Güncel Güncelleme Tarihi: 16 Şub 2018 14:07

Gazeteci Deniz Yücel bir yıl sonra serbest

Hakkında iddianame hazırlanmaksızın tam bir yıldır Silivri'de tutulan gazeteci Deniz Yücel'in tahliyesine karar verildi. Alman Dışişleri, "Şimdi tabii ki önümüzdeki dakikalarda, saatlerde ne olacağını beklemek lazım" açıklaması yaptı.

Gazeteci Deniz Yücel bir yıl sonra serbest

Türkiye’de bir yıldır tutuklu bulunan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel serbest bırakıldı.

Yücel’in avukatı Veysel Ok, haberi Twitter’dan duyurdu.

Buna göre Yücel, davanın geri kalanında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Die Welt gazetesi, yurtdışına çıkış yasağı getirilmediğini duyurdu. Sürecin ayrıntıları henüz netleşmiş değil.

ALMANYA DOĞRULADI

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Yücel’in serbest kaldığını doğruladı. Alman Dışişleri, “Şimdi tabii ki önümüzdeki dakikalarda, saatlerde ne olacağını beklemek lazım” açıklaması yaparak, Türkiye yargısına teşekkür etti ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in ‘son günlerde bir çözüm sağlanması için yoğun çalışmalarda bulunduğunu’ söyledi. Sözcü, Yücel’in iki ülke arasında bir silah anlaşması karşılığında bırakılıp bırakılmadığı sorusuna yanıtında ise “Bir anlaşma yapılmadı” dedi.

Die Welt gazetesi de, Türkiye ve Alman vatandaşı olan muhabirleri Yücel’in serbest bırakıldığını internet sitesinden ‘Deniz Yücel özgür!’ başlığıyla duyurdu.

Alman Dışişleri Bakanı: Deniz Yücel Türkiye'den ayrılacak

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'de tahliye edilen Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in havalimanına gittiğini ve Türkiye'den ayrılacağını belirtti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gabriel, "Yücel, İstanbul'daki havalimanından çıkış yaparak Türkiye'den ayrılacak. Bu vesileyle, Yücel'in serbest kalması için Türkiye ve Almanya arasında hiçbir anlaşma yapılmadığının altını çizmek istiyorum" dedi.

Ardından Die Welt gazetesi, muhabiri Deniz Yücel'in hapishane çıkışında verdiği maydanoz demetini elinde tutan eşi Dilek ile birlikte havaalanına gittiği haberini bir görselle paylaştı.

'TÜRKİYE'DE HALEN 5 ALMAN VATANDAŞI TUTUKLU'

Türkiye'de halen 5 Alman vatandaşının tutuklu bulunduğunu kaydeden Gabriel, bu tutuklamaların siyasi motifli olduğunu vurguladı.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel hakkında hazırlanan iddianameyi kabul ederek, tahliyesine karar vermişti. Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, Yücel'in 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlarından 4 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Deniz Yücel, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 27 Şubat 2017'de tutuklanarak, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne konulmuştu.

  NE OLMUŞTU?

Deniz Yücel, 14 Şubat itibarıyla, hakkında hiçbir iddianame hazırlanmadan bir yıldır Silivri’de tutuluyordu. Yücel’in durumu, Başbakan Binali Yıldırım’ın dün yaptığı Almanya ziyaretinde en önemli gündem maddesiydi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak basın toplantısında “Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşımaktadır. İddianame hazırlanmamış olmasına rağmen tutuklu bulunuyor. Hukuk devleti ilkelerini görüştük. Konunun aydınlatılması açısından hukuk devleti ilkelerine saygı duyulması gerektiğini ifade ettik” demişti. Yıldırım “Deniz Yücel ve diğer zanlılar tabii ki belirli suçlamalara maruz olarak tutuklu durumdalar. Bunlar mahkemelerin kendi kapasitesinde görülüyor ve bunlardan geçmişte birkaç tanesinin mahkemesi görüldü ve gereği yapıldı. Ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içinde gereği yapılacaktır. Bize düşen mahkemenin işini kolaylaştırmak ve onların önünü açmak” yanıtını vermişti.,

Ekleme Tarihi: 16 Şub 2018 14:07