Ekonomi Güncelleme Tarihi: 17 Nis 2017 01:08

Referandum sonuçlarının dolara ilk etkisi nasıl oldu?

Dolar/TL referandumda resmi olmayan sonuçların "evet" oylarının önde olduğunu göstermesi ardından ilk işlemlerde 3.65 seviyesindeydi.

Referandum sonuçlarının dolara ilk etkisi nasıl oldu?

Cuma günü son işlemlerde 3.7220 seviyesinden kapanan dolar/TL saat 2155 itibariyle 3.6360/3.6500 seviyesinde bulunuyor.

Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi öngören anayasa değişikliği için düzenlenen referandumda oy kullanma işlemi saat 1700 itibariyle Türkiye genelinde sona erdi.

Resmi olmayan sonuçlar saat 2155 itibariyle yüzde 51.3 ile "evet" oylarının önde olduğunu gösteriyor.

DOLARDA DÜŞÜŞÜN DEVAMINI BEKLİYORUZ

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Referandum sonucu öngörülere paralel gerçekleşti. Nitekim dolar/TL'de Asya işlemlerinde ilk tepki olarak düşüş görüyoruz. Yarın da Türkiye ve Avrupa piyasalarının açılmasıyla dolar/TL'de 3.60'ın altına hareket olacaktır. Yarınki açılışta borsaya da alım gelmesini bekliyorum. BIST-100 Cuma günü 90,000 civarından kapamıştı, 91,000 seviyesinin üzerine hareket görebiliriz. Bu yılki zirve 91,800 seviyesi, oraya hareket olacaktır ve zirvesini yenilemesi de zor olmaz” dedi.

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Ancak bunlar kısa süreli etkiler, zira borsada yükseliş yabancı için satım fırsatı olur, dolar/TL'nin de 3.50'nin altına inmesi zor, piyasanın ekonominin gerçeklerine dönmesi çok zaman almaz.

Piyasalar için iyi olan unsur; erken seçim ihtimalinin artık ortadan kalkması. Diğer yandan son dönemdeki ilişkiler göz önüne alındığında AB tarafından gelecek yorumlar önemli olacaktır. Orta-uzun vadede piyasalar artarak devam eden jeopolitik sorunlar ve yüksek enflasyon, artan işsizlik, düşük büyüme gibi unsurlara yüzünü dönecektir. Son dönemde alınan önlemler yapısal reformlardan ziyade kısa vadede ekonomiyi destekleyici ihtiyati önlemler. Dolayısıyla TL varlıklarda uzun vadede değer kaybı eğilimi olacaktır.

Öte yandan referandumun yüzde 51 gibi az bir oranla geçmesi ve hayır oylarının da yüksek olması nedeniyle siyasi tansiyonun da çok düşeceğini sanmıyorum, bunun sosyal sonuçları olacaktır.”

Ekleme Tarihi: 17 Nis 2017 01:08