Ekonomi Güncelleme Tarihi: 14 May 2022 14:01

Suudi Aramco, Apple'ı geçerek dünyanın en değerli şirketi oldu

Suudi Aramco, Apple'ı geçerek dünyanın en değerli şirketi oldu. Yükselen emtia fiyatları, teknoloji hisselerinin iPhone üreticisini geri çekmesiyle petrol devinin kârını artırıyor

Suudi Aramco, Apple'ı geçerek dünyanın en değerli şirketi oldu

Apple, dünyanın en değerli şirketi unvanını petrol devi Suudi Aramco'ya kaptırdı , yükselen emtia fiyatları enerji şirketlerinin karlarını artırdı ve teknoloji hisseleri düşmeye devam etti.

Aramco, eski ekonominin bu yıl yeniye kıyasla kendini yeniden ortaya koyduğunun bir işareti olarak , Wall Street'te devam eden bozgunun ortasında Çarşamba gecesi Apple'ı gölgede bıraktı.

Ocak başında dünyanın ilk 3 trilyon dolarlık şirketi olan Apple'ın hissesi Çarşamba günü %5 daha düşerek değerini 2.37 trilyon dolara (1.94 trilyon pound) düşürdü – bu yıl %18'lik bir düşüş.

Bu, iPhone üreticisinin değerlemesini, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle bu yıl çeyrek artışla 2,43 trilyon dolara yükselen Aramco'nun altına çekti.

Aramco'nun yükselişi, 2011'de Apple'ın başka bir enerji devi ExxonMobil'i geçerek dünyanın en değerli borsadaki şirketi haline geldiği dönüm noktasından on yıl sonra geldi . O zamandan beri Apple, Microsoft, Google'ın sahibi Alphabet ve Amazon, hisse senedi piyasalarına hakim oldular, 1 trilyon dolarlık değerlemelere ulaştılar ve ardından bunu aştılar ve petrol devlerini en üst sıralardan ittiler. Sadece Suudi Aramco düzenli olarak en değerliler arasında yer aldı.

Markets.com'dan Neil Wilson, "teknolojide petrolün yerini almasında sembolik bir şey olduğunu" söyledi ve "ayı piyasasının bu buharlı silindirinin" hisse senetlerini aşağı ittiğini ekledi.

İki şirket daha önce en üst sırada yer aldı. Aramco, Aralık 2019'da Suudi Arabistan'ın Tadawul borsasında işlem gördüğünde dünyanın en büyük borsaya kayıtlı şirketi oldu ve on yıl önce halka açık bir şirket olsaydı Exxon'dan daha büyük olacaktı. Apple , salgın teknoloji ürünleri ve hizmetlerine olan talebi artırdığı için Temmuz 2020'de Aramco'yu geçmek için geri döndü.

Bu son muhafız değişikliği, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkisinin, yükselen enflasyonun ve Çin'deki mevcut Covid-19 karantinalarının nasıl ekonomik kargaşa yarattığının altını çiziyor.

GlobalData analisti Parth Vala, “Apple, Mart 2022'de sona eren çeyrekte beklenenden daha iyi sonuçlar verdi” dedi. "Ancak, hızla değişen küresel jeopolitik senaryolar, silikon kıtlıkları ve Çin'deki yoğun karantinalar nedeniyle artan tedarik zinciri kısıtlamaları arasında şirket, Haziran çeyreğinin 4 milyar dolar ile 8 milyar dolar arasında bir gelir darbesi alabileceğini tahmin ediyor."

Buna karşılık, Aramco geçen yıl karını ikiye katlayarak tampon gelirler ve kazançlar görüyor. Pazar günü açıklanacak ilk çeyrek kazançlarında, net gelirin Ocak-Mart döneminde neredeyse iki katına çıkarak yaklaşık 38 milyar dolara ulaştığını bildirmesi bekleniyor.

Vala, "Rusya-Ukrayna çatışması, küresel enerji fiyatlarını hızla yükseltti ve bu da enerji şirketlerinin önemli miktarda üst ve alt satırda büyüme kaydetmesine neden oldu" dedi.

Aramco, petrolünün çoğu karada veya sığ sularda çıkarılması kolay alanlarda olduğundan, özellikle düşük bir üretim maliyetine sahiptir. Bu, hala %95'i Suudi hükümetine ait olan şirkette karlılığı artırıyor.

Tower Bridge Advisors'ın baş yatırım sorumlusu James Meyer, Apple ve Aramco'nun işler veya temeller açısından karşılaştırılabilir olmadığını, ancak aramco'nun sıkılaşan emtia piyasasından açıkça faydalandığını belirtti. Meyer, “Enflasyon ve sıkı arzdan yararlananlar onlar” dedi.

Ukrayna işgali, petrolü varil başına 130 dolarla 13 yılın zirvesine çıkardı. Fiyatların düşmesine rağmen, Brent ham petrolü yılın başındaki 77$'dan bugün hala 105$'dan işlem görüyor.

Bu yıl enerji ve gıda fiyatlarındaki artış, tüketicilere teknoloji ürünleri gibi temel olmayan ürünlere harcayacak daha az para bırakacak. Daha yüksek faiz oranları, gelecekte daha yüksek getiri vaat eden teknoloji şirketleri gibi “büyüme hisse senetlerinin” değerini de vurdu.

Amerika merkez bankasının enflasyonu 40 yılın en yüksek seviyesinden soğutma kararlılığını yeniden açıklamasının ardından, geçen hafta ABD'nin önde gelen teknoloji hisselerinin değerlemesinden 1 trilyon dolardan fazla silindi.

Nasdaq Bileşik Endeksi bu yıl %27 ve Nisan ayının başından bu yana %20 düşerken, Vanguard'ın Enerji Endeksi Fonu 2022'de %34 arttı.

Covid kilitlenme döneminin eski sevgilileri, Netflix'in bu yıl %72 ve Peloton'un %65 oranında değer kaybetmesiyle değerlemelerinin çöktüğünü gördü.

Bu, çevrimiçi bakkal firması Ocado'nun hisselerinin bu yıl yarıdan fazla düştüğü Birleşik Krallık'ta da benzer bir hikaye. Eylül 2020'de İngiltere'nin en büyük süpermarket zinciri olan Tesco'dan daha değerli olan Ocado'nun değeri şimdi ikinci en büyük bakkal Sainsbury'nin biraz üzerine düştü.

Ekleme Tarihi: 14 May 2022 14:01