Ekonomi Güncelleme Tarihi: 4 Nis 2022 12:56

Son çıkış: Dünya acilen fosil yakıtları terk etmeli

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nde bilim adamları geçici önlemler yerine dünyanın acil fosil yakıtları terk etmesi gerektiğini ve tam bir dönüm noktasında olduğunu açıkladı.

Son çıkış: Dünya acilen fosil yakıtları terk etmeli

Bilim adamları ve kampanyacılar, hükümetlerin son dakika değişiklikleri üzerinde tartıştığı gibi , geleceğin iklimini havadan karbon emmek gibi denenmemiş “tekno-düzeltmelere” emanet etmek yerine, dünya acil olarak fosil yakıtları terk etmelidir. dönüm noktası bilimsel rapor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nden (IPCC) iklim biliminin en son kapsamlı değerlendirmesinin son taslağıyla ilgili müzakereler, Pazar günkü son teslim tarihlerini saatlerce uzattı.

Bilim adamları ve hükümetler, iklim kriziyle mücadele etmek için gelişmekte olan ülkeler için ne kadar finansmana ihtiyaç duyulacağı ve fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılması gibi politikalara ne kadar önem verilmesi gerektiği gibi sorular üzerinde anlaşmazlığa kilitlendi.

Hükümetler, başlangıçta Pazartesi günü erken saatlerde yayınlanacak, ancak - Pazar günkü gecikmeler ve anlaşmazlıklardan sonra - altı saat sonra aynı gün sonrasına ertelenen bilim insanlarının bulgularını sulandırmaya çalışmakla suçlanıyor.

Guardian, Hindistan'ın, fosil yakıtların rolünün devam ettiğinin teyit edilmesini isteyen Suudi Arabistan'ın yanı sıra finans dahil konularda kilit değişiklikler talep ettiğini, Çin ve Ekvador gibi diğer ülkelerin de bazı noktalarda direndiğini anlıyor. Rusya, bazılarının korktuğundan daha sessiz bir rol oynadı.

İngiltere'nin önde gelen iklim akademisyenlerinden biri olan Manchester Üniversitesi'ndeki Tyndall İklim Araştırmaları Merkezi'nde enerji ve iklim profesörü olan Kevin Anderson, bilim adamlarının galip gelmesi için çağrıda bulundu.

“Umarım Çalışma Grubu 3 [yayınlanmak üzere olan IPCC bölümü], Paris [anlaşması] ile uyumlu bir zaman çizelgesi içinde fosil yakıt üretiminin ve kullanımının ortadan kaldırılması için çağrıda bulunma cesaretine sahiptir ” dedi.

Bu, IPCC'nin en son dönüm noktası değerlendirmesinin üçüncü bölümü ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için gereken politikaları, teknolojileri ve finansmanı kapsadığı için en çekişmeli olanı.

İklim değişikliğinin fiziksel bilimini kapsayan ilk bölüm, dünyanın küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlamak için çok az bir şansı olduğunu gösteren geçen Ağustos'ta yayınlandı ; Bir aydan biraz daha uzun bir süre önce yayınlanan ikincisi, 1.5C'lik ısınmanın yaratacağı yıkıcı etkileri gösterdi , ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tarafından gölgede bırakıldı .

Raporun kendisi -yüzlerce sayfa uzunluğunda ve son sekiz yılda binlerce bilim insanının çalışmasına dayanan- karara bağlandı, ancak hala tartışmalı olan, sadece 40 sayfaya kadar uzanan kilit mesajların bir seçimi olan önemli "politika yapıcılar için özet". .

Rapor bilim adamları tarafından hazırlanırken, hükümetler için temel başvuru belgesi olan özet, temsil edilmek isteyen her BM üye devletinin girdileriyle düzenleniyor.

IPCC'nin son uyarısı - Ekim ayındaki bir sentez raporundan önce, kapsamlı kapsamlı değerlendirmesinin son bölümü, bu Kasım'da Mısır'daki BM Cop27 iklim zirvesi için toplanan hükümetler için kilit mesajlarını zamanında bir araya getiriyor - çok önemli bir zamanda geliyor.

ABD, AB ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere birçok ülke, zaten yüksek olan enerji fiyatlarını rekor seviyelere çıkaran Ukrayna savaşı ışığında fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını yeniden gözden geçiriyor . Enerji artık bir ulusal güvenlik sorunu olarak görülüyor ve birçok ülkede yaşam maliyetindeki kriz, hükümetleri vatandaşlarını yüksek fiyatlardan ve iklim çöküşünden korumanın yollarını yeniden düşünmeye zorluyor.

ABD'deki Tufts Üniversitesi'ndeki Fletcher Okulu dekanı Rachel Kyte şunları söyledi: “Dikkat dağıtmak ve ertelemek için her türlü bahane ile dünya çapında artan bir gerilim anındayız. Şimdi, herkesi kucaklayan yeni bir enerji güvenliği biçimine, yeni bir politika türüne kollarımızı sarmalıyız. Bir hesaplaşma anındayız ve IPCC raporu bunun sonuna bir ünlem işareti koyuyor.”

Bazı hükümetlerin, fosil yakıt santrallerini nötralize etmek için kullanılan karbon yakalama ve depolama gibi karbonu havadan uzaklaştıran teknikler ve karbonun kimyasal olarak çıkarıldığı “doğrudan hava yakalama” gibi teknolojiler için IPCC'nin öngördüğü rolü vurgulaması muhtemeldir. atmosferden.

IPCC'nin daha geniş raporunda, bu tekniklerin kanıtlanmadığı ve gereken ölçekte hızlı bir şekilde kullanılmasının muhtemelen aşırı derecede pahalı olacağı konusunda uyarması muhtemeldir, ancak hükümetler özette daha uygun bir dil kullanmaya zorlayabilir.

Uluslararası Çevre Hukuku Merkezi'ndeki enerji ve iklim programı direktörü Nikki Reisch, hükümetlerin net olması gerektiğini söyledi: “ Daha fazla petrol ve gazın durmasına yer yok . [Bazı işletmeler] fosil yakıtları kullanmaya devam edebileceğimiz efsanesini sürdürmek istiyor. Ancak tekno-düzeltmelerden değil, fosil yakıtlardan adil bir geçişe ihtiyacımız var.”

Anderson bunun kilit bir ikilem olduğunu söyledi. Raporun "milyarlarca ton karbondioksitin uzaklaştırılmasının arkasına saklanarak gücünü çekebileceği" konusunda uyardı. İklim sadece ikincisine tepki veriyor.”

WWF delegasyonu başkanı Stephen Cornelius, hükümetlerin bilimsel uyarıları sulandırmak için kullanabileceği suçlamalarına karşı IPCC sürecini savundu. Özetlerin yazılmasında hükümetlerin rolü olduğu için içerdikleri uyarıları dikkate alma sorumluluğundan kaçamayacaklarını söyledi.

“IPCC faydalı bir süreç” dedi. “Zahmetli, ana hatlar ile rapor arasında uzun bir zaman var, ancak… raporlar siyasi katkı içeriyor ve bu yüzden ciddiye alınıyorlar.”

Ekleme Tarihi: 4 Nis 2022 12:56