Ekonomi Güncelleme Tarihi: 12 May 2017 04:09

Patron teşvikleri kaptı vatandaş havasını aldı

Yeni reform paketi ile OSB’lerden Emlak Vergisi alınmayacak elektrik faturasındaki TRT payı kalkacak. Ayrıca küçük sanayi sitelerindeki firmaların Emlak Vergisi yüzde 75 düşürülecek

Patron teşvikleri kaptı vatandaş havasını aldı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir'in, patronların vergisini düşürüp devlete olan borçlarına af getiren Maliye Bakanı Naci Ağbal için, “Maliye Bakanı tavuğa yem vermesini iyi biliyor” sözlerinin ardından iş dünyasına bir destek de Sanayi Bakanı Faruk Özlü'den geldi.

Sanayi Bakanı Faruk Özlü'nün açıkladığı yeni üretim reformu yasa taslağına göre, organize sanayi bölgelerindeki (OSB) firmalardan artık Emlak Vergisi alınmayacak, elektrik faturasının içerisindeki yüzde 2'lik TRT payı da tümden kalkacak. Ayrıca küçük sanayi sitelerindeki firmaların Emlak Vergisi de yüzde 75 oranında düşürülecek. Düzenleme Meclis'ten geçerse, sadece Emlak Vergisi ve elektrik yoluyla OSB ve sanayi sitelerindeki firmalara devlet bütçesinden 830 milyon liranın üzerinde destek sağlanmış olacak.

KONUT VE TİCARETHANEYE YOK

Düzenlemeye göre, sanayicilere sağlanan bu desteklerden konut ve ticarethaneler yararlanamayacak. Dolayısıyla, işsiz ve yoksullar dahil evinde elektrik kullanan tüm vatandaşlar, dükkan ve küçük işyeri sahibi ticarethaneler yüzde 2'lik TRT payını ödemeye, Emlak Vergisi'ni yatırmaya devam edecekler. Konut ve ticarethaneler, elektrik faturasının içerisinde yılda yaklaşık 500 milyon lira TRT payı ödemek zorunda kalıyor.

KINAYIP, PROTESTO EDİYORUZ

Son dönemde patronlara birbiri ardına teşvik ve destek sağlayıp vergi ve SGK borçlarına af getiren hükümetin elektrikteki TRT payı ile Emlak Vergisi'ni sıfırlaması tüketicilerde büyük tepkiye yol açtı. Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, “Patronlar kendi vergilerini düşürmesini, bakanlar tavuğa yem vermesini iyi biliyor. Yoksul halkını görmezden gelip güçlü kesimin çıkarlarını savunan yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. Bu durum adalete de sosyal hukuk devletine de insan haklarına da aykırı. Kınıyoruz, protesto ediyoruz” dedi.

5 KALEM HAKSIZ BEDEL ÖDÜYORUZ

THD Başkanı Turhan Çakar, satın alma gücü dikkate alındığında dünyada en pahalı elektrik ve vergilerin Türkiye'de olduğunu söyledi. Çakar, hükümetin ekonomik gücü olanlardan yana değil, yoksul kesimden yana tavır koyarak vatandaşın elektriğini ucuzlatması ve vergilerini düşürmesi gerektiğini bildirdi. Elektrik faturalarından zaten kayıp kaçak, dağıtım bedeli, iletim bedeli, perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli adı altında 5 kalemde firmalara haksız kazanç aktarıldığını ifade eden Çakar, “Elektrikten, sudan, doğalgazdan hiçbir dolaylı verginin alınmaması gerekiyor” diye konuştu.

4 KİŞİLİK AİLENİN YOKSULLUK SINIRI 5 BİN 161 LİRA

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, 2017 Nisan ayına ait asgari geçim endeks sonuçlarını açıkladı. Buna göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 510 lira 52 kuruş olurken, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı ise 5 bin 161 lira 23 kuruş olarak belirlendi.

ENFLASYON EZDİ

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırının bir önceki aya göre yüzde 0.56 arttığını gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 0.5 yükseldiği ve 1.934 lira 25 kuruş olduğu belirlendi. Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2017 yılı Nisan ayında 1.957 lira 24 kuruş oldu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, enflasyonun artmaya devam ettiğini söyledi. Koncuk, “2016 yılını yenilgiyle kapatan kamu çalışanları 2017'de de enflasyon karşısında ezilmeye mahkum bırakıldı” dedi. (Erdoğan Süzer - Sözcü)

Ekleme Tarihi: 12 May 2017 04:09