Ekonomi Güncelleme Tarihi: 15 Tem 2017 13:19

Türk Telekom satılıyor mu?

2 kredi taksidini ödeyemeyen Türk Telekom'un % 55'ine sahip olan Oger'nin hisselerini satmak için 2 alıcı ile görüştüğü belirtiliyor.

Türk Telekom satılıyor mu?

Türk Telekom'un ana ortağı Oger Telecom'a kredi veren bazı bankalar, Oger'in Türk birimi OTAŞ'ın Türk Telekom'da sahip olduğu yüzde 55 hissenin olası satışı için potansiyel alıcılarla resmi olmayan görüşmeler yürütüyor. 

Konuya yakın 4 kaynağın verdiği bilgiye göre, Türk Telekom hisseleriyle yakından ilgilenen iki potansiyel yabancı alıcı var. Konuya yakın bir kaynak Oger’in borcunun yeniden yapılandırılması için bankaların görüşmeleri sürdürdüğünü belirterek, “İki taksit ödenmedi. Diğer taksit Eylül’de. Şirket çok değerli. O yüzden potansiyel alıcılarla resmi olmayan görüşmeler yapılıyor. Hisselerle yakından ilgilenen iki yabancı alıcı var” dedi. 

Kaynak, satış sürecinin Eylül sonuna kadar sonuçlanma potansiyelinin olduğunu belirterek, kurun bir dengeye oturması durumunda potansiyel alıcının teklif edeceği fiyatın da çok daha iyi olacağını belirtti. 

Türk Telekom’un yüzde 55'ini satın alan Oger Telecom, satın almayı kendine ait Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ) adlı bir şirket üzerinden yapmıştı. Oger, satın alma için kullandığı kredinin her biri 290 milyon dolar büyüklükteki Eylül 2016 ve Mart ayı geri ödemelerini kaçırdı. 

BANKALARA BORÇLU

Oger’ye 2013 yılındaki 4.75 milyar dolar tutarındaki krediyi veren bankalar arasında, ilk çeyrek bilançolarında yer alan notlara göre 1.5 milyar dolar ile Akbank, 951 milyon dolar ile Garanti Bankası ve 1.9 milyar lira karşılığı tutarla İş Bankası bulunuyor. 

Hazine’nin Oger’in elindeki Türk Telekom hisselerine el koymak gibi bir hakkı yok. Ancak olası bir hissedar değişikliği için Hazine’nin onay ya da veto hakkı var. Ulusal iletişim ağını işletme imtiyazına sahip olduğu için Türk Telekom’a sadece mali açıdan sağlıklı bir şirketin sahip olması Türkiye için hayati önemde olduğu belirtiliyor.  

Son olarak Hazine, Oger’nin bugüne kadar 2 kredisini kaçırmasının ardından şirkete bir yazı göndererek Eylül sonuna kadar OTAŞ’ın yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi

Ekleme Tarihi: 15 Tem 2017 13:19