Güncel Güncelleme Tarihi: 4 Ara 2017 18:15

Mehmet Baransu'nun avukatı istifa etti

Balyoz Davası'nda kumpas kurulduğu iddiasıyla açılan davada yargılanan gazeteci Mehmet Baransu'nun avukatı istifa etti. Duruşmaya, baronun atadığı avukat katıldı.

Mehmet Baransu'nun avukatı istifa etti

“Balyoz Davası’nda kumpas” iddialarıyla ilgili haklarında dava açılan Mehmet Baransu, Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur’un yargılandıkları davanın 6’ncı duruşması görüldü. Cezaevi yönetimi tarafından evraklarına el konulduğunu ileri süren Baransu, bu celse de savunma yapmayacağını söyledi. Baransu’nun avukatının istifa etmesi nedeniyle, duruşmaya baronun atadığı avukat katıldı.

‘DİLEKÇEMDEKİ KİTAPLARA İZİN VERİLDİKTEN SONRA SAVUNMA YAPABİLİRİM’

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Baransu getirilirken; başkan bir davadan tutuklu olan Ahmet Altan ile tutuksuz sanıklar Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’u avukatları temsil etti.

Mahkeme başkanı gelen evrak okuduktan sonra, Mehmet Baransu’nun avukatının istifa ettiğini yerine baro tarafından atanan avukatın duruşmada hazır bulunduğunu söyledi. Farkı gerekçelerden dolayı önceki duruşmalarda savunması alınamayan Baransu, bu duruşmada da savunma yapamayacağını söyledi.

Baransu, savunmasında kullanacağı evrakların cezaevi yönetimi tarafından kendisine verilmediğini öne sürdü. Baransu, “Dilekçemde belirtmiş olduğum kitaplar konusunda izin verildikten sonra savunmamı yapabilirim. Ayrıca gazete, dergi fotokopilerinin getirilmesini talep ediyorum” dedi.

ERSÖZ: BYLOCK KAYITLARININ GETİRİLMESİ TALEP EDİYORUZ

Daha sonra söz alan müşteki avukatı Hüseyin Ersöz, sanıklar hakkındaki ByLock içerik kayıtlarının, emniyetten getirilmesini talep etti. Ersöz, “Basından takip ettiğimiz kadar, firari sanık Tuncay Opçin hakkında eşi üzerine kayıtlı hattın ByLock görüşmeleri yaptığı tespit edilmiştir. Bu görüşmelerde ‘Balyoz’u, Erdoğan’ı yıktık’ şeklinde yazışmalar ortaya çıkmıştır. Bu sebeplerden dolayı tüm sanıkların ByLock içerik kayıtlarının getirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Mehmet Baransu’nun tutukluluk halinin devamına karar verdi. Ayrıca, İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesine yazı yazılarak, tüm sanıkların ve eşlerinin üzerilerine kayıtlı hatlarda ByLock programının bulunup bulunmadığının sorulmasına, programın bulunması halinde varsa içerik kayıtlarının istenmesi kararlaştırıldı.

NE OLMUŞTU?

365 askerin sanık olarak hakim karşısına çıktığı Balyoz Davası’nın delilleri arasında yer alan belgeler, Mehmet Baransu tarafından bavulla, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilmişti. Aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu sanıklar, 31 Mart 2015’te beraat etmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da beraat eden sanıkların, suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmıştı.

20 YILDAN 75 YILA KADAR HAPİS CEZALARI İSTENİYOR

İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Faruk Söker tarafından hazırlanan, 276 sayfalık iddianamede Taraf Gazetesi’nin eski çalışanları Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur, Yasemin Çongar ve Tuncay Opçin “şüpheli” sıfatıyla yer alıyor. Sanıklar, Genelkurmay Başkanlığı’na ait ve gizli olduğu ifade edilen “Egemen Harekat Planı”nı temin etmek ve yayınlamakla suçlanıyor.

Sanıklara, “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma”, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”, “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamaları yöneltiliyor. Mehmet Baransu ve hakkında yakalama kararı bulunan Tuncay Opçin’in ayrıca “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçundan da cezalandırılmaları isteniyor.

Baransu ve Opçin’ne 35 yıldan 75 yıla kadar; Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ve Ahmet Altan’a ise 20’şer yıldan 52 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Ekleme Tarihi: 4 Ara 2017 18:15