Ekonomi Güncelleme Tarihi: 19 Eyl 2017 17:02

"Pepsi çalışanı içeceklere HİV bulaştırdı" iddiası doğru mu?

Sosyal medyada ve WhatsApp gruplarında yayılan bir mesajda, Pepsi şirketindeki bir çalışanın, markanın ürettiği içeceklere HIV bulaştırdığı iddia edildi. Pekiyi İngiltere polisine SKY News'e dayandırılan iddia doğru mu?

 Mesajda ayrıca, Metropolitan Polisi’nin İngiltere vatandaşlarını uyardığı, Pepsi ürünlerini içmemeleri gerektiğini belirttiği ve bunun Sky News’te yayınlandığı ifade edildi.

Ancak iddia doğru değil. İddia, sosyal medyada 2011’den beri dolaşımda olan bir şehir efsanesi. 

Metropolitan Polisi’nin ise iddiada yer aldığı şekilde bir açıklama yaptığı iddiası doğru değil. 

Doğrulama sitesi Snopes da şehir efsanesi haline gelmiş bu iddiayı yalanladı. Bugüne kadar ortaya atılan iddiaya ilişkin, iddiaların gündeme geldiği İngiltere, Amerika, Hindistan gibi ülkelerde bu konuyu doğrulayan hiçbir resmi yetkili açıklaması bulunmadığını aktardı. 2013 yılında Hindistan’da dolaşıma giren benzer iddia üzerine Frooti şirketi bir açıklama yayınlamış ve bu durumu yalanlamıştı.

Sky News isimli İngiltere merkezli haber kuruluşunda da bu yönde bir haber yayınlandığı iddiaları doğru değil. 

Ayrıca dolaşımda olan metindeki dile bakıldığında da yanlış çeviriden kaynaklanan hatalar olduğu görülebiliyor. 

Pepsico şirketinin altında bulunan Pepsi, Tropicana gibi markaların içeceklerine bir çalışan tarafından HIV enjekte edildiği iddiasının Ağustos ayında dünyada da tekrar dolaşıma girmesiyle birlikte bu iddia farklı doğrulama ve haber siteleri tarafından yalanlandı.

Bir şey yiyerek ya da içerek HIV bulaşması mümkün değil. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin aktardığına göre de bugüne kadar herhangi bir yiyecek ya da içecekten geçtiği tespit edilen bir HIV vakası bulunmuyor.

Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin resmi websitesinde yayınlanan açıklamada, HIV’in oksijenle temas ettiği takdirde çok uzun süre yaşayamayacağı belirtiliyor. 

Muza HIV enjekte edildi iddialarıüzerine görüşlerine yer verdiği Prof. Dr. Murat Sayan’ın aktardığına göre, HIV’in bulaşması için bağışıklık sistemine temas etmesi gerektiği, kanlı bir şeyi yemenin virüsü bağışıklık sistemine taşımayacağı ifade edilmişti.

(teyit org)

Ekleme Tarihi: 19 Eyl 2017 17:02