Ekonomi Güncelleme Tarihi: 17 May 2022 00:42

Türk Telekom'un lisans ve satışı ile ilgili gizli hazırlık

Türk Telekom'un satışı öncesi Türkiye Varlık Fonu altındaki değerini artırmak isteyen Hükümet, 2026'nın sona ermesinden sonra lisansın uzatılması üzerinde çalışıyor.

Türk Telekom'un lisans ve satışı ile ilgili gizli hazırlık

Türkiye, ülkenin egemen servet fonunun telekom devinde kontrol hissesi alması ve olası bir hisse satışının önünü açmasının ardından Türk Telekom'un ana lisansını uzatmayı planlıyor .

Resmi olarak Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. veya TVF olarak bilinen egemen servet fonu, konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan kaynaklara göre, düzenleyici kurumlar ve iletişim bakanlığı ile genişleme üzerinde çalışıyor.

Müzakerelerin gizli olduğu için kimliklerinin açıklanmamasını isteyen kişiler  2026 Şubat'tan sonra yenilenen bir lisans, şirketin değerini artıracak ve bunu ikincil bir halka arz veya doğrudan hisse satışı izleyebileceğini iddia etti.

Türk Telekom konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Türkiye Varlık Fonu ve Bakanlıktan da konuyla ilgili yorum gelmedi.

Türk Telekom, önceki kayıpları tersine çevirdikten sonra İstanbul'da yüzde 5,3 artarak 9,76 liraya çıkarak 25 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yerel saatle 15:35 itibariyle %4 artışla 9.64 liraya yükseldi.

Türkiye, Türk Telekom'u Satın Almak İçin 1,6 Milyar Dolarlık Borç Alacak

Planlanan lisanslama, Türkiye Varlık Fonu TVF'nin halka açıldıktan sonra rakiplerinin gerisinde kaldıktan sonra Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin piyasa değerini artırma hedefine hizmet ediyor. Bloomberg tarafından derlenen  verilere göre, şirketin kurumsal değeri, Avrupa'daki emsalleri için 5,8'e kıyasla faiz, vergi, amortisman ve amortisman öncesi kazancının 3,9 katı .

İnsanlar, Türkiye'nin 360.000 kilometreden (yaklaşık 224.000 mil) fazla olan en büyük fiber ağına sahip toptan satış kolunu perakende işinden ayırmak için operatörün yeniden yapılandırılması üzerinde de çalışıldığını söyledi. 

Ocak ayında Türkiye Varlık Fonu TVF CEO'su Arda Ermut, tüm operatörlere eşit erişim sağlamak için ayrı bir altyapı şirketi kurup kurmama konusunu tartıştıklarını söyledi.

Türkiye Varlık Fonu, Bloomberg'in sorularına yanıt olarak, “Türk Telekom'un Türkiye Varlık Fonu  tarafından satın alınmasındaki en önemli motivasyonlardan biri altyapı yatırımlarına hız vermek ve sektördeki tüm operatörlerin yararlanabileceği bir ortam yaratmak” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki varlık fonu, 2020'de  Türkiye'nin en büyük telekom operatörü Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin de kontrol hissesini satın alarak ülkenin telekomünikasyon sektörünün yeniden kamulaştırılmasına yönelik en büyük adımı attı.

Vodafone Group Plc'nin yerel işletmesi, özel ellerde kalan tek yerli operatör olarak kaldı. Türk Hava Yolları , devlet boru hattı şirketi Botaş ve devlet petrol ve gaz üreticisi TPAO gibi şirketlerin de sahibi olan Türkiye Varlık Fonu TVF, antitröst düzenlemelerinden muaf. 

Ekleme Tarihi: 17 May 2022 00:42