Güncel Güncelleme Tarihi: 25 Eki 2017 12:20

Başbakan'dan Barzani'ye: Niye Türkiye'yi dinlemedin

IKBY Başkanı Barzani'nin "referandumu donduralım" teklifiyle ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, "Niye yıllardır sizi himaye eden, hayat alanı oluşturan Türkiye'nin sözünü dinlemedin." diyerek sert çıktı.

Başbakan'dan Barzani'ye: Niye Türkiye'yi dinlemedin

Başbakan  Binali Yıldırım,  Ege Ekonomik Forumu'nda konuştu. IKBY Başkanı Barzani'nin referandumu donduralım teklifiyle ilgili, "E peki buraya gelecektin niye bu yanlışta ısrar ettin. Niye yıllardır sizi himaye eden, hayat alanı oluşturan  Türkiye'nin sözünü dinlemedin. Her neyse 'yanlış hesap  Bağdat'tan döner' derler ve nihayet yanlış hesap  Bağdat'a gitmeden dönmüş oldu." dedi.

"NİYE TÜRKİYE'NİN SÖZÜNÜ DİNLEMEDİN?"

Başbakan Yıldırım, "Zenginlik merkezleri artık doğudan batıya değil, doğuya doğru hicret ediyor. Son dönemde ayrılma istekleri, referandum, brexit gibi gelişmelerde bölgesel ekonomiye önemli ölçüde etkiliyor. Ortadoğu'da şu an için durum ümit verici değil. Kuzey  Irak'ta verilen yanlış karar. Barzani, referandum öncesi şartlara dönüyoruz diye açıklama yaptı. Peki buraya gelecektin, niye bu yanlışta ısrar ettin? Niye yıllardır sizi himaye eden  Türkiye'nin sözünü dinlemedin? Neyse, yanlış hesap  Bağdat'tan döner. Yanlış hesap  Bağdat'tan dönmüş oldu.  Suriye ve  Irak'ta siyasi otorite boşluğu iç savaş, bölgemiz için orta ve uzun vadede öngörü yapmamız için en büyük engel." diye konuştu.

HÜKÜMETTEN DE SERT TEPKİ: TAMAMEN TAKTİK AMAÇLI

Barzani'nin referandum kararını dondurma teklifiyle ilgili konuşan  AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, , "Tamamen taktik amaçlı bir şey. Referandum kararını dondursa ne olur dondurmasa ne olur... Açık bir şekilde 'bu yoktur' demediği müddetçe, geri alınmadığı müddetçe bunun sonucu budur denilmesi gerekir." açıklamasında bulundu.

BARZANİ'DEN "REFERANDUM DONDURULSUN" TEKLİFİ

Açıklamada, IKBY ve  Irak halkının çıkarları göz önünde bulundurularak,  Irak hükümeti ve dünya kamuoyuna, "ateşkesin sağlanması ve IKBY'deki tüm askeri operasyonların acilen durdurulması, 25  Eylül'de yapılan referandum sonuçlarının dondurulması ve IKBY ile merkezi yönetim arasında  Irak Anayasası temelinde diyaloğa başlanması" önerisi sunuldu.

Ekleme Tarihi: 25 Eki 2017 12:20