Ekonomi Güncelleme Tarihi: 11 Eyl 2017 13:00

Rusya, Türk domatesine Ekim-Mayıs arası kapıları açacak

Rusya, Türk domatesi ihracında son aşamaya gelindiğini ve ekim-mayıs arasında kapılarını açacaklarını duyurdu.

Rusya, Türk domatesine Ekim-Mayıs arası kapıları açacak

Rusya ile  Türkiye arasında ilişkilerin tam anlamıyla normalleşmiş sayılabilmesi için  Moskova ile  Ankara arasında bir yılı aşkın pazarlık yapılan  Rusya'ya Türk domatesi ihracatında ara formül ortaya çıkmaya başladı.

EKİM-MAYIS ARASI KAPILARINI AÇACAK

Rusya ile  Türkiye arasında domates pazarlığının son aşamaya geldiğini Rus Kommesant gazetesi bugünkü sayısında duyurdu.

Rusya Tarım Bakanlığı ile Tarım Ürünleri Sıhhı Denetim Dairesi tarafından daha resmi açıklama yapılmamasına rağmen domates krizine iki tarafı tatmin edecek formül bulunduğunu kendi kaynaklarına dayanarak duyuran gazete, "Türk domatesleri  Rusya'ya 1 Ekim tarihinden bir sonraki yılın Nisan veya Mayıs ayına kadar  Rusya'ya girişine izin verilecek. Ara mevsim alımının 100 bin tonla 300 bin ton arasında olması planlanıyor. Böylece  Türkiye,  Rusya pazarında mevsimlik bile olsa 2015 öncesinde  Rusya'ya yaptığı 338 bin ton ihracatı yeniden yakalamış olacak. Uçak krizi öncesi dönemden farklı olarak  Türkiye'den isteyen üretici ve ihracatçı  Rusya'ya domates satamayacak. Domates alımları sadece  Rusya'dan uygunluk belgesi alan ve akreditasyonu bulunan birkaç firma tarafından yapılabilecek" dendi.

SÜPER MARKET ZİNCİRLERİ ÖN GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

Bu arada  Rusya'da geniş pazarlama ağları bulunan "Diksi" ve "Magnit" gibi süper market zincirlerinin Türk üreticilerle domates alımı konusunda ön görüşmeler başlattıkları da haber veriliyor.

1 OCAK 2016'DA YASAKLANMIŞTI

Rusya,  Türkiye'den domates alımını 24 Kasım 2015 uçak krizinden hemen sonra 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yasaklamıştı. 10 Ağustos 2016 liderler görüşmesinden sonra günümüze kademeli olarak bir dizi tarım ürününe tekrar  Rusya vizesi verilirken domates kenarda bırakılmıştı.

Ekleme Tarihi: 11 Eyl 2017 13:00