Ekonomi Güncelleme Tarihi: 30 Haz 2017 15:48

Yazın sıcaktan eriyen asfalt yolların alternatifi

Bayramda bazı tatil bölgelerinde yolların sıcaktan eridiği ve tatilcilerin yolda kaldığı yönünde çıkan haberler alternatif çözümleri tekrar gündeme getirdi

Yazın sıcaktan eriyen asfalt yolların alternatifi

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Şefik Tüzün, bayram bazı tatil bölgelerinde yolların sıcaktan eridiği ve tatilcilerin yolda kaldığı yönünde çıkan haberlerin alternatif çözümleri tekrar gündeme getirdiğini belirterek, beton yolların yazın sıcaktan erimeye, kışın da soğuktan çatlamaya karşı alternetif olduğunu bildirdi.



Tüzün, son günlerde yolların erimesine dair çıkan haberlere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bayramda İğneada gibi bazı tatil bölgelerinde sıcaklıkların artmasıyla yolların sıcaktan eridiği ve tatilcilerin yolda kaldığını aktardı.

BETON YOLLAR

Bu konuda çıkan haberlerin alternatif çözüm önerilerini tekrar gündeme getirdiğini kaydeden Tüzün, dünyada 100 yılı aşkın süredir kullanılan beton yolların uzun ömürlü oluşu ve düşük yapım maliyeti sebebiyle mevcut yollara göre daha fazla tercih edildiğini anlattı.

Tüzün, beton yolların tercih sebebinin en büyük etkenlerinden birisinin de mevsimsel faktörler olduğunu belirterek, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından "Beton Yollar Teknik Şartnamesi"nin hazırlanmasıyla Türkiye'de ilk defa 2004 yılında deneme amaçlı yapılarak kullanılmaya başlanıldığını bildirdi.

Antalya, Samsun, Denizli, Kocaeli, Trabzon, Tekirdağ ve Şanlıurfa başta olmak üzere pek çok belediyenin beton yol uygulamalarını deneyip performansından memnun kalmaları nedeniyle Türkiye'de beton yol kullanımının giderek yaygınlaştığını anlatan Tüzün, KGM ağındaki yollarda da beton yol uygulamalarının önünde herhangi bir engel kalmadığını dile getirdi.

"Beton yollar daha uzun ömürlü, daha az maliyetli"

Tüzün, Türkiye'de beton olmayan yolların mevsimsel koşullardan etkilendiğini kaydederek, "Yolların yazın sıcaktan erimesi, kışın da çatlaması kazalar başta olmak üzere birçok olumsuz olaya neden olabilir. Bu yüzden ülkemizde beton yolların kullanımı yaygınlaşmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Beton yolların yerli üretimle daha güçlü, daha dayanıklı, daha düşük maliyetli ve daha az yakıt tüketimi sağladığını aktaran Tüzün, daha açık renkli olması dolayısıyla yollarda ışıklandırma gereksiniminin de azaltılması gibi avantaja sahip olduğu bilgisi verdi.

Tüzün, Türkiye'de can ve mal güvenliği için zorlu iklim ve coğrafi koşulların hakim olduğu bölgelerde beton yol kullanılmasının önemine değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"Beton yolun hizmet ömrü mevcut yollardan 2-3 kat daha uzundur. Çok daha az bakım ve onarım ister. Dolayısıyla yapım maliyetinin mevcut yoldan pahalı olması halinde bile hizmet ömrü bakımından çok daha ekonomiktir. Çok daha seyrek bakım ve onarıma gerek duyulan beton yolda bu özellikleri dolayısı ile trafik sıkışıklıkları, zaman ve iş kaybı ve havaya salınan egzoz emisyonları daha azdır. Türkiye'de karayollarının taşımacılık ve ulaştırmada payı yüzde 95'i bulmaktadır. Türkiye Avrupa'nın en büyük TIR filosuna sahiptir. Çok sık onarılarak yamalı bohça haline gelmiş yollarda sürüş güvenliğinden ve konforundan bahsetmek mümkün değildir. Bunlara ilaveten, yaz gelince güney bölgelerimizden 'sıcaktan yollar eridi' haberleri de gelmeye başlar."

Ekleme Tarihi: 30 Haz 2017 15:48