Ekonomi Güncelleme Tarihi: 8 Nis 2017 13:30

Ülker'in 1 Nisan reklamını TBWA reddetti Plasenta "taşeronum" dedi

Yıldız Holding'in şirketlerinden Ülker'in "Tuhaf şeyler olacak! Abiler, ablalar, hesaplaşma vakti!" mesajlı 1 Nisanreklamı darbeye destek olarak algılandı. Ülker'in "sorumluları bulma işinde" TBWA sorumluluk kabul etmedi ihale "taşeron reklamcı" Plasenta'ya kaldı. Ülker tarafında ise henüz sorumlu ve istifa yok!

Ülker'in 1 Nisan reklamını TBWA reddetti Plasenta

Yıldız Holding'in şirketlerinden Ülker'in 1 Nisan'da yayınladığı "Tuhaf şeyler olacak! Abiler, ablalar, hesaplaşma vakti!" reklamı kamuoyunda darbeye destek olarak algılandı. Ülker'in "sorumluları bulma işinde" ihale "reklamcısının taşeronuna" kaldı. Suçu kimse üzerine almadı. Ülker tarafında ise henüz sorumlu yok!

NELER OLMUŞTU?

Yıldız Holding'in şirketlerinden Ülker'in 1 Nisan için hazırladığı "Tuhaf Şeyler Oluyor- Hesaplaşma Vakti"  konseptli reklamı büyük tepkiye neden oldu. Reklamda verilen mesajlar sosyal medyada "FETÖ tehdidi ve 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin rövanşı" olarak algılandı. Ülker'in 1 Nisan reklamında "Abiler, ablalar, hesaplaşma vakti" mesajıyla birlikte diğer görüntülerin büyük tepki çekti. Reklamın büyük tepki çektiği akşam bir grup vatandaş Yıldız Holding binasını protesto etmeye, bir başka grup ise Erdoğan'ın Kısıklı'daki konutunda nöbet tutmaya gitti. Tepkiler o kadar fazlaydı ki farklı şehirlerden otobüslerle İstanbul'a gelenler oldu. Twitter'da dünyada "Trend Topic" TT (trend başlık) oldu.

Ülker'in 1 Nisan reklamı ile ilgili haberi hemen hemen tüm "gazete siteleri" ve "büyük haber sitelerinin" manşetlerinde yer aldı. 

Reklam ile ilgili olan biteni yurt dışındayken öğrenen Murat Ülker gece yarısı attığı tweet'te yaşananları "kumpas" olarak değerlendirdi ve  "Yurtdışındayım. Şimdi duydum. Haber verenlere teşekkürler. Kumpası kuranlar hakettiklerini bulacaklar. Milletimizin yanındayız" demişti

Murat Ülker'nin açıklamasından sonra Ülker'de sitesinden ve sosyal hesaplarından "“1 Nisan kapsamında hayata geçirdiğimiz (küçük kardeş olmak’ isimli kampanyamız maksatlı olarak farklı noktalara çekilmeye ve içinde olmayan anlamlar yüklenmeye çalışılmaktadır. Kampanyamız 1 Nisan konsepti kapsamında aile bireyleri ve özellikle kardeşler arasındaki tatlı rekabeti konu almaktadır. Sosyal medyada kast edilen hiçbir konuyla ilgisi yoktur, olamaz. Bu masum şaka günü reklamını farklı noktalara çekenlerle ilgili tüm hukuki haklarımızı kullanacağımızı bildiririz" mesajını paylaştı.  .

Tepkilerden üzerine çok tartışılan Ülker'in 1 Nisan reklamları sosyal medya hesaplarından silindi.  

Sosyal medya kullanıcıları Ülker reklamı sonrası ürünleri protesto çağrısı yaptı. Reklam ile işgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Savcılık soruşturmasının ardından Ülker de kendi içerisinde reklam ile ilgili sorumlu avına çıktı. 

Ülker, tartışma yaratan 1 Nisan reklamıyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada "Bir reklam kampanyamız çerçevesinde dijital mecradaki iletişimlerimiz içinden seçilen bazı görüntü ve mesajlar metin ve görseller eklenerek kampanyanın özü ile uzaktan yakından bağlantısı olmayan noktalara çekilmiş; markamıza yönelik mesnetsiz iddialar ortaya atılmıştır. Şirketimiz ve markamız aleyhine yürütülen bu mesnetsiz iddialara karşı her türlü hukuki süreç tarafımızca yürütülmekte olup, bu hususta ihmal ve/veya kastı olanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur" mesajını verdi. 

