli Başkan Yardımcısı Mehmet Kırdar, Google Docs Ürün Müdürü Birkan İçaçan, Yapımcı Şirin Aysan, Paterson Belediye Başkan Yardımcısı Derya Taşkın, L-Spark Direktörü Çiğdem Binal, Goldman Sachs Başkan Yardımcısı Civan Gökay, Tapslash CEO’su Cem Kozinoğlu, MIT MediaLab hocası Doç.Dr. Canan Dağdeviren ve Silikon Vadisi’nin başarılı girişimcilerinden Duygu Öktem’in de yer aldığı ABD’de yaşayan pek çok başarılı Türk lider ve akademisyen ile bir araya geldi.

Ekleme Tarihi: 28 Tem 2017 01:37