Ekonomi Güncelleme Tarihi: 25 Nis 2022 19:14

Ukrayna'yı dolandıran Türkler

Ukrayna silah, miğfer ve çelik yelek alımı için anlaştıkları Türk iş insanları tarafından 5 milyon dolar dolandırıldı.

Ukrayna'yı dolandıran Türkler

Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetskyi, Ankara Mali Şube Müdürlüğü ve Ankara Cumhuriyet Savcılığına başvurarak dolandırıcılardan şikayetçi oldu. Ukrayna'yı dolandırdığı iddia edilen iş insanları arasında savunma sanayinin ünlü iş insanlarından Koray Altınel ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın eşi Murat Özvardar bulunuyor.

Her şey 4 Mart günü gazeteci Hande Fırat'ın eşi Murat Özvardar'ın Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetskyi'ye attığı e-maille başladı. Murat Özvardar, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu silah ve insani yardım malzemelerinin kendileri tarafından tedarik edilebileceğini söylüyordu.  


(Hande Fırat ve Murat Özvardar)

Sonrasında yapılan telefon görüşmeleri, karşılıklı görüşmelerde Murat Özvardar, Gürcistanlı bir grubun Ukrayna'ya 70 milyon dolar yardım yapmak istediğini, bu bağışın ödenmesini, lojistiğini ve teminini ise bizzat kendisinin organize edeceğini söyledi.  

Bu görüşmeler sürerken devreye Manas Savunma Sanayi Şirketi sahibi Koray Altınel de devreye girdi.  

(Manas Savunma)

'SATIŞTAN DEVLET HABERDAR' DEDİLER 

Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetskyi'ye kendisini MİT'in eski istasyon şefi olarak tanıtan Kadir Altınel, Türkiye'deki etkin siyasetçilerle fotoğraflarını ve ilişkilerini gösteren dökümanları paylaştı.  

Koray Altınel ve Murat Özvardar kendilerinin faaliyetlerinden Türkiye Cumhuriyeti devletinin haberdar olduğunu söyledi.  

Gürcistan'dan geleceği söylenen 70 milyon dolarlık yardım parası konusu kapatılmış, iş Ukrayna'ya silah ve askeri malzeme satışına dönmüştü.  

Ancak bu silah ve askeri malzeme satışı üçüncü bir ülke üzerinden yapılacaktı.  

O ülke Polanya'ydı

5 MİLYON DOLAR HAVALE ETTİLER 

Ukraynalılar istedikleri silah, miğfer ve çelik yeleklerin siparişini verdi. Bunların arasında 338 kalibrelik keskin nişancı tüfeği de vardı.  

Ukrayna Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İçişleri Bakanlığı, 11 ayrı havale ile 5 milyon doları Koray Altınel'in AKA Arms Defence adlı şirketine havale etti.  

Ukraynalılar silah ve askeri malzemelerin ülkelerine gönderilmesini beklemeye başlamıştı.  


(Manas piyade tüfeği)

"5 MİLYON DOLAR DOLANDIRILDIK ŞİKAYETÇİYİZ" 

Ancak sonuç bekledikleri gibi olmadı. Askeri malzemeler bir türlü gelmiyordu. Koray Altınel, Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetskyi'nin telefonlarına dahi çıkmıyordu.  

Bunun üzerine Volodymyr Krakovetskyi 7 Nisan'da hem Ankara Mali Şube Müdürlüğü'ne hem de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek Ukrayna'nın dolandırıldığı iddiasıyla şikayetçi oldu.  

Volodymyr Krakovetskyi'nin şikayetçi olduğu isimler şunlardı: Koray Altınel, gazeteci Hande Fırat'ın eşi Murat Özvardar, Bülent Aygün, soyadını bilmediği Mehmet isminde bir kişi, yine ismini bilmediği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda çalıştığını söyleyen biriydi.  

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ali Ağaçtan tarafından "Çok gizli" olarak yürütülen soruşturmanın detaylarının ise önümüzdeki günlerde ülke gündemini çok sarsacağını söylemek yanlış olmaz. 

