Ekonomi Güncelleme Tarihi: 3 Eki 2017 13:29

THY, Erbil'e geri mi dönecek?

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Dara Celil Heyyat, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) uçuşları durduran Türk Hava Yolları (THY) ve Lübnan havayolu şirketi Middle East Airways gibi şirketlerin birkaç gün içinde uçuşlara başlayabileceğini söyledi.

THY, Erbil'e geri mi dönecek?

IKBY'nin 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gitmesinin ardından bu adımdan rahatsız olan Bağdat, Türkiye ve İran'ın bölgeye yönelik hayata geçirdiği yaptırımları Voice of America'dan (VOA) Hediye Levent'e değerlendiren Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Heyyat, THY ve  Lübnan havayolu şirketi Middle East Airways'in birkaç gün içinde uçuşlara başlayabileceğini öne sürdü.

'AYIN 4'ÜNDE GERİ DÖNECEKLERİNİ SÖYLEMİŞLER'

Heyyat, Levent'in "Dış hatlar uçuşlarının durdurulması sizi etkiledi mi" sorusuna "Uçuşların durdurulması tabi ki etkiledi ama o da birkaç güne çözülür inşallah. Türk Hava Yolları, Middle East Airways ayın 4'ünde geri döneceklerini söylemişler" yanıtını verdi.

IKBY ekonomisinin mevcut siyasi gerginlikten etkilendiğini ancak Türkiye, İran ve Bağdat'ın sınır kapılarını kapatmadığı sürece ekonominin büyük darbe almayacağını savunan Heyyat "Şu ana kadar İran sınırları açık, Türkiye sınırları açık. Güney yani Bağdat tarafı tırların gelip gitmesine kapalıydı, bugünden itibaren o da açıldı. Sınırlar açıktır. Güneyden buraya mal geliyor, buradan da oraya gidiyor. Türkiye'den de İran'dan da geliyor. Bu sabah İran sınırları 1 buçuk saat kadar kapattı ama sonra açıldı. Tatbikat var, ondan olabilir. En son akşam 5'te haber aldım. Sınırlar açıktı" dedi.

'ZAMAN DEĞİŞTİ ARTIK'

Levent'in "Farz edelim ki olumsuz senaryolar gerçekleşti ve Türkiye ile İran sınırları kapattı. Bir B planınız var mı" sorusunu da yanıtlayan Heyhat "Ben geriye bakıyorum, 1990-91 yıllarında Bağdat aynı şeyleri yaptı. Sınırlar kapandı. Sonradan işadamları çantayla da olsa yavaş yavaş Türkiye'den, İran'dan, başka yerlerden mal getirdiler. İnşallah böyle şeyler olmaz. Zaman da değişti artık" ifadelerini kullandı.

Erbil ve Süleymaniye kentlerine dış hatlar uçuşları durdurulmultu. İç hat uçuşları hala devam etse de IKBY'ye Bağdat üzerinden ulaşılması gerekiyor.

Ekleme Tarihi: 3 Eki 2017 13:29