Ekonomi Güncelleme Tarihi: 28 Ara 2017 23:53

SPK: Çiftlik Bank hakkında suç duyurusunda bulunuldu

SPK, Çiftlik Bank hakkında suç duyurusunda bulundu. SPK'nin açıklamasında, şirketin zarar ettiği ve vaat edilen geliri ödemesinin mümkün olmadığı belirtildi.

SPK: Çiftlik Bank hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Çiftlik Bank hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

SPK’den yapılan yazılı açıklamada, Çiftlik Bank’la bağlantılı olan Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Tic. Ltd. Şti., Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çanakkale Dora Gıda İçecek İnşaat Petrol Tarım ve Hayvancılık Turizm Ticaret Limited Şirketi ve Famegame Software Ltd. isimli şirketlerin faaliyetlerin incelemeye alındığı belirtildi.

‘YASAKLANAN PİRAMİT SATIŞ SİSTEMİ BARINDIRIYOR’

Çiftlik Bank’ın internet siteleri ve sosyal medya hesaplarında kullanıcılara yüksek oranlarda getirilerin vaat edildiği, gelir kaynağı olarak da hayvancılık sektörüne yapılan yatırımların gösterildiği kaydedildi. SPK’nin açıklamasında şirketin zarar ettiği, belirlenen oranlarda ödeme yapılmasının mümkün olmadığı aktarıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kurulması yasaklanmış olan ‘piramit satış sistemi’nin özelliklerini bünyesinde barındırması ve hileli davranışlar yoluyla sisteme para aktaran şahısların zarara uğratılabileceği ve ileride büyük mağduriyetlere yol açabileceği hususları dikkate alınarak, konuyla ilgili olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 157 ve 158’inci maddeleri kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç ihbarında bulunulmasına ve 6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun 6’ncı ve 80’inci maddeleri kapsamında gereğinin takdir ve ifasını temin etmek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bilgi verilmesine karar verilmiştir.”

CEO 'Çiftlik'i sessiz sedasız terk etti

Binlerce kişinin para yatırdığı Çiftlik Bank'ın şirketin sahibi şirketteki hisseleri devretti. 25 yaşındaki CEO müdürlükten ayrıldı.

İki bakanlığın operasyon için harekete geçtiği sanal çiftlik oyunu Çiftlik Bank’ın sahibi 25 yaşındaki Mehmet Aydın şirketteki hisselerini devretti ve şirketle tüm bağını bitirdi. Çiftlik Bank önce Bursa’da olan şirket merkezini 23 Ekim’de İstanbul’a taşıdı.

Sözcü’den Bora Erdin’in haberine göre, şirketin sahibi Mehmet Aydın’ın şirketin 15 milyon TL sermayesine tek başına hakim olduğu ortaya çıktı. Aydın, 22 Aralık’ta elinde tuttuğu şirket hisselerini Fame Game Hayvancılık Sanayi isimli şirkete devretti devir işlemi bugün Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlandı. Bu şirketin sahibi olarak ise merkezi Kıbrıs’ta bulunan Famegame Software LTD görünüyor. Şirketin tek sahibi ve CEO’su olan Aydın’ın tüm hisseleri devretmesinin ardından yönetici müdürlüğü de bitmiş oldu.

ŞİRKETİN ASIL SERMAYESİ 10 BİN TL

Operasyon düzenlenen Çiftlik Bank’ın asıl sahibi resmi kayıtlarda Kıbrıs’ta kurulu olan Famegame Sofware LTD olarak görünüyor. Bu şirketin sermayesi 10 bin TL. Ancak bu şirketin sahibi olduğu Türkiye’de kurulu olan Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin sermayesi 200 milyon TL. Fame Game ise sermayesi 15 milyon TL olan Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Limited isimli şirketin sahibi oldu. Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Limited şirketi de Çanakkale Dora Gıda Ticaret Limited şirketinin sahibi olarak görünüyor.

CEZAİ İŞLEMLER GÜNDEMDE

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Çiftlik Bank ile ilgili kapsamlı olarak başlatılan müfettiş incelemesinin sürdüğünü, incelemelerde 2 ortak firmanın daha ortaya çıkarıldığını ve iddia edilen 80 şarküteriyle ilgili de araştırma yapıldığını söyledi. Müfettişlerin inceleme sonucunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne iletildikten sonra Reklam Kurulunu da direkt toplantıya çağırıp, uygunsuz görünen durumlar saplanırsa cezai işlem uygulanacağı kaydedildi.

Ekleme Tarihi: 28 Ara 2017 23:53