Güncel Güncelleme Tarihi: 19 Ara 2016 11:38

Asgari ücret 2017'de net ve brüt ne kadar olacak?

Asgari Ücret Tespit komisyonu 2017 net ve brüt ücretini belirlemek için bu hafta 3. toplantısını yapacak. Asgari Ücret 2017'de ne kadar olacak, önerilen rakamlar ne? İşte 2017 asgari ücretine dair son durum bilgileri.

Asgari ücret 2017'de net ve brüt ne kadar olacak?

2017 Asgari Ücretini belirleme çalışmaları devam ediyor. Asgari Ücret tespit komisyonu bu hafta üçüncü toplantısını yapacak. İşveren kesimi sıfır zam konusunda ısrar ederken işçi tarafı 1700 lira istiyor. Peki asgari ücret görüşmelerinde son durum ne anlaşma yakın mı?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmalarını bu ay sonlandıracak. Aralık ayında yapılacak 4. toplantıda bir karara varılması bekleniyor. Şayet ortak bir karar çıkmazsa hükümetin dediği olacak. 

Peki 2017 asgari ücreti için net ve brüt hangi rakamlar konuşuluyor? İşçi ne kadar istiyor işveren ne veriyor?

Bu hafta üçüncü toplantısını yapacak olan Asgari Ücret komisyonunda TÜİK verileri ele alınacak ve onun üzerinden pazarlıklar devam edecek.

İŞÇİ 2017 ASGARİ ÜCRETİ İÇİN NE İSTİYOR?

Asgari ücret komisyonu masasında işçileri temsilen Türk-İş yer alıyor. Pazarlıklarda sendika adına oturumlara katılan Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretin 2017 yılında 1.600 lira olmasını istiyor. 

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMASIN

Nazmi Irgat geçen hafta yapılan son toplantıda asgari ücretten vergi alımının sıfırlanmasını istedi ve şunları söyledi;

-"Asgari ücretten vergi kesilmesini kabullenemiyoruz. Yıllardır söylüyoruz, bu konuda düzenlemeye ihtiyaç var. Yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle alım gücünün en fazla düştüğü bir dönemi yaşıyoruz. Bu nedenle Komisyonun bunu özellikle görmesi gerekiyor. Umarım beklentilere cevap verecek bir komisyon kararı çıkar."

TİSK ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN NE DİYOR?

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu heyetine Asgari ücret tespit komisyonunda Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir başkanlık ediyor. İşvereni temsil eden TİSK asgari ücrete SIFIR zamdan yana. Geçen yıl asgari ücretin 1300 lira çıkarılmasının yarattığı etkinin iki yıl süreceğini belirten TİSK bu sene zam yapılmasın diyor.

HÜKÜMETİN ASGARİ ÜCRET İÇİN ÖNERESİ

Hükümet kanadı asgari ücrette bu sene de işverene vergi kolaylığı getirmeyi düşünüyor. Hükümet kanadı "Geçen yıl, asgari ücret eğer bin 300 liranın altına düşerse vergiyle ilgili bazı kolaylıklar sağlanacağına ilişkin bir öneri kararı almıştık. Tarafların talebi olursa biz yine bunu önerebiliriz. Ama vergiyle ilgili konularda kararı Maliye Bakanlığı veriyor." diyor.

2017 ASGARİ ÜCRETİ NE KADAR OLUR?

Geçen yılı saymazsak şimdiye kadar asgari ücrete yılda ortalama yüzde 8 civarında zamlar yapıldı. Bu varsayımdan hareketle 2016’nın asgari ücretinin üzerine yüzde 8 zam gelirse muhtemel rakam 1.400 lira oluyor. Haliyle bu civarda bir rakamın 2017 asgari ücreti olarak belirleneceği tahmin ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NET VE BRÜT NE KADAR?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlilerinden ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Ekleme Tarihi: 19 Ara 2016 11:38