Ekonomi Güncelleme Tarihi: 12 Şub 2019 14:24

Sabancı Üniversitesi ve GE Havacılık güçlerini birleştiriyor

Sabancı Üniversitesi ve GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi, Türkiye’de havacılık endüstrisinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.

Sabancı Üniversitesi ve GE Havacılık güçlerini birleştiriyor

Anlaşma kapsamında havacılık endüstrisinin ihtiyacına yönelik akademik çalışmaların gerçekleştirilmesi, bu alanda yetişen iş gücünün yetkinliğinin artırılması, orta ve uzun vadede havacılık endüstrisine daha fazla ilgi uyandırılması amaçlanıyor. Sabancı Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilen imza törenine Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, Genel Sekreter Haluk Bal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yıldız, GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay, Sabancı Üniversitesi akademisyen ve yetkilileri ile GE Havacılık çalışanları katıldı.

İmza töreninde konuşan Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mehmet Yıldız; “Sabancı Üniversitesi kuruluşundan bu yana ülkemizin sanayisine önemli katkılar sağlamayı hem akademik anlamda hem de teknolojik anlamda her zaman dünyasının önemli bir yerine koydu. Ülkemizin güzide kurumları ile hem teknolojik anlamda hem de bilimsel anlamda bu yoldaki ilerlememizi güçlendiriyoruz. Özellikle malzeme sistemleri ve havacılık teknolojileri alanındaçalışmalarını yürüten çok kıymetli akademisyenlerimiz, bilim insanlarımız, güçlü ekiplerimiz var. GE Havacılık işbirliği kapsamında da arzumuz her iki kurumun mevcut kabiliyetlerini geliştirerek yeni yönlere gitmek. Sabancı Üniversitesi olarak GE Havacılık ile birlikte iyi yönlere, iyi yollara yelken açacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici: “Sabancı Üniversitesi ile GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi arasındaki işbirliğini artırarak güçlendirmeyi hedefleyen söz konusu anlaşma üniversite- sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. Bugün imzalanan protokol GE ile zaten var olan üniversite sanayi işbirliklerimizi ve yoğun çalışmalarımızı bir sonraki seviyeye taşıyacak önemli bir adım. Bu bizim için gerçekten çok önemli çünkü üniversite öğrencilerimizin sanayi ile daha yakın işbirliği içinde çalışmaları bizim için büyük değer taşıyor.

Üniversitemizde yapılmakta olan teorik düzeydeki çalışmaların gerçek sanayi ihtiyaçları ile birleştirilmesi, yapılacak olan çalışmalarda ve tez

Balikesir Escort
çalışmalarının tanımında doğrudan doğruya sanayi projelerinin gereksinimlerinin dikkate alınarak kurgulanması ve mezunlarımızın doğrudan doğruya bu şirketlerde ve sanayi kuruluşlarında görev alabilmeleri, öğrencilerimiz için staj olanaklarının sağlanması bizim için çok önemli. Sanayi ile olan ilişkilerimizi ve sanayi ile bire bir ortak çalışmalarımızı sürdürmek ve güçlendirmek istiyoruz.

GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay konuşmasında, “GE Havacılık olarak Türkiye’de havacılık endüstrisinin gelişimi için 19 yıldır aralıksız çalışıyoruz. Bugün yaklaşık 400 çalışanımız ile Türkiye’de havacılık endüstrisinde mühendislik iş gücünün gelişimine ve tersine beyin göçüne önemli bir katkı sağlıyoruz. Mühendislik alanlarındaki güçlü akademisyen kadrosu, sanayi işbirliği tecrübesi ve geniş laboratuvar imkanlarıyla Sabancı Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ile Türkiye’de yarattığımız katma değeri daha da artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Sabancı Üniversitesi ile GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi işbirliği kapsamında ilk belirlenen çalışma alanları; katmanlı imalat, korozyon dayanımı ve yüzey aşınması olacak. Malzeme ve tasarım ile ilgili problemler GE tarafından üniversite ile paylaşılıp çalışma alanları bu disiplinlere doğru genişletilecek.

Anlaşma kapsamında; Sabancı Üniversitesi, sanayinin karşılaştığı gerçek zorluklara erişim sağlayabilecek, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrencileri için tez konuları, staj ve çalışma imkanları sağlayabilecek ve destek programları ile üniversitenin laboratuvarlarının kapasitesini daha da geliştirmeye yönelik adımlar atabilecek.

GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi ise halihazırda üzerinde çalışılan konular için akademik destek alabilecek, bünyesinde bulunan laboratuvar kapasitelerine ek olarak üniversitenin laboratuvarlarından faydalanabilecek ve orta vadede şirket bünyesine katılabilecek yetişmiş insan kaynağı oluşturulabilecek.

GE Havacılık’ın dünyadaki dört mühendislik merkezinden biri olan GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi, 19 yıldır faaliyette bulunuyor. Ürün geliştirme, tasarım, imalat, onarım/bakım ve yazılım gibi çeşitli teknolojiler geliştiren merkezde 400’den fazla Türk mühendisi GE Havacılık uçak, gemi ve endüstriyel motorlarının tasarım ve teknolojisini geliştiriyor. Eğitimleri ve mühendislik yetenekleriyle kendini kanıtlamış mühendislerin görev yaptığı merkezde, yazılım ve katmanlı imalat teknolojileri üzerine çalışan mühendis sayısı 2018 yılında 100’ü geçti. Katmanlı İmalat Teknolojileri ArGe Laboratuvarı’nda çalışanların üçte biri ise doktora dereceli yetkin mühendislerden oluşuyor.

Sabancı Üniversitesi’nin güçlü araştırma yapısı

Sabancı Üniversitesi’nde araştırma faaliyetleri, Fakülteler, Merkezler ve Forumlarda bilim, teknoloji ve sanat alanlarında, disiplinlerarası bir yaklaşımla yürütülüyor. Araştırma ile ilgili faaliyetlerin yönetim süreci ise; planlama ve politika geliştirme, uygulama ve izleme değerlendirme döngüsü çerçevesinde Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Rektör Yardımcılığı bünyesindeki Araştırma Süreci Planlama ve Politika Geliştirme Ofisi (APG) ve Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörlüğü (ALP) tarafından gerçekleştiriliyor. Bu şekilde, araştırma odaklı bir üniversite olmanın gereği olarak araştırma döngüsünün sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor.

Sabancı Üniversitesi’nin Web of Science tarafından indekslenen dergilerde 1 Şubat 2019 itibari ile tüm yayın türlerinde 4688 bilimsel yayını yayınlanmış olup, bu yayınların almış olduğu toplam atıf sayısı 62 binin üzerinde. 2018 yılı Aralık ayı itibari ile dış kaynaklı aktif araştırma fon büyüklüğü ise 161 proje ile yaklaşık 110 milyon TL’ye ulaşmış. 2018 yılı sonu itibariyle fikri mülkiyet portföyündeki tescillenmiş teknolojilerinin sayısı ise 83’e ulaşmış olup, firmaların kuruluş ve hızlandırma sürecini destekleyen İnovent’in portföyünde 19 aktif firma bulunuyor.

Ekleme Tarihi: 12 Şub 2019 14:24