Ekonomi Güncelleme Tarihi: 19 May 2017 00:05

Vestel'in sahibi Zorlu Holding Toshiba'ya teklif verecek

Türkiye'nin beyaz eşya devi Vestel'i bünyesinde barından tekstil, enerji, gayrimenkul ve kullanıcı elektroniği gibi birçok sektörde faaliyet gösteren Zorlu Holding, Toshiba'ya talip olmayı düşünüyor. Zorlu Holding Toshiba'nın TV birimini almak için görüşmelere başladıklarını açıkladı.

Vestel'in sahibi Zorlu Holding Toshiba'ya teklif verecek

Vestel'in ismi Japon devi Toshiba TV biriminin satışıyla ilgili gündeme gelmişti. Konuyla ilgili Türkiye'nin en zengin işadamlarından Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, biriminin satışıyla ilgili "Görüşmeler devam ediyor." açıklamasını yaptı. 

Türküye'de tekstil'den enerjiye, gayrimenkulden kullanıcı elektroniğine çok sayıda alanda faaliyet gösteren Zorlu Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Japon Toshiba markasının TV biriminin satışında Vestel'in ismini geçmesine ilişkin, yaptığı açıklamada "Toshiba için görüşmeler devam ediyor. Haziran ayı içerisinde teklifleri vereceğiz. İnşallah bize nasip olur. Sayın Bakanımız da 'marka desteklerimiz var' dedi. Devletimiz de, hükumetimiz de Zorlu Holding'e destek olursa dünya markası Toshiba'yı satın alacağız." dedi.

Ahmet Nazif Zorlu, satın alma süreci ile ilgili yerli markaları Vestel'in Toshiba TV birimi satışını değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. Zorlu Vestel'in büyüme stratejisi doğrultusunda Toshiba ile görüşmelerde bulunduklarna ilişkin bilgi verdi.  Vestel Şirketler Grubu'nun yaptığı açıklamayı değerlendiren Zorlu şunları söyledi: 

"Toshiba ile görüşmeler devam ediyor.Haziran ayı içerisinde Vestel olarak teklifleri vereceğiz. İnşallah bize nasip olur. Sayın bakanımız da 'marka desteklerimiz var' dedi. Devletimiz de, hükümetimiz de Vestel'e destek olursa dünya markası Toshiba'yı satın alacağız. Bu devirde marka olabilmek kolay bir olay değil. Dünyaya bakıldığında Çin, marka için şu dönemde çok büyük destekler sunuyor. Markalaşmaya yönelik teşebbüslere 3 milyar dolar, 2 milyar dolar veriyor, ya bir markanın adıyla birlikte kendisini ya da fabrikalarını satın alıyor. Bizim de Türkiye olarak bunu yapmamız lazım. Bu alanda koşabilmek için bazı hazır şeyleri kapmamız lazım."

Başbakan Binali Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yatırım ve kalkınma hamlesine dair konuşan Zorlu  "Zorlu Holing Grubu olarak, Doğu ve Güneydoğu'ya orta ve uzun vadede üretim tesislerimizi taşımayı düşünebiliriz. Fizibiliteyi hazırladık yetkillere sunacağız. Eğer şirketlerimiz için de fizibil olursa Doğu'da, Güneydoğu'da fabrika kurabiliriz." dedi. 

EV TEKSTİLİNDE MARKA OLDUK

Zorlu Grubu olarak tekstilde 1 milyar dolar civarında ciroya ulaştıklarını belirten Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye'de ev tekstilinde marka haline geldiğini belirtti. Zorlu, tekstilde 60'a yakın ülkeye ihracat yaptıklarını ve ürünlerinin kilogram başına ihracat değerinin 100 dolar olduğunu ifade etti. Ahmet Nazif Zorlu, geçen yıl 250 milyon dolar tekstil ihracatı gerçekleştirdiklerini ve 2017'de üzerine yüzde 10 koymayı hedeflediklerini bildirdi.

"(KARAYEL) ORTA DOĞU PAZARINA İHRACAT YAPMAYI PLANLIYORUZ"

Girdikleri İran pazarında hedef büyüteceklerini ifade eden Ahmet Nazif Zorlu,  "İran'da fabrika kurma gibi düşüncemiz var.. Fabrikayı elektronik tarafında kurmak istiyoruz... Daha önce tekstil şirketinde denedik ama bugün tekstilde hazır ürün satmak çok daha faydalı. Düşüncemiz elektronik tarafta beyaz eşyada fabrika kurmak... İran ile bu konuda görüşmelerimiz sürüyor. İran'dan iyi bir ortak bulmak istiyoruz..."dedi.

Eneji sektöründeki yatırımların da devam edeceği bilgisini veren Zorlu, Osmaniye'de 235 megavat rüzgar santralleri bulunduğunu ve yenilenebilir enerjide yatırımlarının güneş ve rüzgarda da devam edeceğini söyledi.

Ahmet Nazif Zorlu, tasarladıkları "Karayel İnsansız Hava Aracı"(İHA) 'nın ülkenin doğusunda uçmaya devam ettiğini ve İHA'lar alanında ihracata başlayacaklarını ifade etti. Zorlu İHA'ların öncelikli pazarının Orta Doğu olduğunu kaydetti.

Ekleme Tarihi: 19 May 2017 00:05