Emlak Güncelleme Tarihi: 8 May 2022 13:53

Kanada yabancıya konut satışını yasakladı darısı Türkiye'ye!

Sığınmacılar Türkiye sınırını yol geçen hanına çevirdi. 250 bin dolar veren hem konut hem vatandaşlık alıyor. Kanada'da ise yeniden başkan seçilen Justin Trudeau yabancıların konut alımını yasaklıyor

Kanada yabancıya konut satışını yasakladı darısı Türkiye'ye!

Kanada'da yeniden başkan seçilen Justin Trudeau yabancıların konut alımını yasaklıyor! Kaçak Orta Doğuluların Türkiye sınırını yol geçen hanına çevirmesinin yanında 250 bin dolar veren sığınmacılar konut alırken vatandaşlık da satın alıyor... Bu durum demografik yapının yanında, ülkedeki gayrimenkul fiyatlarını da astronomik şekilde yükseltti. İşte ayrıntılar..

Yıllardır Kanada emlak piyasası yabancı yatırımcılar için güvenli ve cazip bir ülke iken, Kanadalılar için bu durum aynı şekilde olmaktan çıktı. Birçok kesim tarafından eleştiri konusu haline gelmesinin ardından Kanada'da yeniden başkan seçilen Justin Trudeau yabancılara konut alımını yasaklamak için harekete geçti. 

GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR

Konuyla ilgili Yeniçağ'a açıklamalarda bulunan Kanada'da yaşayan gayrimenkul ve yatırım danışmanı Özenç Canıtez, karar için geç kalındığını belirterek "Ev fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için Ontario ve British Columbia eyalet hükümetleri yabancı yatırımcılar için uyguladığı %20'lik yabancı yatırımcı emlak vergisi getirdiyse de bu artışın önüne geçememişlerdir. Her yıl yarım milyon göçmeni ülkesine alan Kanada, ev fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için uygulamak istediği bu yasak ile bu duruma çözümü getiremeyecek. Yabancı yatırımcılar ev almak istedikten sonra bir yolunu bulacak" dedi.

YASAKTAN KİMLER MUAF?

Canıtez, yabancı emlak yatırımcılarına getirilen yasaktan, ülkede bulunan yabancı öğrencilerin, vize ile çalışanların ve Kanada'da şirket sahibi olan yabancı yatırımcıların muaf tutulduğunu da belirtti.

"FEDERAL HÜKÜMET YILLARCA BU ŞEKİLDE HAREKET EDEREK KİME HİZMET ETTİ"

Özenç Canıtez'in "Ev fiyatlarında büyük artışlar Kanadalıları ömür boyu kiracı olmaya mahkum etmişti. Zaman içinde Federal hükümetin Kanada'da konutları Kanadalılardan çok yabancı yatırımcılar için daha cazip hale getirdiği kabul edildiğinde gerçekten ne söylenir bilenmez; ancak Federal hükümet bu şekilde hareket ederek kime hizmet etmektedir?" ifadesi de dikkat çekti.

Kanada’nın yabancılara konut satışını yasaklaması, konut satışı ile yabancıya vatandaşlık veren Türkiye’deki konut krizinde bu satışların etkisini akıllara getirdi.

TÜRKİYE'DE YABANCILAR İÇİN TEŞVİK VE DESTEK VAR

Türkiye'ye giren yabancı uyrukluların neden olduğu krizler gündemden düşmüyor.  Afganistan, Pakistan, Suriye uyruklu sığınmacıların karıştığı gasp, taciz, kavga olayların sonu gelmiyor.

Vatandaş duruma isyan etmeye devam ederken Suriyelilere vatandaşlık verilmeye devam ediyor. İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilerine göre;31 Aralık 2021 tarihine kadar 84 bin 152'si çocuk olmak üzere 193 bin 293 Suriyeli Türk vatandaşı oldu. Bunun içinde 2011 öncesi olanlar da var. Türkiye'de 700 binin üzerinde Suriyeli çocuk doğdu.

Ekonomik krizin günden güne derinleştiği ve halkın kira ödemekte dahi zorlandığı Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla gayrimenkulleri yurtdışında pazarlayan emlakçılara Resmi Gazete’de 22 Nisan'da yayımlanan kararla devlet desteği sağlanacak.. Gayrimenkul sektörü, ‘hizmet ihracatı’ kapsamına alındı. Böylece Ticaret Bakanlığı tarafından yabancılara gayrimenkul satışı için reklam yapacak emlakçılara teşvik ve destek verilecek.

KONUT SATIŞINDA REKOR

Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'de konut fiyatları şubat itibarıyla yıllık yüzde 96.4 yükseldi. Uzmanlara göre bunun bir nedeni de yabancılara konut satışı. 2018’de alınan bir kararla yabancılara vatandaşlık için ev alınımda öngörülen bedel 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirildi. Değişiklikle birlikte TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı, yabancıların ev alımında rekorlar getirdi. Türkiye’de yabancılara martta satılan konut satış adedi, yıllık bazda yüzde 31 arttı. Bu durumun kiralar ve ev fiyatlar üzerinde de baskı oluşturması üzerine iktidar partisi, Türk vatandaşlığına başvuru şartında alınacak gayrimenkul değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltileceği açıklamıştı.

250 BİN DOLARA PASAPORT VERİLİYOR

Kanada dışında pek çok ülke de konut fiyatlarının artışı ile mücadele etmeye çalışıyor. ABD, Çin, Almanya, İsveç bu ülkelerden bazıları. Ancak konut fiyat artışının en belirgin olduğu ülkelerden biri Türkiye. TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaklaşık her 20 konuttan birini yabancılara satıldı. Ev satışlarında ve kiralarda yükselmeler görülürken; Rusya ve Ukrayna savaşı durumu ikiye katladı. Kiralık ve satılık ev fiyatları yüzde 100'ün üzerinde.,

(Dilek Kılıç/ Yenicag Gazetesi)

Ekleme Tarihi: 8 May 2022 13:53