Güncel Güncelleme Tarihi: 17 May 2022 10:00

Sadece FETÖ bağlı olan değil hükümetle uymayan Emniyet personeli emekli ediliyor

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Emniyet Müdürlüğü'nde FETÖ'yle mücadeleyi fırsat bilip, sistemi sorgulayan, hayata bakışı iktidarla örtüşmeyen, iktidarın sosyal yaşam biçimine uymayan, farklı mezhepten personel emekliye sevk ediliyor.

Sadece FETÖ bağlı olan değil hükümetle uymayan Emniyet personeli emekli ediliyor

İddia Gazeteci Tolga Şardan'a ait. Şardan "Emniyet'te yaşanan emeklilik krizi" başlıklı yazısında İçişleri Bakanlığı'nın FETÖ'yle mücadeleyifırsat bilip FETÖ'yle bağı olan emniyet müdürlerinin yanı sıra AKP'li olmayan, sistemi sorgulayan, hayata bakışı iktidarla örtüşmeyen, iktidarın uygulamaya çalıştığı sosyal yaşam biçimine uymayan, hatta farklı mezhepten olan personeli emekliye sevk ettiğini iddia etti. 

Yüksek Değerlendirme Kurulu (YDK) Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın başkanlığında bir üst rütbeye terfi edenlerin yanında emekliliğe sevk edilecek amir ve müdürleri belirkemek ve Emniyet teşkilatında amir ve müdür rütbesindeki personeli yakından ilgilendiren çalışmalarının ilk bölümünü tamamladı. Liste onay için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya gönderildi. Listelerde "ekleme / çıkarma" olmazsa kararın Mayıs'ın 3. haftasında açıklanması bekleniyor.  

YDK için yakın zamanda yapılan kurul üyeliği seçiminde başka adayların olmasına karşın İçişleri Bakan Soylu'nun sağ kolu Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz kurul üyesi seçilmişti. 

Boşalan genel müdür yardımcılığı koltuğu için en güçlü aday olan Adana Emniyet Müdürü Doğan İnci oldu. Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak dışında Kurulun tamamı İçişleri Bakanı Soylu'nun ekibinden oluştu.

YDK, Emniyet teşkilatını 2023'e taşıyacak kadroları düzenliyor. İddiaya göre "Soylu'nun emniyette kurduğu sisteme uymayanlar" emekli ediliyor.

Geçen yıldan kalan hukuksuzluk

Şardan yazısının "Geçen yıldan kalan hukuksuzluk" başlığını verdiği bölümünde geçen yılın YDK'sında yapılanlara da değindi. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın başkanlığında toplanan YDK kurulun doğal üyesi olan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan'ın alınan kararlara muhalefet şerhi düştüğünü hatırlattı. YDK' dabaşka karara dikkkat Şardan "Söz konusu kararın ucu 2015'e gidiyor. Yani 17- 25 Aralık 2013'te yaşananlara kadar. Hükümetin FETÖ'yle yaşadığı yol ayrımından sonra emniyet teşkilatında özellikle dört ayrı emniyet müdürü rütbesinde tasfiye hareketi başlatıldı. Tasfiye çalışmaları çerçevesinde yaklaşık bin 400 emniyet müdürü zorunlu (resen) emekli edildi." bilgisini paylaşı. 

Şardan İçişleri Bakanlığı'nda, FETÖ'yle mücadeleyi fırsat bilip sadece FETÖ'yle bağı olan emniyet müdürlerini değil, sistemi sorgulayan, hayata bakışı iktidarla örtüşmeyen, iktidarın uygulamaya çalıştığı sosyal yaşam biçimine uymayan, hatta farklı mezhepten olan personeli emekliye sevk ettiğini öne sürdü. 

FETÖ'cü olmadığı halde İçişleri Bakanlığı'ndaki kriterlere uymadığı için emekli edilen isimler de var. Şardan'a göre hedef daha "steril" ve "iktidara bağlı" bir emniyet yönetimi oluşturulması.

15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişiminde sonra  KHK ile ihraç edilen sonrasında da FETÖ'cü olmadıkları ve diğer kriterlere uymadıkları için emekli edilen emniyet müdürleri teşkilata geri dönmek" amacıyla idari yargıya giderek dava açtı. Ülke genelinde sayıları 250'yi bulan davacı emniyet müdürü, idari davaları kazanarak mahkemenin verdiği "yürütmeyi durdurma" yoluyla teşkilata dönme hakkını elde etti.

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, İdari Yargı'nın yürütmeyi durdurma kararlarını uygulamadı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2019'da, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Yasası'nın geçici 27. Maddesi'ne karşı Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın uygulanmasına hükmetti. Danıştay davacı emniyet müdürlerinin lehine karar aldı. Mahkeme kararlarına karşın, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, davacı emniyet müdürlerinin "esastan dönüş kararlarını" uygulamadı. Her iki kurumun bu tutumuyla hem anayasal suç, hem de TCK'nın 257. Maddesi hükümlerine göre görevi kötüye kullanma suçunu işliyor. 

Emniyet Genel Müdürlüğü, davacı emniyet müdürlerinin mahkeme kararına rağmen göreve dönmelerinin önünün kesmeyi amaçlıyor. YDK'nın 2021'de davalarını kazanan emniyet müdürlerinin durumunu da görüşmüştü.

Geriye dönüş kararıyla kazanılmış hakları bulunan 146'sı 1.sınıf, 27'si 2.sınıf, 61'i 3.sınıf ve 39'u 4.sınıf olmak üzere toplam 273 emniyet müdürünü, 2015  itibarıyla bir kez daha "resen" emekli etti,

Anayasa'ya aykırı olarak yaratılan hukuksuzluk durumuyla hem de Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın kararlarına karşın hiç göreve başlatmaksızın.

Ekleme Tarihi: 17 May 2022 10:00