Ekonomi Güncelleme Tarihi: 2 May 2022 01:21

Türkiye yüzde 0 TL fonlamalı iade garantili dolar arıyor

Türkiye, paralarını en az 2 yıllığına park etmek isteyen yabancı yatırımcılara, faizsiz ve dolar bazında yüzde 4 getiri garantili lira fonlama sunarak döviz girişlerini çekmek için bir plan üzerinde çalışıyor.

Türkiye yüzde 0 TL fonlamalı iade garantili dolar arıyor

Türkiye, paralarını en az iki yıllığına park etmek isteyen yabancı yatırımcılara, faizsiz ve dolar bazında %4 getiri garantili lira fonlama sunarak döviz girişlerini çekmek için bir plan üzerinde çalışıyor.

Plana göre, görüşmelerden doğrudan bilgisi olan bir kişiye göre, merkez bankası yabancılara en az iki yıl vadeli yerel tahvillere yatırım yapmaları için lira likiditesi sağlayacak. Söz konusu kişi, sıfır getirili takasları genişletmenin yanı sıra, para otoritesinin menkul kıymetler vadesi geldiğinde dolar bazında %4'lük bir getiri garantisi vereceğini söyledi.

Bilginin halka açık olmadığı için kimliğinin açıklanmamasını isteyen kişi, görüşmelerin devam ettiğini ve planın ayrıntılarının hala değişebileceğini söyledi. Merkez bankası yorum yapmaktan kaçındı.

Lira, İstanbul'da saat 19:39 itibarıyla dolar karşısında %0,2 güçlenerek iki haftadan beri ilk kazancına yöneldi. Arjantin pesosunun ardından ABD para birimine karşı yaklaşık %10'luk bir kayıpla bu yıl gelişmekte olan piyasalarda hala en kötü performansı sergiliyor.

Yatırımcılara erişim, Türkiye için yeni bir yola işaret ediyor ve merkez bankası tarafından büyük bir U dönüşünü temsil edecek, bu da yetkililer üzerindeki sermaye çıkışlarını tersine çevirme baskısının bir yansıması. Tasarruf sahiplerini liradaki zayıflıktan koruyan devlet destekli mevduat hesapları açarak para birimini yurtiçinde desteklemek için benzer önlemler kullanıyor.

2018'deki bir döviz krizinin ardından Türkiye, lirayı savunmak için yabancı işlemlere çok sayıda kısıtlama getirerek, açığa satış yapanları caydırmak için yerel bankalarla yapılan takaslara sınırlamalar getirdi. Ancak bir yan etki olarak, yabancı Türk hisse senetleri ve tahvilleri tarihi bir düşüş yaşadı.

Önümüzdeki Riskler

Derinleşen ticaret dengesizlikleri ve fiyatlara göre ayarlandığında dünyanın en negatif faiz oranları, ABD Merkez Bankası'nın önderlik ettiği küresel sıkılaştırmanın yoğunlaştığı bir zamanda 800 milyar dolarlık ekonomiyi giderek daha kırılgan hale getirdi.

Türkiye, lira varlıklarını daha çekici hale getirmek için daha yüksek oranlar kullanmak yerine, döviz çekmek ve merkez bankasının rezervlerini artırmak için bir dizi alışılmamış politika başlattı. 

Bankacılık düzenleyicisi tarafından derlenen verilere göre, sözde döviz korumalı hesaplardaki mevduat 22 Nisan itibarıyla 782 milyar liraya (52 milyar dolar) ulaştı. Bu ay merkez bankası, dövizin yerel para birimine çevrilmesini teşvik etmek amacıyla bankalar için bazı zorunlu karşılık kurallarını revize etti.

Ekleme Tarihi: 2 May 2022 01:21