Güncel Güncelleme Tarihi: 1 Nis 2022 10:54

Beş imam daha gençlik ve spor müdürü oldu

Trabzon ve Düzce’den sonra Diyarbakır’da da imamlar gençlik ve spor müdürü olarak atandı. Diyarbakır’da İl Müftülüğü kadrosunda görevli 5 imam açıktan atama yoluyla 5 ilçeye Gençlik ve Spor Müdürü olarak atandı.

Beş imam daha gençlik ve spor müdürü oldu

Diyarbakır’da İl Müftülüğü kadrosunda görevli 5 imam açıktan atama yoluyla 5 ilçeye Gençlik ve Spor Müdürü olarak atandı. Atamalar kentteki eğitim camiasında büyük tepkilere neden oldu. Müdürlük yetkilileri ise atamaların yeni olmadığını savundu.

Trabzon ve Düzce’den sonra Diyarbakır’da da imamlar gençlik ve spor müdürü olarak atandı. Müftülük kadrosunda imam ve müzezzin olarak görev yapan beş isim farklı tarihlerde açıktan atama yoluyla Diyarbakır'daki beş ilçeye Gençlik ve Spor İlçe Müdürü olarak atandı.

Kentin en kalabalık nüfusuna sahip merkez Bağlar İlçesine Mehmet Masum Ayhan, tarihi Sur merkez ilçesine Ferzende Lale, Lice ilçesine Vahap Battal, Kulp ilçesine Ekrem Kaya ve Kocaköy ilçesine de Mehmet Necat Yiğit'in atandığı öğrenildi.

Bu kişilerin belli bir zaman aralığında müftülük kadrosunda görev yaptıktan sonra değişik tarihlerde Gençlik ve Spor Bakanlığı kadrosuna açıktan atamayla geçiş yaptıkları bildirildi.

İlçe müdürlüklerine atandıkları için boşalan müftülük kadrosuna ise AKP kontenjanından yeni imam kadroları atandığı ileri sürüldü. Atamaların yeni olmadığını ileri süren Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri yasa ve mevzuata aykırı bir durumun söz konusu olmadığını savundu.

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER TEPKİ GÖSTERDİ

Atamalar, özellikle de atanamayan öğretmenler başta olmak üzere eğitim camiasında büyük tepkilere neden oldu. İmamların kendi meslekleri dışında farklı kurumlara liyakatten uzak biçimde atamalarının haksızlık olduğunu belirten eğitimciler, “İmamlar vaaz versin, camilerde namaz kıldırsın. Herkes kendi işini yapsın. 2 milyon nüfuslu bu kentte bu alanda uzmanlaşmış kadro sıkıntısı mı var da gidip Diyanet kadrosundan atama yapılıyor. Herkes kendi işini yapsın” diye tepki gösterdiler.

“İKTİDARIN GÖREVİ LAİKLİK İLKESİNE GÖRE HAREKET ETMEKTİR”

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Diyarbakır 1 No'lu Şube Başkanı Zülküf Güneş imam atamalarıyla ilgili SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “İktidarın görevi toplumun din ve vicdan özgürlüğünü sağlayarak, laiklik ilkesine göre hareket etmektir. Ancak yaşananlara bakıldığında kurumlarda yaratılan siyasallaşma her geçen gün daha da pervasızlaşıyor” dedi.

Güneş şöyle devam etti:
“Bağlar, Sur, Kocaköy, Lice ve Kulp Gençlik Spor İlçe Müdürlüklerine imamların atanması da bu zincirin son halkasıdır. Her dönem diyanete aktarılan devasa bütçelerle bu denli kadrolaşmalar yaratılıyor.

