Güncel Güncelleme Tarihi: 9 May 2022 13:37

Hakim ve Savcı adaylığı kalkıyor yerine yardımcılık geliyor

Cumhurbaşkanlığında bugün yapılacak toplantıda, hâkim ve savcı adaylığının kaldırılarak yerine 3 yıl süreli hâkim ve savcı yardımcılığı getirilmesini öngören düzenleme görüşülecek.

Hakim ve Savcı adaylığı kalkıyor yerine yardımcılık geliyor

Cumhurbaşkanlığında bugün yapılacak toplantıda, hâkim ve savcı adaylığının kaldırılarak yerine 3 yıl süreli hâkim ve savcı yardımcılığı getirilmesini öngören düzenleme görüşülecek.

AK Parti kritik iki yasa için toplanıyor. AK Parti'nin hukukçu kurmayları ile MHP'li bazı isimler, 'dezenformasyon yasası'na son şeklini vermek üzere yarın biraraya gelecek. Haziran ayında TBMM gündemine getirilmesi beklenen 60 maddelik yasa teklifine göre dijital platformlar ve arama motorları daha sıkı kurallara uymak durumunda kalacak. 

Ankara'daki bir başka kritik toplantı ise hâkim ve savcı yardımcılığı düzenlemesine ilişkin olacak. Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun'un haberine göre yargı paketiyle getirilmesi planlanan ancak son anda değişikliğe gidilerek ayrı bir düzenleme olarak ele alınan hâkim ve savcı yardımcılığıyla ilgili de bugün cumhurbaşkanlığında toplantı gerçekleştirilecek. Toplantıda, hâkim ve savcı yardımcılığının görevlerinin sınırları çizilecek. Teklife göre, hâkim ve savcı adaylığı kaldırılacak. Süresi 2 yıl olan adaylık süreci yerine 3 yıl süreli hâkim ve savcı yardımcılığı getirilecek.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK

Yargıdaki yeni adım ile ilgili konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, birinci sınıf hakim ve savcı olacakların 3 yıllık eğitim sürecinden geçeceğini duyurdu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yargı sistemine kazandırılacak hakim ve savcı yardımcılığı sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni dönemde sınavı kazanan kişilerin Türkiye Adalet Akademisi'nde temel eğitim alacağını belirten Bakan Bozdağ, daha sonra ise "hakim yardımcısı ve savcı yardımcısı" olarak atanacaklarını söyledi.

EĞİTİM SÜRESİ 3 YIL 

Bozdağ, eğimin süresinin ise 3 yıl olacağını bildirdi.

Eğitici hakim veya savcıların yetkin hakim ve savcılardan oluşacağını, eğitici hakim ve savcılara en fazla iki yardımcı verileceğini dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti:

"Hedef; usta-çırak ilişkisi içerisinde hakim ve savcı yardımlarının meslek öncesinde iyi bir eğitim alması. 9 ay hukuk, 9 ay ceza mahkemelerinde, ayrıca istinaf mahkemelerinde ve Yargıtay'da eğitimler alınacak.

TARİHİ REFORM

Bu çok büyük bir hukuk reformudur. Hakim ve savcılarımızın liyakatinin artırılması, meslek öncesinde iyice eğitilmesi ve sadece teorik eğitim değil aynı zamanda pratik bir eğitimden geçirilerek mesleğe hazırlanması konusunda atılmış son derece önemli bir adım ve reform olduğunu düşünüyoruz. Bu reform sonucu yeni hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi hayata geçtiğinde sistem bu şekilde işleyecek. 3 yıllık eğitimden sonra ancak hakim ve savcı mesleğine kabulleri gerçekleşmiş olacaktır. Ben bu tarihi reformun hayırlı olmasını diliyorum."

Ekleme Tarihi: 9 May 2022 13:37