Ülker ile reklam ilişkisi olan dijital medyadaki gazete siteleri ve internet haber siteleri haberleri birer birer kaldırdı. Yerine Ülker'in KAP'a açıklamasını paylaşmakla yetindi. Ülker'de reklama nasıl ve kimler tarafından onay verildiği merak konusu oldu.

REKLAMIN DIŞARIDAKİ SORUMLU AJANSLARI VAR AMA İÇERİDEN SES YOK 

Reklamla ilgili ayrıntılar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. '1 Nisan hesaplaşma zamanı' kampanyasının ana konsept ve söylemleri Amerika merkezli TBWA ajansının Türkiye'deki şirketi TBWA İstanbul ofisi tarafından, dijital web sitesi ve uygulamalarının ise Plasenta Conversation Agency tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. 

İddiaya göre reklam Ülker yönetiminden gerekli onaylar alınarak hayata geçirildi. Konuya köşesinde yer veren Sabah'tan Dilek Güngör Plasenta'nın başında Gezi olaylarında ön plana çıkan, o dönemde Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektubuyla gündeme gelen Cem Batu'nun olduğunu açıkladı.

TBWA REKLAM AJANSI: 1 NİSAN DİJİTAL ANİMASYON REKLAMINI BİZ YAPMADIK

TBWA İstanbul Ofisi 1 Nisan reklamı ile ilgili yaptığı açıklamada reklamın sadece "Dijital Animasyon reklam filmi, senaryosu ve üretimi" ile ilgisi olmadığını açıkladı.  "31 Mart 2017 tarihi itibariyle kamuoyunun gündemine gelen ve tepkilere sebep olan Ülker 1 Nisan Dijital Animasyon reklam filminin TBWA/ISTANBUL ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu reklam filminin senaryosu ve üretimi şirketimiz tarafından yapılmamıştır. Şirketimizi bu animasyon reklam filmi ile ilişkilendirmeye çalışan tüm kişi ve kuruluşlara karşı hukuki yollara başvuracağız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. TBWA Reklam Hizmetleri A.Ş.

PLASENTA AJANSI: BİZ SINIRLI YAPTIK FİKİR SÖYLEM BİZİM DEĞİL 

Plasenta Conversation Agency tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada 1 Nisan reklamının fikri, stratejisi ve söylemlerinin kendileri tarafından hazırlanmadığı sadece projenin içinde kısmen yer aldıkları vurgulandı. Hazırladıkları reklam ile ilgili olarak da her aşamada reklamveren ve sorumlu ajanstan onay aldıklarını kaydetti.

Plasenta'dan kamuoyuna yapılan açıklamada " Ülker - 1 Nisan Reklam Kampanyası' tamamen dünya genelinde gerçekleştirilen 1 Nisan şakalaşmalarını hatırlatmayı amaçlamıştır. Söz konusu reklam kampanyasının fikri, stratejisi ve söylemleri Şirketimiz tarafından hazırlanmamıştır; Ülker için çalışan başka bir reklam ajansı tarafından oluşturulmuştur. Şirketimizin sınırlı olarak içerisinde yer aldığı reklam kampanyasının uygulama süreçleri, reklam veren müşterilerimiz ile müşterimiz için çalışan diğer reklam ajansının talimatları ve ilgili aşamalarda verilen onaylar doğrultusunda ilerlemiştir. Şirketimizin iyi niyetli olarak içerisinde yer almıl olduğu çalışmaların, bir bütün olarak değerlendirilmemesi ve sadece belli kısımlarının farklı yorumlanarak kötü niyetli şekilde toplum gündemine taşınması, bizleri derinden üzmüştür. Şirketimizin, Devletimizin menfaatlerine aykırı faaliyetlerde bulunması düşünülemez. Bizler her zaman ülkemizin istikrarlı ve güçlü hedeflerine katkı sağlayan işler ortaya çıkarmaktayız. Şirketimiz, birlik ve bütünlüğümüze aykırı hareket eden tüm kişi ve kuruluşların daima karşısındadır. Kamuoyunun değerli bilgilerine sunarız.Saygılarımızla" denildi. 

Plasenta Conversation Agency resmi adıyla Plasenta Reklam Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketleri, Cem Batu'nun "Ajans Başkanlığı ve Yönetici Kreatif Direktörü" görevinden istifa ettiğini açıkladı ve sitesindeki diğer sayfaları erişime kapattı.

 

İşte konuya ilişkin Plasenta Reklam Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketleri’nin açıklaması
 

Ekleme Tarihi: 8 Nis 2017 13:30