Güncel Güncelleme Tarihi: 12 Oca 2018 00:17

Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın tutukluluğunun devamına karar verildi

AYM'nin tutukluluk hali nedeniyle hak ihlaline uğradığına karar verdiği Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın tutukluluğunun devamına karar verildi

Anayasa Mahkemesinin (AYM) tutukluk nedeniyle hak ihlaline karar verdiği Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay için, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğunun devamına karar verdi. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi de Mehmet Altan hakkında tutukluluğunun devamına karar verdi.

AYM, tutuklu olarak yargılanan, kapatılan Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay ile yazar ve akademisyen Mehmet Altan’ın, bireysel başvurularını görüştü. Altan ve Şahin Alpay hakkında, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti, güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia ile tutuklanma dolayısıyla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oy çokluğuyla karar verildi.

AYM, “ihlalin ortadan kaldırılması” için kararı, Altan’ın yargılandığı İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi ve Alpay’ın yargılandığı İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İki mahkemede tutukluluğunun devamına karar verdi.

MAHKEME: KARAR TEBLİĞ EDİLMEDİ

İstanbul 13üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Alpay hakkında AYM’nin kararının tebliğ edilmediğini belirtti. Gerekçeli kararının ulaşmasından sonra tekrar değerlendirme yapılacağı belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Mahkememize tutuklu sanık Şahin Alpay’a ilişkin gerekçeli kararın tebliğ edilmediği anlaşılmış olmakla ve ayrıca tutuklu sanık Alpay’ın tahliyesine ilişkin Anayasa Mahkemesi tarafından tedbir mahiyetinde bir karar vermediği de anlaşılmakla, sanık vekilinin tahliyeye ilişkin taleplerinin de bu aşamada reddi ile sanığa atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, sanık hakkında istenen cezanın üst sınırı, delillerin toplanmamış olması göz önüne alındığında tutuklu sanık Alpay’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.”

ÜYE HAKİM ŞERH KOYDU: AYM’NİN KARARI KESİN VE BAĞLAYICI

Karara bir üye hakim muhalefet şerhi koydu. Muhalefet şerhinde, “Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluğa ilişkin özel nitelikteki kısa kararının kesin ve mahkememizi bağlayıcı nitelikte olması nedeniyle heyetin tutukluluğun devamı yönündeki görüşüne katılmıyorum” denildi. (DHA)

Ekleme Tarihi: 12 Oca 2018 00:17