Ekonomi Güncelleme Tarihi: 10 May 2017 22:24

TANAP Boru Hattı kaynak çalışmasında radyasyon iddiası

Türkiye üzerinden Azerbaycan ŞahDeniz – 2 Sahası’ndan çıkarılan doğalgazı Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kaynak çalışmaları sırasında çevreye radyasyon salımı olduğu iddia edildi. TANAP iddiaya cevap verdi.

TANAP Boru Hattı kaynak çalışmasında radyasyon iddiası

Şirketten yapılan açıklamada Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP), yasal mevzuatın yanı sıra ulusal ve uluslararası standartlara eksiksiz uyulduğu ifade edildi..

Açıklamada Türkiye ve Avrupa'nın enerji arz güvenliğini sağlamayı amaçlayan TANAP'ın inşası sırasında; çevre, halk sağlığı ve kültürel varlıkların korunması hususunda yasal ve etik ilkeler olduğuna dikkat çekilerek bazı yayın organlarında boru hattının kaynak çalışmaları sırasında radyasyon salımı yaptığı yönündeki haberler kesin bir dille yalanlandı.

TANAP kurumsal iletişim biriminden yapılan resmi açıklamada kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına şu bilgiler verildi:  "Boru hattı inşasında, boruların birleştirilmesi sırasında kaynak rutin bir işlem olarak kullanılmaktadır ve kaynak yapımında tahribatsız muayene (non destructive examination) metodları uygulanmaktadır. Bu uygulama sırasında Gürcistan Gümrük Kapısında, 4 Mayıs Perşembe günü radyasyon algılanması gerekçesiyle uyarı verilmiştir. Gürcistan sınırındaki inşaat sahasında yaşanan bu durum insan sağlığını tehdit etmeyecek boyuttaki radyasyon miktarının, sınırdaki hassas radyasyon ölçüm cihazları tarafından algılanması ve alarm vermesi sebebiyle meydana gelmiştir." 

TANAP Projesi kapsamında yapılan tüm çalışmaların yasal izinler ve gereklilikler yerine getirilerek ve dünya standartlarına uygun şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken şirket açıklamasında "Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) inşaatındaki kaynak çalışmalarında radyasyon salınımı olduğu haberlerine açıklık getirmek amacıyla Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) sahada ölçümler yaparak gerekli incelemeleri yürüttüğünü, Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar’ın TAEK ölçümlerinden elde edilen değerlerin halk sağlığını tehdit etmeyecek nitelikte olduğuna dair açıklamasını ve TANAP’ın inşaat çalışmalarının söz konusu bölgede devam ettiğini kamuoyunun dikkatine saygıyla sunarız." denildi. 

Kaynak İşleminde Tahribatsız Muayene Methodlarının Uygulanması

Şirket boru hattı inşaatlarında, boruların birbirine birleştirilmesi konusunda da bilgi verdi. Açıklamada yapılan kaynak işleminde kaynakların içlerinde hataların tespiti amacı ile radyasyon içerikli radyografi tekniği kullanıldığı ifade edildi.Şirket "Radyografi" method ile muayenede kullanılan tüm malzemeler ve ekipmanun Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) yönetmelik ve gerekliliklerine uygun yöntemlerle gerçekleştiğini belirtti.

TAEK tarafından lisanslandırılmış, onaylı kuruluş ve firmaların sağladığı, sertifikalı ve eğitimli personel tarafından kaynakların kullanıldığını ifade eden şirket "Radyografik muayene" esnasında sertifikalı ve eğitimli personel tarafından aktivitenin yapılacağı yerde ölçüm cihazları ile kontrol , güvenlik çemberi, ikaz işaretleri vb. gerekli güvenlik tedbirleri alınarak çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. 

Ekleme Tarihi: 10 May 2017 22:24