Farklı kurumlarda atamalar KPSS ile yapılıyorken Diyanet İşleri Başkanlığı istisnai kadrolarla dilediği kişilere istihdam yaratarak kurumlar arası geçişlerle diğer kurumlara aktarıyor ve yönetici yapılıyorlar. Binlerce beden eğitimi ve spor meslek yüksek okulu mezunu varken böylesi bir kadrolaşmanın yapılması çok manidar. İmamların görevi toplumun manevi değer ve sıkıntılarıyla ilgilenmektir.

Böyle bir atamanın yapılması toplumun din ve inanç özgürlüğüne de müdahaledir. Bu atamalarla Müslüman olmayan yurttaşların bu kurumlara güven duygusunun da zedelendiğini söyleyebiliriz. Her konuda olduğu gibi liyakat esas alınarak bu alanda eğitim almış mezunlar varken böylesi atamalar kabul edilemez.” (Özgür Cebe Cumhuriyet)

İmamı, Gençlik ve Spor Müdürü yaptılar

Trabzon'da müftülükte görevli imam Murat Ayaz İlçe Gençlik ve Spor Müdürü olarak atandı. 7 yıldır müdürlük görevini yapan Ahmet Karaçoban da Gençlik Merkezi Müdürü oldu. Yapılan atama kentte tepkiyle karşılandı. CHP İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, "Demek ki bu şehirde beden eğitimi ve spor bölümü mezunu bir kişi bile yok" dedi.

2007 yılında Şalpazarı İlçe Müftülüğünde görevli İmam Hatip olarak memuriyet hayatına başlayan Murat Ayaz (51), Şalpazarı Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğüne getirildi.

Atamayı duyuran Ayaz sosyal medya hesabından, “Bugün itibari ile yeni görev yerim Şalpazarı Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Müdürü olarak görevime başlamış bulunmaktayım. Bu görevi ve sorumluğu bize yükleyen devlet büyüklerime teşekkürlerimi arz ediyorum. Hayatta olanların görevi yaşamak ve yaşatmaktır. Rabbim yaşamak ve yaşatmak nasip etsin” ifadeleriyle duyurdu.

7 yıldır İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü görevini yerine getiren Ahmet Karaçoban da, aynı ilçedeki Gençlik Merkezi müdürü yapıldı.

“YETİŞMİŞ İNSAN KITLIĞI MI VAR?”

CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, yapılan atamaya tepki gösterip, yapılan atamaya şaşırmadıklarını söyleyerek, “Geçmiş uygulamalarından hiçbir farkı yok. Demek ki, koca şehir de Spor Müdürlüğünde yetişmiş liyakatli, beden eğitimi ve spor bölümü mezunu bir kişi bile yok. Demek ki bu şehir de yetişmiş insan kıtlığı mı var?” dedi.

“İMAMLAR NAMAZ KILDIRSIN”

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bağımsız meclis üyesi Davut Çakıroğlu da atamaya sert tepki gösterdi. Diyanetin her yıl binlerce imam kadrosu açtığına dikkat çeken Çakıroğlu,

“Her kurumda aynı şeyler yaşanıyor. Benden olsun bizden olsun anlayışı. İmamlar eğitimini aldığı işi yapsın. Beden eğitimi mezunu olan biri de gitsin camide imamlık yapsın o zaman.

Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl eksik var diye binlerce yeni imam alıyor. Çünkü, imamlar kendi görevlerini yapmıyorlar, müdürlük yapıyorlar. Gerçekten çok yazık. Milletin gözünün içine soka soka yapıyorlar. Liyakat yok, imam ne anlar spordan beden eğitiminden. Spor şehri Trabzon’da bir tane spor adamı bulamadılar da imama mı kaldık.

Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu bu haliyle kalırsa, vesayet ve veraset sistemi zihinlerde yaşanmaya devam ederse, kurumlar asli görevlerini yerine getirebilme özgürlüğünden uzak olursa, liyakat değil sadakat önemsenirse, idare etmek ile istila etmek ayırt edilemez” diye konuştu. (İsmail Akduman - Cumhuriyet)

Ekleme Tarihi: 1 Nis 2022 10:54