Güncel Güncelleme Tarihi: 4 Oca 2018 11:57

OHAL'ın devamı 19 Ocak'ta yeniden oylanacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) iki haftalık aradan sonra mesaiye 9 Ocak Salı günü başlayacak. 2017 son günlerinde başlayan KHK tartışmaları yeni yılda da devam edecek.

OHAL'ın devamı 19 Ocak'ta yeniden oylanacak

Meclis gündemine Ocak ayında uyum yasaları gelecek. AKP ile MHP ittifakı tartışmaları ise gündemde tutulmayacak. OHAL’in yeniden uzatılması bekleniyor.

TBMM iki haftalık aradan sonra 9 Ocak’ta mesaisine başlıyor. Salı günü liderlerin grup konuşmaları ile başlayacak olan mesai, KHK tartışmaları ile sürecek.

KHK TARTIŞMALARI SÜRECEK

2017’nin son günlerinde yayınlanan ve pek çok düzenleme getiren 696. Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) yönelik eleştiriler devam edecek. Ana Muhalefet Partisi CHP’nin eleştirilerini Meclis çatısı altında daha da sertleştirmesi bekleniyor. Ocak ayında Genel Kurul’un çok yoğun çalıştırılmayacağı daha esnek geçeceği belirtilirken, oturumlarda KHK tartışmalarının ise çok yoğun yapılacağı beklentisi var.

OHAL’in KALKMASI SÜPRİZ OLUR

Olağanüstü Hal'in 19 Ocak’ta süresi doluyor. Hükümetin bir kez daha OHAL’in süresini uzatması bekleniyor. Ancak, AKP içeresinde, “artık yeter” diyenlerin sayısının da az olmadığı belirtiliyor. Özellikle son çıkan tartışmalı KHK’nın ardından, parti içerisinde, “Türkiye güçlü bir ülke terörle her şartta mücadele edebilir. Uzatılamasa iyi olur” yorumları kulislere yansıdı. Ancak, Hükümet’in ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın OHAL’in uzatılmasından yana olduğunu kapalı toplantılarda dile getirdiği belirtiliyor. Parti yönetiminden bazı isimler ise “OHAL’in uzatılmamasının sürpriz olacağını” ifade ediyor.

UYUM YASALARI

Erken seçim söylentileri devam ederken, AKP Ocak ayından itibaren sadece yerel seçimlerle ilgili olan uyum yasalarını Meclis gündemine taşıyacak. AKP, Cumhurbaşkanlığı sistemini getiren Anayasa değişikliğine paralel uyum yasalarında ise acele etmeyecek. AKP, uyum yasaları ile birlikte seçim sistemi, seçim ittifakı gibi düzenlemeleri ise sadece tartışmada tutmayı planlıyor.

İTTİFAK GÜNDEMDEN DÜŞECEK

Öte yandan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dile getirdiği, AKP- MHP seçim ittifakının gündemden düşürülmesi planlanıyor. Konunun AKP kurmayları tarafından, kamuoyunda çok fazla dillendirilmeyeceği belirtiliyor.

Ekleme Tarihi: 4 Oca 2018 11:57