Ekonomi Güncelleme Tarihi: 19 May 2022 18:09

Rusya'nı "Doğalgaz ödemesin Ruble şartı" tuttu

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rus doğalgaz alıcılarının yarısının ruble ile ödeme yapmayı kabul ettiğini ve Gazprombank'ta hesap açtıklarını söyledi.

Rusya'nı

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya’dan gaz ithal eden 54 müşterinin yarısının ruble ile ödemeyi kabul ettiğini duyurdu. Novak, pek çok şirketin Moskova’nın yeni uygulamaya koyduğu ödeme kurallarına uygun olarak Gazprombank’ta ruble hesabı açtığını belirtti.

RT’nin RIA Novosti haber ajansından aktardığı habere göre Novak, “Bana gelen bilgilere göre, alıcıların yaklaşık yarısı, tedarik edilen gazın ödemesini sağlamak için yetkili bankamızda döviz ve ruble cinsinden özel hesaplar açtı” dedi.

Novak, “Önümüzdeki günlerde ruble olarak ödemeyi kabul eden ve reddedenlerin nihai listesini göreceğiz” dedi. Novak ayrıca büyük şirketlerin hesap açtığını, tedarik malzemeleri için ödeme yaptığını veya vadesi geldiğinde ödemeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunun başlamasının ardından ABD ve müttefikleri, Moskova’yı yaptırımlarla vurmuş ve Rusya’nın enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltma çağrıları yapmıştı.

Kremlin ise buna çeşitli önlemlerle karşılık verdi ve ‘dost olmayan ülkeler’ diye listelediği ülkelerin doğalgazı ruble olarak ödemesini talep etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu ülkelerden gaz alıcılarının ruble ile ödemeyi kabul etmemesi halinde Rusya’nın bunu gaz sözleşmelerinde temerrüt olarak göreceğini açıklamıştı.

Nisan sonunda Gazprom, iki ülkenin yeni ödeme planına uymayı reddetmesi üzerine Bulgaristan ve Polonya’ya gaz dağıtımını durdurmuştu.

KİMLER GAZPROMLA ANLAŞTI?

İtalyan enerji grubu Eni, bu hafta Rus doğalgazını ödemek için biri euro, diğeri ruble olarak iki hesap açmak için işlemlere başladığını söyledi. Devlet kontrolündeki Eni, kararının İtalyan hükümetiyle uyum içinde ve yaptırım çerçevesine uygun olarak alındığını açıkladı.

Almanya’nın en büyük Rus gazı ithalatçısı olan Uniper, ödeme mekanizmasına uymak için Gazprombank’taki bir hesaba euro aktardığını söyledi. Ayrıca Fransız enerji şirketi Engie, her iki şirketin de Avrupa yaptırımlarına uygun bir çözüm üzerinde anlaşmaya vardığı için Rus gaz devine bir sonraki ödemeyi ay sonundan önce yapacağını söyledi.

Finlandiya’nın devlete ait enerji sağlayıcısı Gasum ise yeni plana geçmeyi reddetti ve bu hafta Rus Gazprom Export ile ruble ödemeleri konusundaki anlaşmazlığını tahkim işlemlerine taşıyacağını söyledi.

Ekleme Tarihi: 19 May 2022 18:09