Ekonomi Güncelleme Tarihi: 11 May 2017 00:00

Türkiye işsizlik çift hane ama BM ve AB'nin derdi Suriyeli istihdamı

İşsizlik rakamlarının çift haneye çıktığı Türkiye'de, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Avrupa Birliği göç dalgasından etkilenmemek için Suriyelileri bulundukları ülkelerde yerleşik kılacak projeler yürütüyor. Gaziantep Sanayi Odası tarafından da desteklenen projede Suriyelileri istihdam etmenin yolları aranıyor.

Türkiye işsizlik çift hane ama BM ve AB'nin derdi Suriyeli istihdamı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği (AB) Suriyelilerin göç ettikleri ülkelerde kalıcılığını sağlamak amacıyla finanse ettiği proje kapsamında İş ve İstihdam Forumu düzenledi. Çift haneli işsizliğin olduğu Türkiye'de Suriyelilerin istihdamı hem kalıcılığını sağlayacak hem de Avrupa'ya göç etmesini gerek kalmayacak. Kısa vadede Suriyelilerin bulunduğu ülkeler için avantaj görünse de uzun vadede ne getireceği bilinmiyor. İş dünyası istihdam maliyetleri ve ücret beklentileri daha ucuz olan Suriyelileri tercih ettiğinden bu projeye destek veriyor. Türkiye'deki işsizlik rakamları ve işsizlere öncelik verilmesi talepleri ise Suriyeli mülteci düşmanlığı olarak algılanıyor. 

SURİYELİLER İÇİN İŞ VE İSTİHDAM FORUMU

Gaziantep 10-11 Mayıs tarihleri arasında kamudan özel sektöre, uluslararası kuruluşlardan sivil toplum kuruluşlarına, girişimcilerden iş ve istihdam dünyasının birçok aktörüne ev sahipliği yaptı. “İş ve İstihdam Forumu”nda bir araya geldi. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Suriye Krizinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Etkilerinin Azaltılması Projesi” kapsamında desteklenen ve kısa süre önce işletmeye alınan Gaziantep Sanayi Odası Meslek Eğitim Merkezi’nde düzenlenen “İş ve İstihdam Forumu”nda Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar için işgücü piyasasının hem arz, hem talep yönü ele alınarak, geçim kaynağı ve istihdam fırsatlarının geliştirilmesi hedefinin hayata geçirilmesi ele alındı.

İş ve İstihdam Forumu’nun ilk gününde Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Elçi Müsteşarı/İşbirliği Bölümü Başkanı Simona Gatti birer konuşma yaptı.

“Geçim kaynakları ve istihdam olanaklarının geliştirilmesine katkı sunuyoruz”

UNDP Türkiye Ülke Direktörü Claudio Tomasi, konuşmasında, şu değerlendirmelerde bulundu: “UNDP Türkiye, Suriye krizine yanıt olarak, Suriyelilerin ve ev sahibi toplulukların yaşamlarını kısa vadede değil, uzun vadeli bir perspektifle iyileştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. İnsani yardım müdahalesini tamamlayıcı nitelikteki dayanıklılık temelli kalkınma yaklaşımımız kapsamında, geçim kaynakları ve istihdam olanaklarını geliştirilmesiyle bireyler, kurumlar ve şirketlerin kendi kendine yeterliliklerini güçlendiriyoruz. UNDP’nin dayanıklılık yaklaşımının temeli, ulusal ve yerel yatırımlarla, geçim kaynakları, istihdam ve yerel ekonomik kalkınmayı desteklemeyi içeriyor. Umariz ki Türkiye’nin en önde gelen sanayi merkezlerinden olan Gaziantep’in ev sahipliğini yaptığı “İş ve İstihdam Forumu”, Suriyeliler ve ev sahibi topluluklarının güçlü işbirliğinin geliştirilmesi için çabaların tüm ülkeye yayılmasına örnek olur. Ayrıca bu forumun Türkiye ve Türk iş dünyasının geniş bakış açıları geliştirerek, nitelikli, çok çeşitli ve dinamik işgücünün insana yakışır istihdam olanaklarına erişimini ve böylelikle tüm ülkede sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunacağını umuyorum

İşbirlikleri güçlendirildi

Forumda Suriyelilerin ve ev sahibi topluluk üyelerinin istihdam olanaklarına erişiminde özel sektörün kilit role sahip olduğu vurgulandı. Kamu ve özel sektör işbirliği ile Suriyeli ve Türk firma ve girişimciler arasındaki bağlantıların güçlendirilmesinin önemine dikkat çekilen “İş ve İstihdam Forumu”nda, iş arayanlar ile işverenleri doğrudan bir araya getirecek bir platform oluşturuldu. 200’ün üzerinde katılımcının ve 35 firmanın standının bulunduğu etkinliğe ilgi yüksek oldu.

Ekleme Tarihi: 11 May 2017 00:00