Ekonomi Güncelleme Tarihi: 6 Mar 2020 15:11

Turizmde beklentiler neden iyimser?

Türkiye'de geçen yılı 51,7 milyon ziyaretçi ile rekorla kapatan turizm sektöründe erken rezervasyon rakamlarına göre bu yıl çift haneli büyüme öngörülüyor.Turizmde beklentiler neden iyimser?

Turizmde beklentiler neden iyimser?

TURİZMDE BEKLENTİLER NEDEN İYİMSER TABLODA

Türkiye'de geçen yılı 51,7 milyon ziyaretçi ile rekorla kapatan turizm sektöründe erken rezervasyon rakamlarına göre bu yıl çift haneli büyüme öngörülüyor.

Bizimtransfer Global Management Manager Davud NASİBOV sektörü değerlendirdi. Yaptığı değerlendimede şu tespitlerde bulundu: 

Ekonominin lokomotifi olan turizm sektöründe tehlike çanları çalıyor. Orta Doğu'da yaşanan gerginlik, doların dalgalı seyri, Rusya ile ‘bir dargın bir barışık’ ilişkinin getirdiği belirsizlikle yeni sezona hazırlanan turizmcileri, şimdi de İran sınırından kapımıza dayanan corona virüsü korkusu sardı. 

Nevruz Bayramı nedeniyle Ege sahillerine gelecek 20 binden fazla İranlı turlarını iptal etti. Turizmciler, devlet ve ilgili bakanlıkların bir an önce kriz yönetimi oluşturmasını istedi.
Suriye ile olan sıkıntı ortada. Bunu kazasız belasız atlatmamız gerekiyor. Çünkü Rusya pazarı Marmaris, Muğla ve Antalya açısından çok önem taşıyor. Bununla beraber turizmde her şey pamuk ipliğine bağlı olmasına karşılık umutlar hala yüksek görünüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeni tanıtım stratejisi çalışmaları kapsamında “Turkey Home” kampanyası etrafında şekillenen sloganı ve yaklaşık 18 yıldır kullanılan “lale” figürlü Türkiye logosunu değiştirmek için 2019 yılında reklam ihalesine çıkartacak ilamı yayınladı. 2020 nin yeni konsepti Antalya olabilir. 

Bunda ki ana neden Avrupa’ nın güney sahillerinde virüs alarmının artış yaşaması ve bu bölgelere gidecek kişilerin iptallerini Türkiye ye doğru yönelterek yapacağının beklentilerinin büyük olması önem taşımakta. Bu bakımdan kaliteli bir turist yapılanması hatta patlaması yaşanabilir. 

Bu açıdan bakarsak Ortadoğu turizm akıntısının yavaşlayacağı buna karşılık asıl güç kaynağı olan Avrupa turist akımında patlama yaşanabileceğini düşünmek daha doğru olacaktır.

Döviz ve kıymetli maden fiyatlarında ki sert yükselişler son 1 ayda %5 den fazla oldu. Bu bakımdan da yabancı turist için cazibe merkezi olarak Türkiye baş sıraya oturdu. Dolar ve Euro kurunda ki güçlü yükselişler yabancılar için ciddi bir potansiyel yaşatabilir. Olumsuz görüntülere karşılık olumlu sayabileceğimiz daha bir çok unsur öne çıkmakta. 

Türkiye'nin en önemli döviz girdilerinden turizmde geçen yıl yaklaşık 16 milyon turist ile ilk sırada yer alan ve tüm zamanların rekorunu kıran Antalya'nın bu yılki hedefi Bakanlık tarafından 18 milyon turist olarak belirlendi.

Erken rezervasyon rakamlarına göre, herhangi bir problem çıkmadığı takdirde sezon sonunda çift haneli büyümeyi göreceğimizi tahmin ediyoruz. 

Antalya ve İstanbul, her zamanki gibi artı rakamlarla yıla başladı. Bu durum diğer bölgelere de aynı oranda yansıdığı takdirde 2020 sonunda 57 milyonun üzerinde turist beklentisi yerini korumakta.

İngiltere'de bir gazetenin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tehdidi açısından tatil için güvenli ülkeler arasında Türkiye'yi göstermesi, İngilizlerin gözde tatil kenti Muğla ve Antalya turizmcilerini sevindirdi.

İskandinav pazarından ciddi geri dönüşler var. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Slovakya, önümüzdeki beş yılın en hareketli pazarları olacağı söyleniyor. Yani kapı yine aynı yere açılıyor artık doğudan çok batılı turizme kapılar açılacak ve bu bakımdan tüm hazırlıklar bu yönde oluşturulmakta. 
 

Ekleme Tarihi: 6 Mar 2020 15:11