Hande Fırat’ın eşi Odatv’ye konuştu: Tek cent aldıysam yüzüme tükürsünler

Ukrayna silah, miğfer ve çelik yelek alımı için anlaştıkları Türk iş insanları tarafından 5 milyon dolar dolandırıldı. Şikayetçi olunan isimlerden biri Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi Hande Fırat'ın eşi Murat Özvardar'dı. Odatv'ye konuşan Murat Özvardar, Ukrayna'yı dolandırmadığını, ticari bir menfaati bulunmadığını belirterek, "Bu alışverişten tek bir cent dahi aldıysam Kızılay meydanında herkes yüzüme tükürsün" dedi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetsky, 7 Nisan'da Mali Şube Müdürlüğü ve Ankara Cumhuriyet Savcılığına başvurarak ülkesinin silah, miğfer ve çelik yelek alım satım işine girdiği Türk iş insanları tarafından 5 milyon dolar dolandırıldığını iddia etti. 

Volodymyr Krakovetsky ifadesinde, savunma sanayi şirketi bulunan Koray Altınel, gazeteci Hande Fırat'ın eşi Murat Özvardar, Bülent Aygün, soyadını bilmediği Mehmet isminde bir kişi, yine ismini bilmediği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalıştığını söylediği kişilerden şikayetçi oldu. 

Volodymyr Krakovetsky'in kendisi ile ilk irtibata geçen kişi olarak nitelendirdiği iş insanı Murat Özvardar, Odatv'ye konuştu. 

Murat Özvardar, Ukrayna İçişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Volodymyr Krakovetsky ile iletişime geçmesini şöyle açıkladı: "Ben, Volodymyr Krakovetsky'i tanımam. Ukrayna'nın Askeri Ataşesi benim kiracımdır. Kendisi, Ukrayna-Rusya savaşından ötürü zor durumda olduklarını, insani ihtiyaç malzemeleri ile silah, miğfer, çelik yelek gibi askeri malzemelere ihtiyaç duyduklarını söyledi. Benden bu konuda referans olabileceği kişilerin olup olmadığını sordu. Bende, yardımcı olmak için bakacağımı söyledim. Bu konuda iş yapan kişileri bulduktan sonra sadece bir kez Volodymyr Krakovetsky ile irtibata geçtim" 

ANKARA'DAKİ SIRALI RESTORANDA BULUŞMA

Ukrayna'nın yardım talebini arkadaşı Mehmet Dağlar'a açtığını, savunma sanayindeki isimleri bu şekilde bulduğunu söyleyen Murat Özvardar, "Ben ne Koray Altınel'i, ne Bülent Aygün'ü ne de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndaki kişiyi tanımam. Bu isimleri arkadaşım Mehmet Dağlar buldu ve Ukrayna'lılarla tanıştırdı. Benim bu olaydaki tek dahlim zor durumdaki bir ülkeye insani olarak yardımcı olmaktı" dedi. 

Ukraynalılarla Türk savunma sanayindeki isimlerin 7 Mart günü Ankara'daki Sıralı restoranda bir araya geldiğini belirten Murat Özvardar, "Arkadaşım Mehmet Dağlar o gün beni oraya davet etti. Hem Ukraynalıları hem de dolandırıcılık olayında adı geçen Koray Altınel, Bülent Aygün'ü o gün ilk kez gördüm. Yemek yedikten sonra da müsaade isteyip kalktım" dedi. 

Kendisinin adı geçen isimlerle hiç bir irtibatının olmadığının altını çizen Murat Özvardar, "Bu kişilerle tek bir telefon görüşmem, mesajlaşmam, para alışverişim yok. Bu alışverişten tek bir cent aldıysam ve bu ortaya çıkarsa Kızılay meydanında herkes yüzüme tükürsün" şeklinde konuştu. 

İş insanı Murat Özvardar, "iyilikten maraz doğduğunu" belirterek, "Söylediğim gibi tamamen insani gerekçelerle bu işin içinde bulundum. En ufak bir ticari menfaatim yok" diyerek sözlerini noktaladı. 

Toygun Atilla Oda tv

Ekleme Tarihi: 25 Nis 2022 19:14